Vegetarisk lasagne med grymt god ”låtsas-köttfärssås”!


Kvällens middag! En vegetarisk lasagne med en grymt god köttfärssås utan köttfärs, vad kallar man en sån sås egentligen?! Vegosås? Låtsasköttfärssås?! Vegoköttfärssås, eller?!? Jag tillagar den ungefär som när jag gör en vanlig köttfärssås men byter ut färsen mot riven rotselleri och riven morot. Idag hade jag även i riven zucchini. Den här passar naturligtvis också bra  till pasta som den är. Ni måste bara prova!!

Ulrica & Johanna! Ni va väldigt snabba där! Visst var det lasagneplattor som fattades! Ni får varsin ”Puss-Plopp”-påse och så skickar jag med en liten överraskning till er bägge också! Maila mig eran adress är ni snälla! kryddburken@telia.com

Malin-Magdalena, du får också en ”surprise” på posten, för du gissade ju först rätt på VEGETARISKT lasagne! 😉

Det här behöver du :
100 gram rotselleri
1 morötter
½ zucchini
1 röd sweet snack paprika
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
3msk ketchup
1 tsk D´Elidas chilisås
1 msk mjöl
2 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
Salt & nymalen vitpeppar

1 förp färska lasagneplattor
Bechamelsås, se recept nedan
ca 100 grav riven parmesanost

GÖR SÅHÄR :
Skölj, skala och riv rotselleri och morötter grovt. Skölj zucchini och riv grovt. Finhacka vitlök och strimla paprika. Fräs på allt i en het stekpanna med i lite olja. Tillsätt tomatpurén, ketchup och chilisås. Rör om ordentligt. Pudra över vetemjölet och rör ner. Tillsätt buljongen och grädden. Sänk värmen 0ch låtsåsen koka ihop ca 10 min. Smaka av med salt och vitpeppar. Varva färska lasagneplattor med såsen, och bechamelsås. Avsluta med lasagneplatta samt massor med ricen parmesan och resten av bechamelsåsen. Gratinera i 220 grader ca 30 – 35 min.

Bechamelsås : 
50 gram smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
100 gram riven lagrad ost
½ krm malen muskotnöt (riv på zestjärnet)
2 äggulor (kan uteslutas)
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Smula ner eller riv ner osten på slutet och sänk värmen. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Rör ner äggulorna sist av allt. Smaka av.

 1. Färssås brukar vi kalla det här. Sonen är vegetarian så tackar för detta recept som variation till den vi brukar göra!:-)

 2. Äsch da… Jag kopierade in texten på bechamel från ett tidigare inlägg, men nu är dom ditskrivna för det blir såå gott i såsen, men kan naturligvis uteslutas om man vill.
  /Linda

 3. Haha va fasen, jag var ju tusan först med att gissa på vegetarisk lasagne, hur närmare kan man komma!? :O 😉

 4. Precis som någon ovan skrev kallar jag det färssås, jag som är vegetarian och allt 😉 men eftersom din inte innehåller quorn eller något liknande… Jag vet inte, kanske inte är en låtsasköttfärssås överhuvudtaget? Varför inte bara referera till det som en rotsakssås? Ser i alla fall gudomligt gott ut, får nog bli min nästa lasagne =D

 5. Som på beställning, morgondagens middag då dottern som är vegetarian kommer på besök.

  Från det ena till det andra. Urfin form du har, Får man fråga vart har du hittat den…

  Anne

 6. Malin!
  Jo, faktiskt! 😉
  Jag skickar en liten ”surprise” till dig, de va ju faktisikt helt rätt med VEGETARISK lasagne!

  Alexandra!
  Ja, rotsakssås är det ju visserligen!

