Fiskgryta allt i ett, med extra allt! (utan saffran)


Grytor är bland de roligaste som finns att laga tycker jag! Många ingredienser och skala, hacka, skära, få till en god sås, smaka av och bättra på och piffa till och stå och begrunda… 😉 Sånt tycker jag om!

Denna fiskgryta har legat på lut ett tag i mitt recept-register där i bakhuvudet och idag fick den se verkligenhetens ljus hos familjen Nilsson. Tummen upp och gott betyg från Nicke och Joline! *yes*

Detta är en fiskgryta UTAN saffran ska jag då börja med att säga! Jag är så evinnerligt trött på dessa uttjatade grytor med saffran till fisk! De ska va saffran så fort man nämner ordet fisk och de gillar jag inte! Saffran har fin färg, men smaken tycker jag inte alls passar in. Denna gryta har också fin färg!  En gryta med mustig smak, krämig, fyllig, en anings hetta av chili och massor med krispiga grönsaker och rotfrukter. Jag har också valt två sorters fisk, både lax och torsk, och där kan du självklart laborera hur du vill ha de! Eller tja, de kan du göra med hela grytan i sig förstås men de funkar med i princip vilken fisk som helst!

Det är många ingredienser men jag har skrivit listan nedan i den följd de tillagas och jag hoppas ni ger er i kast med detta snarast för det är så in i bombens gott så… Ja, prova!!!

Imorgon ska jag rensa köksskåp, vill ni vara med??
Ut med kantstött, fult, missfärgat porslin och in med lite nytt! Kikade på servisen ”Arv (bröllop)” från IKEA och hade nästan bestämt mig för att ”den vill jag ha!!” Men de ville jag inte alls de när jag såg den för den var inte vit, utan blekt gulbeige… Jag älskar ju mitt turkosa porslin från Indiska men det är inte komplett i 12 delar av varje och till vardags är det ändå snyggt med vitt tycker jag! Ja, ni får se imorgon hur de blev. Skåpen ska rensas, torkas ur och vitrinet putsas och sen ska jag organisera om och göra fint och få ”saker på sin plats” osv… Ja, ni vet… 😉 Kram sålänge!

Det här behöver du :
400 gram lax
400 gram torsk

1 klick smör + olja till stekning
2 banan schalottenlök  (finhackad)
3 dl fiskbuljong (egen, tärning, fond el dyl)
3 msk skaldjursfond (touch of taste)
2 dl vitt vin
½ pressad citron
1 burk mutti hela tomater

4 potatisar
3 morötter
2 palsternackor
1 liten purjolök

1 röd sweet snack paprika  (finhackad)
1 gul paprika (finhackad)
1 liten fänkål (strimlor)
1 stor näve sugar snaps (hela)
2 spansk peppar chilifrukt  (finhackad)

2 dl grädde
Trocomare örtsalt
Gorvmalen sartpeppar
Flingsalt
ev. maizenamjöl + vatten till redning

I  med fisken! 😛

GÖR SÅHÄR :
Om du använder fryst fisk så ta fram den i god tid och låt den tina i kylskåpet. Skär den sedan i kuber och förvara kallt så den är helt klar att lägga i grytan precis på slutet.

Förbered grönsaker och rotsaker. Skala och skär, potatis, morötter, palsternacka och purjolök i mindre bitar. (som lagom får plats på en matsked) Finhacka schalottenlök, paprika, fänkål och chili.

Börja sen med att smälta smör och lite olja i en traktörpanna med lite högre kanter. Fräs på schalottenlöken så den mjuknar och får lite färg. Slå på fiskbuljongen, skaldjursfonden och vinet. Pressa i en halv citron och slå i burken med hela tomater. Låt allt få ett uppkok, sänk sedan värmen. Tillsätt potatis, morötter, palsternacka och purjolök. Låt småputtra 10 minuter sen lägger du i även paprika, fänkål, sugarsnaps och chili. Låt puttra 5 min till.

Tillsätt nu grädden, krydda med trocomare, svartpeppar och smaka av med flingsalt. Vill du ha en tjockare konsistens på såsen i grytan kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du hellre ha en mer sopp-lik konsistens så kan du slå på mer buljong eller vin. Smaka av noga!

Nu ska fisken i de sista minutrarna strax före servering. Fisken blir klar på nolltid när den är skuren i kuber så 5-7 minuter före du ställer fram grytan på bordet lägger du i fisken och på med lock och låter allt få puttra ihop en sista gång! Mycket puttrande blir de, men de är mest för att alla grönsaker och rotsaker har olika tillagningstid och för att få allt att smaka fräscht och al dente så blir det några omgångar puttrande!

Garnera med färsk dill, citron och lite extra chili. Servera med ett gott bröd!


Fiskgryta är GOTT!! Och väldigt kul att tillaga med alla fräscha, färgglada ingredienser!


Vinet jag har använt är ett KRAV-märkt vitt vin, Ecologica Berlina.


Skaldjursfond gör sig bra i en fiskgryta, men även hummerfond så prova dig fram till din favoritsmak!


Den långa röda paprika som jag bara älskar! Sweet snack paprika, den är bara sååå god! Och fånkålen med sin laktritston ger precis rätt touch till en fiskgryta!


Grönsaker och rotfrukter är förberedda!
 

Fiskgrytan är klar att servera! Här behövs lite djupare tallrikar, kanske en sked, eller gaffel + ett gott bröd som kan doppas i såsen! 😉
 

Sugen på fiskgryta?? 😛

 1. Låter som en smarrig gryta! Gillar allt-i-ett maträtter. Använder sällan saffran faktiskt. Bara till lussebullar!!:)

 2. Jessie skriver:

  Håller såååå med dig. Jag gillar saffran i lussebullar men tar det stopp för mig. Däremot har jag gärna lite gurkmeja i för färgen skull. Tycker din gryta verkar supergod så den står i menyn för nästa vecka. Tack för en superhärlig blogg!!

  Kram Jessie

 3. Vad den ser god ut! Blev sugen på fiskgryta! 🙂

 4. Fiskgryta är en stor favorit, tackar för tipsen!

  /Jens

 5. Hanna skriver:

  De sista bilderna ser riktigt läckra ut!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..