Hel kyckling i ugn, enklare kan det inte bli!


På helgen när man är ledig är det ett ypperligt tillfälle att laga mat inför veckan som kommer. Och då menar jag sån mat som är enkel att laga! Sån mat som lagar sig själv ni vet. Långkokta köttgrytor, slottsstekar, puttrande köttfärsåser eller som jag gjorde igår, helstekt kyckling!

Den frysta gödkyckling är billigt och finns alltid i frysen hemma hos oss. Istället för att köpa färdiggrillade i butiken så steker du dessa i ugn, 2 stycken eller fler om så behövs. Så många som får plats på plåten helt enkelt. Receptet nedan är baserat på fryst kyckling. Har du tinad eller färsk så dra bort en halvtimme, trekvart från tillagningstiden i ugnen. Dock så tycker jag att man får en finare, krispigare yta om den är fryst från början.

Kryddningen är verkligen basic. Det är salt & peppar blandad med smält smör. Vill du ta ut svängarna och hotta upp kryddningen så använd bara fanstasin med lite chili, sambal oelek, grillkrydda, vitlök, citron, örter mm mm… Dessa kycklingar kommer att bli middag ikväll med sockerstekt kulpotatis, skysås, vinbärsgele, gurka  mm. därav min ”milda” kryddning.

Det här behöver du :
2 st hela kycklingar
75 gram smält smör
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
½ tsk finmald vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Lägg de frysta kycklingarna direkt på en ugnsplåt. Smält smöret och blanda med kryddorna. Pensla kycklingarna med smöret. Stek i ugn 175 grader ca 1½ timme, eller tills köttsaften är helt genomskinlig. Inte rosa. Ta ut plåten en gång och pensla med skyn som bildats. Lägg upp kycklingarna på ett fat och sila skyn som du sen kan använda till sås.


Fryst kyckling, direkt på en ugnsplåt.


Pensla med smält smör och kryddor. Smöret stelnar lite på den frysta kyckling och rinner därmed inte av!


Efter 1½ timme är mina kycklingar klara.


Jag lägger upp dom på ett fat och silar stekskyn som jag ska göra såsen på. Om skyn får stå i kylen nån timme så stelnar fettet på ytan och du kan plocka bort det om du inte vill ha med det i såsen. Fettet kan du spara och steka potatisen i.

 1. Hej! Har prenumererat på din blogg ganska länge nu. Jag har aldrig gjort något inlägg förut men nu bara måste jag berömma dig för dina fantastiska recept. Jag använder många av dem. Du ger tips på bra maträtter och storkok till familjen. Jag gör ofta karrékotletterna i långpanna, som du tipsat om, och fryser in till matlådor. Kanonbra blogg helt enkelt :o)

 2. Hur gör man om man har en hel kyckling som inte är fryst. Jag har den i kylskåpet. Ska den va lika länge i ugnen? /Hanna

 3. Tack Veronica! 😉

  Hanna!
  Räkna med 1 timme per kilo kyckling. Kolla så att köttsaften är genomskinlig och inte rosa, då är den klar. Enklast genom att sticka med en kniv i köttets tjockaste del, och pressa upp köttsaft.
  /Linda

 4. mm, Kyckling är supergott!
  Tycker man e sjukt dålig på att göra storkok som underlättar i veckorna, dumt egentligen! Men det ska det bli ändring på!!
  Tack för Insperationen!!

 5. Jag älskar dina recept med, tror inte jag kommenterat heller förut! Gjorde revbenen i helgen du hade med för ett tag sen, massor av MUMS! Jag gör ofta 2 kycklingar i ugnen men jag delar dem först och penslar med en massa goda kryddor i smör/olja så båda sidorna blir knapriga. Vi äter de godaste delarna med knaprigt skinn till middag (med sås av skyn) och sparar resten till tex Flygande Jakob eller en gratäng. Och det är oftast fileerna som blir kvar, för de är absolut inte godast på en egengrillad kyckling :=) Synd att folk verkar mer och mer ha glömt bort att man kan laga till hel kyckling. Jag ska absolut lära mina halvvuxna barn hur man styckar en rå kyckling… ”basic skills”. Kram Milla

 6. Hur gör du sockerstekt kulpotatis? Kanske dum fråga men jag har aldrig gjort detta.Tackar för alla mumsiga recept vi får från dig!!

 7. Jag har aldrig provat att lägga något fryst i ugnen, tror inte jag vågar, blir det verkligen bra? Jag ser alltid till att lägga fram kycklingklubbor, kycklingfilé, lax etc så det hinner tina innan det ska in i ugnen. Provade en gång att steka halvtinad kycklingfilé och det smakade verkligen unket

 8. Jag brukar också slänga in kycklingen fryst och det blir lika gott som tinad. Jag gör det mest för att det är enklast så. Nu köper jag färsk som jag sedan delar i halvor och fryser in eftersom hushållet inte är så stort.

  Ligger det inte inkråm inslaget i papper eller plast i vissa frysta kycklingar? Bör man inte kolla det först?.

