Lufsa, den öländska specialitén ni bara inte får missa…


Jag har sagt det förut, både i ord och bild, det tål ändå att upprepas. Lufsa, öländsk lufsa är något så gott som borde finnas på allas dukade middagsbord nån gång då och då, oavsett om man bor på Öland eller inte… Med ”då & då” menar jag ungefär som spagetti och köttfärssås, eller tacos, då hajjar ni va?!

Smaken på lufsa, är inte som en ugnspannkaka, inte heller som kroppkakor, och inte som raggmunkar utan en mix av alltihop! Fint som snus!! 😉

8-10 port
Det här behöver du :
8 medelstora potatisar
2 gula lök (finrivna)
3 dl grädde eller gräddmjölk
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk salt
500-600 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :


Skala & riv potatisen fint. Gör det för hand på finaste rivsidan av rivjärnet så känner du från början den rustika känslan i hemlagad husmanskost! Häll allt potatisriv i en stor bunke som är rymlig att blanda i. Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, ev mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt! Smaka av, tycker du inte att den smakar något salt alls så tillsätt lite till. När det smakar ”salt” om smeten så är det bra!

Konsistensen ska vara lös, men absolut inte rinnande. Du kan behöva bättra på med mer mjöl isåfall. Ungefär som ett tjockare äppelmos ska den kännas! Smörj en ugnsfast form med smör & bröa med vanligt vetemjöl. Häll smeten i formen och skär fläsk i bitar och lägg ovanpå. Tryck ner bitarna lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 200 grader ca 1 timme, och ev 10-15 min till. Gör ett stickprov med en vanlig bordskniv i lufsan, om den är kladdig och rinnig så låt den stå en stund till, är kniven kladdig men ändå ser fast ut i konsistensen och INTE rinnig så är den klar.

Viktigt är att lufsan får ”stå till sig” en stund. Vila den en kvart under aluminiumfolié på köksbänken före du serverar med lingon, gräddmjölk och ev. smör.


Detta recept räcker till 2st såna här ugnsformar. Du kan halvera eller dubbla receptet hur du vill.


Tryck ner fläsket lite i smeten!


Färdigt! Glöm inte ”stå till-sig-stunden”, njut sen av en underbar middag!

Jag är väldigt mycket och traskar i husmanskost-träsket just nu, jag trivs himla bra här som ni märker! Får se vad vi hittar på imorgon! 😉