Fredagsmys med kycklingspett, potatisgratäng, fetaostsallad & tzatziki!


Hej igen!! Här kommer fredagskvällens mysmiddag!! Så fruktansvärt gott, så in i bombens gott så vi är alldeles ”stenmätta” som Joline uttryckte det! 😉 Potatisgratäng var bra länge sen vi åt, och kycklingspett ger en liten påminnelse om sommarens ljumma grillkvällar! Fetaostsallad och tzatziki… Det var väääldigt gott måste jag meddela! 😛

Kycklingspetten stekte jag på lätt i grillpannan så de fick lite yta och sedan fick de eftersteka i ugnen bredvid gratängen. Nicke har hållt på lagat på min bil nästan varje kväll denna vecka så även idag så vi brydde oss inte om att tända upp i eldstaden när han ändå var i garaget. Det är ju lite mysigt att vara hela familjen runt elden, men de får vi ta igen imorgonkväll! Men de blir gott i ugnen också! Och vet ni vad? Nu är min bil redo för ombesiktning!! Hurra! Världens bästa Nickemannen, han kan han!! Jädrans bilar till å alltid ha en massa småfel alltså… *S*

Imorgon blir det SÖTT här på Kryddburken, så håll utkik! Nu ska jag muffla ner mig i soffan med resten av gänget och bara njuta av fredagkvällen med mina hjärtan!

Tzatziki :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme. Ringla över olivolja strax före servering!

Potatisgratäng :
4 port (dubbla receptet vid behov)
Det här behöver du :
6 medelstora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Grädda i 200 grader ca 40-50min.

Marinad till kycklingspetten :
Olja
Vitlök
Pressad citron
Timjan
Salt & svartpeppar


Fetaostsallad med krispig rödlök, bifftomater, gurka, paprika, ruccola. En skvätt olivolja, lite balsamvinäger salt och svartpeppar! Alldeles underbart gott!! 😉 Passar bra till grillade revben också med en varm baguette till.


En krämig potatisgratäng!


Duka bord, tända lite värmeljus o ställa fram… Snart, snart dags att äta!!


Kycklingspetten i ugnen.


Woilaaa!! Så var fredagens kvällsmiddag på tallriken! Smaklig måltid om ni nu tänker göra något liknande! 😛