 9. Vilken fin blogg du har, blir så inspirerad av dina recept! Helstekt kyckling var det länge sen vi åt, det måste jag göra snart. Tack för tipset! I dag åt vi ”dina” revbenen, åh vad gott det var! /Anna-Maria

 10. Älskar helstekt kyckling! När man penslar den med smör á la julia child blir det vansinnigt gott! Har testat att tillaga kycklingen i lergryta också, blir också väldigt gott och framförallt mört.

 11. Jag har en lite fråga, kan man ha två kycklingar i ugnen samtidigt även om man inte har varmluftsugn? Jag är så jäkla grön på hur man lagar kött. 🙂
  Älskar din blogg och den har redan satt sina spår i familjens middagar.
  /clara

 12. mums vad gott det blev! så smart att göra den fryst, har alltid tinat kycklingen innan men det här var ju jätte smidigt, enkelt och dessutom super gott! Vilken god yta det blev :-)! Tack igen för att du gör livet enklare! / Mikaela

 13. Alltså, jag har försökt mej på att göra hel kyckling en gång(när vi hade gäster t.o.m.) å det blev totalt fiasko! :S Kanske vågar jag testa igen nu…?! 😀

 14. Pia!
  Receptet finns nu uppe :
  http://kryddburken.se/2011/03/29/helstekt-kyckling-skysas-och-sockerstekt-kulpotatis/

  Ida!
  Men gud ja, det blir kanonbra. Jag steker mycket som är fryst, som kyckling, eller klubbor, revben, fisfiléer, korv etc etc. Unken harjag då aldrig varit ute för. Beror nog mer på vilken kvalité på kyckling du valt. De finns ju en del storpack med just filéer som både luktar och smakar fisk… Bättre köpa svenskt eller direkt från gård.

  Scribo!
  Om det är inkråm i kyckligen brukar det alltid stå på förpackningen. Inkråmet följer sällan med nuförtiden tycker jag, men det brukar jag använda till såsen som sen silas, då blir den ÄNNU godare! 😉 Självklart måste man kolla så där inte finns inkräm iallfall!

  Karin!
  Precis, Julia Chilid, hon kan hon! 😉

  Clara!
  Ja, absolut kan du göra det!

  Mikaela!
  Va roligt att höra!

  Lisa!
  Tycker jag du ska, man måste alltid misslyckas lite innan man lyckas vet du väl! 😉
  /Linda

 15. Hum, måste nog verkligen snart göra helstekt kyckling. Det är ju så gott! Ditt sätt verkar väldigt smidigt. Såg att när svärmor gjorde det sist så hade hon först hela kycklingen i ugnen sen delade hon den och sen la hon in bitarna igen – antagligen för att få lite mer yta. Brukar du göra så? Mitt största problem är nog när man ska dela kycklingen sen. Provade det en gång – det blev väl inte sådär superfina bitar… Kanske skulle prova igen. Om du är sugen får du gärna lägga upp en bildkavalkad på delningen av kyckling. 🙂 Tack för många bra recept!

 16. Hej, tack för många bra recept och mycket inspiration!

  Jag testade på kycklingen, men tog tydligen ut den för tidigt. Hade den 1,5 h i ugnen, kycklingen vägde 1,3 kg och var djupfryst. Körde med 175 grader i varmluftsugn. Saften på ovansidan var nog genoskinlig när jag testade och därför tog jag ut den för att svalna. Sedan när jag skulle stycka kycklingen så rann det bara ut ljusröd köttsaft… Kan det ha berott på att jag inte hade kycklingen på en plåt utan i en ugnsform med kanter?

  Anyway, en del av köttet, som var tillagat åt vi direkt. Resten skrapade jag av så gott det gick och gjorde kycklingsoppa av.

  Summa summarum, man måste vara ganska noga då man kollar att verkligen hela kycklingen är färdig.

  Bilder på hur man fiffigt styckar kycklingen skulle vara fint!

  Ha de gott!

 17. Hur stora är dina kycklingar? Jag har gjort detta 2ggr och båda gångerna har kycklingen behövt stå inne i över 2.5 tim för att den ska få rätt temp. Jag bor i USA så jag gissar att mina kycklingar helt enkelt bara är större än de svenska. Så hur lång tid per kg rekomenderas? Tack.

 18. Hej!
  Jag undrar också hur stora/små dina kycklingar är, det blir lite svårt att följa receptet om man inte har lika stora (eller vet exakt), såg att du svarade 1 timma /kg – men är det om de är frysta eller tinade?

 19. Ett tips är att lägga kycklingen uppochner, alltså med bröstfiléerna neråt. Upplever att de då blir riktigt saftiga och fina och tar lite mer smak från skyn som blir i formen/plåten.

 20. Blev jätte glad när jag hittade ditt recept, däremot var min Pippi inte klar efter 1’30”, hade den i en ugnsform. Tyvärr på resande fot så jag saknar termometer.

 21. Kycklingar väger olika mycket. Mina direktiv är dock fortfarande 175 grader ca 1½ timme, ELLER tills köttsaften är helt genomskinlig. Inte rosa. ENLIGT recept ovan.
  /Linda

 22. Räddaren i nöden som vanligt! Ännu ett nam-nam-nam recept! Och idag behövs lite sambal oelek för att krydda upp trist gråmulet väder!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..