Pulled beef, en långdragen oxe!


Minns ni när jag lagade ”Pulled pork” , en dragen gris?? Det här är faktiskt snäppet godare och med nötkött som är min favorit så blir det en mer rejäl köttsmak av det hela! Jag köpte en fin bit nötbog härom dan, det är en billig styckdel och finns alltsom oftast i charkdiskarna! Denna köttbit gnuggades med massa goda kryddor och stektes i ugnen igår söndag från kl 11:00 till ca 17:30 på ynka 100 grader. När man långsteker kött på så låg temperatur blir köttet så mört att det bara faller isär och är så otroligt saftigt så det är svårt att beskriva. Det är den enklaste rätt man kan laga, sköter sig helt sjäv trots att det tar några timmar, men köttet behöver inte kollas eller vändas, eller penslas! Vad man ska ha köttet till är bara fantasin som kan sätta stopp för. En god sallad, massa lök, en het salsa, lite pommes?! I pitabröd, serverat som kebab. Eller en fylld baguette med lite lite krispiga grönsaker. Till ris, pasta, potatismos, ja allt funkar! Och det är så tokgott så har ni inte provat innan så råder jag er att göra det. Antingen ”Pulled pork”, eller som här ”Pulled beed”! 😉

4 port
Det här behöver du :
ca 600 gram nötbog
Kryddblandning
Ugnsform + bakplåtspapper

Stark chilismak, dra ner mängden chilisås om du vill ha mildare smak.
Kryddblandning :
1 dl rapsolja
2 msk balsamvinäger
3 finrivna vitlöksklyftor
3 msk American steakhouse seasoning *
2 msk D´Elidas chilisås
1 msk tomatpuré

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser till kryddblandningen. Gnid in hela köttbiten och lägg i en ugnsfast form. Täck med bakplåtspapper och tryck ner ordentligt runt kanterna. Stek i ugn, 100 grader, 6-8 timmar! That´s it!

Köttet sköter sig helt själv, behöver inte vändas eller penslas…

* Kryddan, American steakhouse innehåller :
Finsalt, Lökpulver, Chilipulver, Brunt socker, Rökt paprika, Koriander frön, Rostade Vitlökflarn, Senapspulver, Persilja, Tomatpulver, Röksmak, Citronsyra, Basilika, Oregano.


Nötbogen har nu fått lite goda kryddor!


Täck med ett bakplåtspapper och tryck ner det runtom kanterna. Skutjs in i ugnen 6-8 timmar i 100 grader.


När du tagit ut köttet är det bara att dela, dra isär det med kniv och gaffel. Skyn som har bildats i formen häller du över köttet när allt är delat. Så blir det härligt saftigt och extra kryddigt!


Servera med en god sallad, pommes eller i pitabröd som kebab, eller fyll en god baguette! Bara fantasin som sätter gränser här!


Det här är utan tvekan bland det godaste som finns! 😉

 1. Vart köper du kryddan? kan man köpa den i vanliga affärer? Kan du rekommendera någon liknande som man kan köpa i vanliga affärer?

 2. mmmmm va gott!!! Jag skulle vilja ha detta med ett gott hemmagjort (såklart) potatismos!!!! och sallad! … ååh, va gott..

 3. Kommer defintivt att provas, men jag måste göra det en helg, för kryddningen vill jag själv vara med och göra 😉

  När jag gör gulasch är det just det här *trådiga* köttet jag vill ha. Kokar gulaschen alltid flera timmar – för länge, säger min sambo som vill ha *lite att bita i*… Vi brukar köra hälften av varje eller han får en egen gryta innan jag *trådar till det* 😉
  Bäst är den ändå första gången den blir uppvärmd!

  Din pulled beef smakar nog bra även kallt i en sandwich. Vad skulle man kunna ha med mer i sandwichen Linda? Eller förslag från er andra förstås!

 4. Jag har kommit så långt att jag köpt hem en stycke karré som jag skulle testa det hela på. Och så serverar du detta… Ser ju ännu godare ut. Men jag ska börja med grisen, så får jag testa detta sedan 😉

 5. Smarrigt! Det finns också en motsvarighet till Pulled Beef i en del spansk-språkiga kök som kallas för ”Ropa Vieja” där man på liknande sätt drar strimlor av nötkött.
  Det spanska namnet betyder av faktiskt ”gamla kläder”, men fråga mig inte varför. Ni som kommer ihåg Sällskapsresan väl kanske minns att ”Ropa vieja” är maträtten som Pizza-racern bjuder sin date på i filmen.
  I vilket fall som helst är det här ett riktigt bra sätt att tillreda nöt-kött på, och är väl värt det extra knåpet.

 6. Tina!
  Absolut, en lergryta funkar bra! Se till att blötlägga den ordentligt innan så den inte drar vätska från köttet.

  Kajomida!
  I en öppen baguette med detta kött skulle jag nog vilja ha ruccola, lite rostad lök, en remouladsås kanske, eller en kall röd salsa. Du kan ju även gratinera med en god ost över i ugnen och färska tomater till!

