ANNONS

Fläsklägg, steg för steg…

/

Ni har hört namnet, ni har sett dom ligga där i charkdisken. Ni har också hört talas om ”fläsklägg med rotmos” men tycker kanske det låter gammalmodigt och är sånt som gamla människor äter! Rotmos kanske inte heller låter lockande… So what! Ge upp fördomarna och lyssna noga! Äldre människor tycker om fläsklägg, de gör dom, helt sant – dom älskar de! Man åt det oftaförr i tiden för det är ett billigt kött som du får ut både en och två måltider av, dessutom tog man bättre tillvara på andra slaktdelar än fläskfilé och kotlett än vad man gör idag! Jag återkommer till de längre ner. Mattradition är till för att bevaras därför tar jag upp detta på Kryddburken så ni kan laga de godaste fläsklägg till familjen och sedan föra det vidare till era barn och nästa generation osv osv! Fiffigt va, inte sant?

Ni fullärda kan sluta läsa här, och istället tala om för resterande hur vansinnigt gott det är med fläsklägg! Salt, mört & saftigt kött, helt otroligt gott och smakrikt som bara smälter i munnen och får smaklökarna att dansa zumba! 😉

Ni kanske backar av utseendet när ni står där framför köttdisken? En avhuggen stor bit grisben med skinn å hela fadderullan!  Det är nu när ni står däroch tittar storögt som ni ska ta ett kliv framåt, lyft upp förpackningen från disken, känn på den, titta på den. Bli inte vettskrämd och tro inte att ”där finns ju inget kött att äta”… Tänk inte stekta skivor eller hel fläskfilé i ugn! Rensa bort tankarna om de vanligaste köttbitarna ni oftast slänger ner i kundvagnen. Detta mina vänner, det är delikatess på hög nivå! Jag vet att ni fortfarande inte litar på min övertygelse…

Rimmat fläsklägg säljs i alla våra vanliga mataffärer till väldigt humana priser, för att inte säga extremt ekonomiska och prisvärda! Gå inte förbi dom! Nonchalera inte. Bli lite nyfiken istället! Va sjutton e de där?? Köttet annonseras ofta som billigt och det går faktiskt åt som smör när rimmat fläsklägg säljs för 29:90 kr/kg! Va ute i god tid före den pigga pensionärsrundan (alltså innan kl 11.00!!) så har du också chansen att få en bit!  KÖP NU HEM FLÄSKLÄGGET FÖR SJUTTON!

”Jaha ja, jovisst, tjena!??” säger du tyst för dig själv när du väl hemma står och packar upp matkassarna. Och nu då?? Hallå?? Ska den skivas å stekas? Salta & peppra eller? Skinnet och fettet börjar jag iallafall med att skära bort, för de ska man väl inte äta??! Eller hur fan gör man då?? I samma sekund som ilskan över förvirringen stiger så ångrar du dig att du la ner de där fläsklägget som jag nu propsat på dig att köpa! Förlåt då! Men se och lär, för nu kör vi på allvar! Övertalningsteknik a la Kryddburk går nu över i fas 2!Här kommer en enkel steg-för-steg beskrivning av hur du tillagar rimmat fläsklägg! Det är enklare än att steka pannkakor! Ja, jag vet att ni fortfarande inte tror mig så därför måste jag ju bevisa det i både ord och bild!

Here we go!


Rimmat fläsklägg! Såhär ser det ut!


För att du lättare ska kunna koka en stor blir fläsklägg som här på ca 1,8 kilo är det himla fiffigt om lägget är delat. Detta kan du be personalen i charken om, om du inte vill eller kan göra det själv.


Skölj av lägget under rinnande vatten. Lägg det i en stor kastrull. Fyll på med rotfrukter och lök, gärna massor med vitlök och nån örtkvist om du har det hemma. Vitpeppar, ett lagerblad och ca 1msk salt har jag i också. Det är alltså inte hela världen om du inte har morötter, eller palsternacka, eller gul lök. Det går lika bra med röd lök, purjolök, palsternacka eller inte palsternacka. Örtkvist eller inte örtkvist! Man tar vad som finns hemma såklart! Jag har använt en stor palsternacka, 3 små rödlök, 3 stora vitlök, 2 morötter, 3 kvistar färsk rosmarin, 1 tsk vitpepparkorn och 1 msk grovt salt. Du behöver bara skära rotfrukter och lök grovt. Vitlöken kan du bara dela på mitten och pressa till med knivbladet.

Fyll kastrullen med vatten, det behöver inte täcka lägget helt eftersom det ska koka med locket på. Koka upp och sänk sedan värmen rejält. Jag brukar koka på 1:an på vanlig spisplatta. De ska endast sjuda. Och det är 3 timmar som gäller. Ja, de går fint med 2½ timme också men kolla köttet med kniv och gaffel. Lossnar köttet lätt från benen och ser mört och trådigt ut så är det klart.