  Anne & Lovisa!
  Formen är köpt på Eurostore, men vet att dom även finns på Citygross!
  /Linda

 7. Åhhhh det såg fruktansvärt gott ut! Så otroligt krämig och fin din bechamel ser ut… Åhh vad hungrig jag blev nu 😛

 8. Jag kan inte låta bli att dela med mig av ett annat vegetariskt recept på en sås som med fördel används till alla sorters pasta, och som förstås passar utmärkt också till lasagne.
  Tyvärr har jag inte kommit på receptet själv, men jag har använt det flera gånger och såsen är verkligen supergod – och BILLIG!
  Såsen kallas ”Lenas spagettisås” och jag såg den första gången i en kokbok skriven av min ”matguru” Anna Bergenström. Hon i sin tur hade fått det från en DN-läsare. (Anna B skrev ju för DN under många år).
  Detta blir en stor sats. Går utmärkt att frysa in i mindre förpackningar.

  3 stora gula hackade lökar
  1-2 msk smör eller olja (oliv)
  2 burkar krossade tomater (helst Mutti)
  1 kilo grovrivna morötter
  1/2-1 tomatburk vatten
  2 grönsaksbuljongtärningar
  3-4 msk tomatpuré
  ca 2 tsk oregano
  1 burk crème fraiche (200 g), EJ lättvarianten!
  lite salt eller örtsalt
  hackad persilja

  Fräs löken i fettet i en stor gryta. Lägg i tomatkross, GROVT rivna morötter, buljongtärningar, tomatpuré och oregano. Späd med vattnet. Koka allt under lock i ca 30 minuter. Rör ner crème fraiche (inte lättversionen. Den kan i det här fallet skära sig av tomaterna!)
  Smaka eventuellt av med mer oregano och lite salt eller örtsalt. Servera såsen överströdd med mycket hackad persilja till varm spagetti eller annan pasta.
  Ibland kryddar jag med hackad, färsk basilika. Vegeta-krydda istället för örtsalt är också gott i såsen.

 9. Elias, det beror på hur man klassar just vegetarianism. Jag själv anser mig vara vegetarian, men jag äter ost, även de gånger då den råkar innehålla löpe. Ibland går det helt enkelt inte att undvika, men mina principer kvarstår. Vissa anser det vara ”inkorrekt” men det finns ju faktiskt ingen regelbok på hur man måste bete sig för att klassas som vegetarian. De flesta som skriver vegetariska recept räknar ost, keso och liknande varor till vegetariskt, även om de innehåller löpe. Det är varken rätt eller fel. Om man är vegetarian anser jag att det är upp till en själv att kolla upp vad som ingår och vad man kan äta eller inte.

 10. Alexandra, jag håller absolut med om att det är upp till var och en, men jag förstår ändå inte riktigt. De flesta som är vegetariander är det för att de inte vill stötta djurplågeri och tycker det är grymt hur vi kan behandla djur på det här viset.
  När man då kommer och ändå äter produkter med löpe så blir jag bara lite förvånad. Detta är ju dubbelmoral, visst? 🙂
  Men det finns ju de som avstår kött av andra anledningar, så jag kan ju inte tala för alla. 🙂

 11. Men Guuuuud vad gott det ser ut! Det får bli söndagsmiddagen imorgon 😛 Men jag undrar vad ”röd sweet snack paprika” är för något? Kan man använda vanlig röd paprika också?

 12. Säkert jättegott! Kom direkt å tänka på den vegetariska köttfärssåsen som min gamla gymnasieskola brukade servera. Vet ju inte riktigt vad den var gjord av, men rivna morötter var en stor ingrediens i såsen iaf 😛 Kanske var det något liknande ditt recept, med rotselleri i också, eftersom jag minns den smakade mer än bara morötter och tomatsås med svarta bönor till. However, sparar det här recepetet, vore ju grymt kul om veggisåsen smakar som jag minns den, ska absolut testa!

 13. Jag gjorde den i helgen med några små förändringar för att passa familjen, och den var jättegod! Gott med mycket sås, en av de bästa lasagner jag ätit.

 14. Måste bara skriva och säga att denna var över förväntan! Bland de godaste lasagnen jag ätit!! Toppenbetyg! Stort tack för toppenblogg! kramar Sandra från Varberg 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..