  Mårtenssons kök!
  För köttets skull är det aboslut ingen fara att ”lämna” det, sen är det väl mer hur vågad man är när det gäller att ha spis, och annat elektriskt på när man är hemifrån. Om vi eldar eller har något i ugnen är vi aldrig borta nån längre stund, en snabbis till affärer på sin höjd. Det känns bäst så! 😉 Utomhus runtomkring på gården är ju en annan femma! Men som sagt för köttets skull behöver man inte hålla sig hemma!

  Emmy!
  Hejja på, ska bli spännande å se vad du tycker!

  Per-Anders!
  Härlig story de där! 🙂

  Jenny!
  Jamenvisst, det funkar med vilket kött som helst i princip! Kör på högrev du! Nästan allt fett o ev. senor ”smälter” bort av den långa tillagningstiden så jag tror det kommer bli himla gott. Insprängt fett ger ju dessutom god smak! Lycka till!
  /Linda

 7. Första gången vi lagade pulled pork efter ditt recept så höll vi på att dö så gott var det och vi har lagat det många gånger sen dess. Äter det alltid som kebab, mums! Men då vi oxå gillar nötkött bättre egentligen så är det här ett MÅSTE för oss, och det snart!

 8. Ok, då vet vi. Tack för att du svarade och att du skrev att det gick med högrev oxå. Passar oss perfekt efter som det alltid finns en bit högrev i vår kyl, det är så bra att mala ner till färs.
  Då kan vi ju ta den om det blir dåligt väder en dag vi är lediga och prova detta!

 9. Hej! Har länge tänkt skicka in en pulled pork i ugnen…men nu ser jag din pulled beef….Vilken skulle du rekommendera (med två tonårskillar i tankarna) kanske göra både bredvid varandra?
  Pernilla i Mästerkocken

 10. Hej!! Å vad det är kul att läsa din blogg..å vilken inspiration man får!! Har en liten fråga, tror du man skulle kunna använda honung till detta receptet, som lite smaksättning, som alternativ till en del kryddor man kanske har svårt att hitta?? Kan man göra likadant med fläskköttet, dvs använda bakplåtspapper som lock istället för gryta med lock..? Tack för inspirationen!! / Helena.G

 11. Pernilla!
  Då skulle jag absolut satsa på att göra bägge två i ugnen samtidigt, kan tro att det har en rykande åtgång. Kul att se vilken dom gillar bäst också!

  Helena.G!
  Det tror jag kan bli riktigt bra, honung är alltid en fin smaksättare, och de kryddor jag valt är ju bara en av alla många varianter man kan göra! Man får nog prova sig fram till just sin egen favorit! Du kan göra likadant med vilket kött som helst, lergryta, ugnsform, annan gryta med lock eller som här, vilket jag tycker blir bäst och saftigast med en liten form och bara bakplåtspapper över.
  /Linda

 12. Hejsan! Testade detta igår! Vilken succé! Ställde in köttet på morgonen och åkte till jobbet, kändes väldigt bra att veta att man lagade mat samtidigt som man jobbade! Vi åt det med hemmagjorda pitabröd, sallad och cremé fraiche-sås. Jättegott! Har detta i mat-lådan i dag, längtar till lunch : )

 13. Ohh detta har jag gått o suktat efter att få göra sedan du la upp receptet! I går va det äntligen dax!och jisses va gott det vart =) Ser fram emot nästa gång, har lite små ideer på kryddning då =)

 14. Hej!
  Går det att använda fransyska till pulled beef? Är då dålig på skillnaden mellan olika styckdelar, du får gärna ha ett inlägg om det 🙂 (kanske redan finns kom jag på?)
  Mvh Johanna

 15. Jag hittade pulled pork på din sida i somras tror jag och den är en återkommande favorit hos oss. Min 5-åriga dotter fullkomligt älskar det 🙂 Nu börjar jag funderar på om jag ska testa göra detta med älgkött. Det borde väl fungera?

  Mvh Pillan

 16. En riktig hit… Kommer definitivt att lagas fler gånger… Alltid kul att läsa din blogg, får så mkt fina matideer…

 17. Efter ha läst din blogg lite då och då har jag äntligen testat detta recept på en bit fransyska. Kryddade den lite annorlunda och serverade både med pommes och pitabröd till. Supergott!!

 18. Igår gjorde jag en pulled pork på färsk karre & pulled beef på fryst högrev samtidigt i ugnen.
  Jösses vad bra det blev!!
  Favoriten blev nötköttet,helt otroligt god kryddmarinad till den 🙂
  tack för all inspiration!

 19. Lätt som en pannkaka, går inte att misslyckas. Smakar fantastiskt! Vi åt sallad, tomat- och fetaoströra, tortillas och nachochips till. Det här skulle också passa perfekt som mumsig vickningsmat.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..