ANNONS

Gammaldags vaniljglass i glassmaskin, recept steg-för-steg!

/

Hej på er!! Har ni haft en härlig valborgs-helg? Gjort nåt kul??


Vår dag igår blev super på alla sätt, god mat, trevligt sällskap, mycket bilar, mycket folk, mycket köer, och jaa… Mycket av allt! 😉 Vi hade kul och barnen stortrivdes. Eftermiddan tillbringades hemma hos Anders på södra Öland, där vi grillade och slappade ett par timmar innan vi körde mot Nybro kring 18-tiden! Jisses va bilar! Förra året var det ca 1000 st men i år ännu mer! Det tog nog lite drygt en timme i kö för att bara komma in i centrum, det är totalt omöjligt att köra,

(crusa)

när det är köer från alla korsningar och övergångställen och folk som springer huller om buller, bilar som blir varma och börjar koka och stoppar trafiken lite här o där. Så vår tanke var att ta oss till torget, parkera, och sen mingla lite därikring till fots! Barnen åt glass och sprang vi kollade på bilar, men ganska snabbt avtog strömmen och jag kan väl tänka mig att det var både majbrasor och Kristallen

(ett festställe i Nybro)

som drog folket till sig. Strax efter 21 körde vi hemåt, nöjda och belåtna och halv tank kvar i Cadillacen! 😉  

Ikväll har vi tänt upp både ute och inne, det är riktiga vindar på Öland just nu, å dom är inte varma trots att solen skiner! Det sprakar från spisen i köket och Nicke o barnen har tänt upp en liten majbrasa ute medan jag ska blogga färdigt! Sen blir det mat vid elden och in och värma sig i stugvärmen efteråt! Skönt avslut på valborgshelgen!

Nu till dagens recept! Den där glassmaskinen ni vet! 😉

199 riksdaler direkt från Ullared. Packade upp den ur kartongen, läste beskrivningen. In med skålen/kylelementet i frysen. Kokade upp en gräddsmet, fick massa bra tips (1-4 nedan) från självaste glassdrottningen själv – Helena Ljunggren! Tusen tack! Detta recept kommer bli mitt stående ”grundrecept” på vaniljglass för de va väldigt va god den blev!!! Äggulorna ska va många i en riktigt gammaldags vaniljglass, så sa hon…

Det var ju inte alls krångligt de här med glassmaskin och jag tror jag fick mig en hyffsat bra apparat också för det va jädrans va fort de gick att ”frysa” glassen i maskinen! Skålen min rynner 1 liter glass och de var precis lagom med detta recept. Tänkte visa er steg-för-steg hur jag gjorde med allt, och så jag inte glömmer bort de själv också! 😉

  1. Frys skålen till glassmaskinen i god tid. (minst 8 timmar)
  2. Gör glasssmeten – Gärna kvällen innan eller på morgonen om du ska servera glassen till kvällen. Smeten kan förvaras i kylskåpet och den blir bara godare om den får stå och ”svälla” lite. En annan fördel är att den fryser fortare i glassmaskinen än om den hade varit ljummen.
  3. Kör glassen i maskinen! OBS; Kör igång maskinen så den snurrar INNAN du häller i glassen för det fryser fort fast längs skålens väggar annars och då riskerar du att bryta sönder vispen. (här räckte det gott o väl med 10min, sen blev den för frusen för att vispen skulle okra snurra runt)
  4. Ställ i frysen ca 30-45 min före servering, eller före du vill göra fina runda kulor! 😉

Hur man gör smeten ska ni få se nu! Men dessa fyra punkter ovan är guld värda tycker jag så se till o memorera om du är glass-maskins-nybörjare-som-jag! 😉

GRUNDRECEPT GAMMALDAGS VANILJ :
3 dl grädde
2 dl standardmjölk
1 hel vaniljstång

5 äggulor (frys in vitorna till marängtårtan i sommar)
1 dl strösocker

GÖR SÅHÄR :


Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i kastrullen, lägg även med hela vaniljstången så den får koka med. När allt kokat upp, ställ åt sidan att svalna.

Vispa äggulorna med sockret ljust och fluffigt. Ta fram en ren kastrull och häll i bägge blandningarna. Ställ på spisen och låt sjuda ca 15 min. Rör i smeten under tiden den sjuder så inget bränns fast i botten. Nu får det absolut inte koka så passa noga! När smeten tjocknat häller du upp den i en bunke, täcker med plastfolié, kyler med is eller kallvatten och ställer in i kylen ett par timmar. Nu är den klar att köras i glassmaskinen inom de närmsta 24 timmarna.


Koka upp grädde, mjölk och vanilj!


I en annan skål vispar du strösocker och 5 äggulor!


Vispa så det blir ljust och fluffigt!


Längst bak har vi skålen med äggsmeten, i den blå har vi gräddmjölken med vanilj som fått svalna något och så kastrullen som allt ska blandas i och sen få sjuda tills smeten tjocknat.


Allt är nu i kastrullen och ska få sjuda, absolut inte koka, bara sjuda tills den blir tjock i konsistensen, ca 15 min på svag värme.


Ställ kallt i kylskåpet. Jag la plastfolié över, direkt på smeten.


Sen ska den frysta skålen monteras med motorn.


Ner med glassen i det pyttelilla hålet och spill för guds skull inte! 😉 Kör tills glassen blivit tung i konsistensen och lite trög. Här räckte det med 10 min.


Häll över glassen i burk med tätslutande lock. och ställ kallt ca 45 min. Diska ur glassmaskinens frysskål och in med den i frysen igen till nästa gång de vankas glass!


Efter 45 min i frysen skedade jag upp glassen i skålar och började fotografera, det gäller att ha all rekvisita på plats och allt förberett när man ska fota glass! 😛


Jordgubbar – ett måste till äkta, hemmagjord, gammeldags vaniljglass!


2 små barn som blev väldigt glada… Glassen blev otroligt god, gräddig, och med massor med smak av vanilj! En klar 10-poängare! Tack Helena för all hjälp o tips å råd o gud vet allt! Nu är jag en infrusen glass-maskins-människa jag också! Ska bli superkul att laborera med nya recept i sommar!

44

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00