ANNONS

Enkel pressgurka, av 1st gurka!

/

Till kvällens söndagsmiddag

(recept kommer)

som jag fick laga i mitt ”nya” fina kök så gjordes de pressgurka! Eller de va faktiskt min kära make som ville vara mig behjälplig och frågade om han kunde göra något!

Pressgurka älskling!!
– Gör en skål med pressgurka är du snäll!!

Ni skulle sett hans min… 😛

Ni som ”känner” min man vet att han inte gärna står i köket och grejar och allra helst inte ger sig på något han inte gjort förut. Vid grillen är han kung, men i köket känner han sig inte alls hemma! Han fick ett recept i handen och de gick ju alldeles galant ju! Han kan om han vill, och de va väl de som va de fina! Han ville verkligen hjälpa mig idag och han måttade och rörde och smakade av och ja… Det blev helt perfekt ju!!

 Pressgurka finns i TVÅ varianter, en med kokt ättikslag för burkar som ska lagras lite längre och en snabb-ättikslag om man bara vill göra en liten sats som snabbt går åt och som är bus-enkel att svänga ihop på bara ett par minuter! Hemmagjort är ju faktiskt godast, eller hur! 😉

Det här behöver du :
1 gurka + osthyvel + durkslag + 1 msk salt

2 msk perstorps ättika (24%)
4 msk strösocker
2 dl vatten

Chiliflakes

GÖR SÅHÄR :
Skölj gurkan, skiva den med osthyvel över ett durkslag  eller sil. Strö över saltet och rör om lätt. Låt stå över vasken ca 10 min och droppa av. Saltet drar ut vätskan från gurkan. Tryck lätt med handen över gurkskivorna och häll sedan över dom i en skål. Finhacka bladpersilja och vänd runt bland gurkskivorna.

Mät upp ingredienserna till lagen i en shaker och skaka så sockret löser sig. Häll lagen över gurkan och strö över lite chiliflakes.

Lägg en assiett över och ställ en tygn ovanpå. (Mortel funkar fint). Ställ i kylskåpet minst 2 timmar öre servering.

Pressgurkan håller sig 2 veckor i kylskåp.


Ursaltade gurkskivor med bladpersilja.


Slå över ättikslagen och lite chiliflakes på toppen. De går bra med rosépeppar också men chiliflakes är godare! 😉 På med press på gurkan (assiett + mortel) och in i kylskåpet sen är den klar att servera efter 2 timmar! Lätt som en plätt!

10

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00