Du behöver inte bry dig om nån stektermometer eller gradantal här. Vi kokar köttet på låg värme i flera timmar och då får vi ett garanterat mört, saftigt och gott kött! När köttet är klart, tar du kastrullen av plattan och om det är som nu, vinter och nån minusgrad lämpar det sig alldeles särskilt att ställa ut hela kastrullen med lock på farstubron eller verandan. Låt det stå 1 timme och vila i spadet. Ta sen in kastrullen och ta upp köttet på en skärbräda.

Buljongen
Sila buljongen från rotfrukter och lök. Häll tillbaka i kastrullen och koka ner (reducera) tills hälften av vätskan återstår. Även här ska det inte stormkoka. Ni som använder vedeldas spis, (som vi) kan ställa kastrullen därpå och låta koka ner under kvällen, det tar nån timme men sköter sig ju helt själv.

Buljongen ska du spara. Antingen fryser du ner i iskuber och använder till såser, eller så späder du den med vatten och du har en ljuvligt god buljong att fylla termosen med en solig februaridag när ni ska på utflykt. Den gör sig också himla bra som bas i en soppa, eller att koka rotmoset i. Du behöver bara smaka på en tesked så förstår du vad jag menar. Vilka otroliga smakegenskaper denna buljong har. Slå för guds skull inte ut den i slasken bara. Buljongen håller sig 5-7 dagar i kylskåpet, eller så fryser du in den och då kan du räkna med en hållbarhet på ca 3 mån.

Fett bra tips :
Ett tips är att låta buljongen stå i kylen över natten. Då flyter fettet upp till ytan och du kan plocka bort det som en stelnad ”kaka” fett och ge till fåglarna. Därmed får du också en längre hållbarhet på buljongen när du fryser den eftersom den inte innehåller lika mycket fett så då kan du räkna med 5-6 mån hållbarhet istället.


Här har vi hela härligheten och jag kan riktigt se hur ni nu sitter och rynkar på näsan!  Men vet ni vad?! Tänk bara på musslor, dom är inte så särskilt bildsköna dom heller men inuti varje mussla finns en skimrande pärla, värd sin vikt i guld! 😛


Det är nu själva arbetet börjar med köttet. Se till att det har fått svalna av ordentligt så det går att hantera. Du ska använda händerna och en vass kniv. Men mest händerna… Plasthandskar är helt okej för den som vill!

3 högar
Börja med att ta bort skinn/fett. Lossa sedan köttet från benen och lägg kött i en hög och ben i en hög. Sen lägger du fett och brosk mm som du inte vill äta i en tredje hög.

Hög 1 med ben får du tyvärr lägga på komposten dom har gjort sitt och tillfört bra med kalcium till buljongen, tack och hej! Har ni hund och tänker att benen kan väl hunden få gnaga på, glöm inte den gyllende regeln

”Alla F-ben såsom fisk, fågel, fläsk skall inte ges till hundar, eftersom det kan flisa sig och bli vasst i magen” .

Ben från nöt och vilt går däremot utmärkt att slänga åt hunden!

Högen med kött är till er! Högen med fett, brosk mm. kan ni finhacka och ge till katt/hund ovanpå torrfoder eller slå in i ett tunt nät till fåglarna därute. Så har alla fått sitt. Inte slänga nåt, förutom benen.

Köttet kan du skrapa lätt med knivbladet för att få bort överflödigt fett.


När allt kött är rensat, pressa det lätt mellan tummen och pekfingret eller med knivbladet mot skärbrädan så det blir mer finfördelat och trådigt. Detta är naturligvis en smaksak. Jag tycker det blir godast så iallfall!


Slå på ett par skedar av buljongen och NU kära vänner är det klart!! Nu kan du använda detta salta, möra fina kött till

rotmos

, till pålägg, till bakad potatis, till

lapskojs

, till en kall röra med färskost, till ärtsoppa, eller som tilltugg till en kall öl på fredagkvällen! Inget slår ett riktigt fint mört kött från fläsklägg.


Ikväll bjöd jag maken på en god smörgås med fläsklägg, sötstark senap och skivad rödlök. Det var himmelsk gott sa han!

Ett pålägg för 29:90 kr/kg som smakar bättre än de industritillverkade pressade ”rökta” vacumskinkorna för 199kr/kg, ja då förstår ni att detta är både godare och mer ekonomiskt. Jag hoppas ni har fått lite inspiration till att nån gång prova tillaga fläsklägg, då är min önskan uppfylld! 😛

  • Vi kan alltså konstatera att vi både fått ett gott kött att använda till middag eller som pålägg.
  • Vi har fått en god, mustig buljong till soppa, grytor, såser mm.
  • Vi har gett fåglarna mat och kanske även matat katten och drygat ut hundskålen.
  • Vi har tagit tillvara på en stor del av sånt kött som vanligt folk rynkar på näsan åt.
  • Vi kan luta oss tillbaka, se stolta ut och njuta av god mat med gott samvete!

Inte illa pinkat va!? 😉  

54

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00