Hel kyckling i ugn, enklare kan det inte bli!


På helgen när man är ledig är det ett ypperligt tillfälle att laga mat inför veckan som kommer. Och då menar jag sån mat som är enkel att laga! Sån mat som lagar sig själv ni vet. Långkokta köttgrytor, slottsstekar, puttrande köttfärsåser eller som jag gjorde igår, helstekt kyckling!

Den frysta gödkyckling är billigt och finns alltid i frysen hemma hos oss. Istället för att köpa färdiggrillade i butiken så steker du dessa i ugn, 2 stycken eller fler om så behövs. Så många som får plats på plåten helt enkelt. Receptet nedan är baserat på fryst kyckling. Har du tinad eller färsk så dra bort en halvtimme, trekvart från tillagningstiden i ugnen. Dock så tycker jag att man får en finare, krispigare yta om den är fryst från början.

Kryddningen är verkligen basic. Det är salt & peppar blandad med smält smör. Vill du ta ut svängarna och hotta upp kryddningen så använd bara fanstasin med lite chili, sambal oelek, grillkrydda, vitlök, citron, örter mm mm… Dessa kycklingar kommer att bli middag ikväll med sockerstekt kulpotatis, skysås, vinbärsgele, gurka  mm. därav min ”milda” kryddning.

Det här behöver du :
2 st hela kycklingar
75 gram smält smör
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
½ tsk finmald vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Lägg de frysta kycklingarna direkt på en ugnsplåt. Smält smöret och blanda med kryddorna. Pensla kycklingarna med smöret. Stek i ugn 175 grader ca 1½ timme, eller tills köttsaften är helt genomskinlig. Inte rosa. Ta ut plåten en gång och pensla med skyn som bildats. Lägg upp kycklingarna på ett fat och sila skyn som du sen kan använda till sås.


Fryst kyckling, direkt på en ugnsplåt.


Pensla med smält smör och kryddor. Smöret stelnar lite på den frysta kyckling och rinner därmed inte av!


Efter 1½ timme är mina kycklingar klara.


Jag lägger upp dom på ett fat och silar stekskyn som jag ska göra såsen på. Om skyn får stå i kylen nån timme så stelnar fettet på ytan och du kan plocka bort det om du inte vill ha med det i såsen. Fettet kan du spara och steka potatisen i.