Köttsoppa med klimp


Den klassiska husmans-soppan; Köttsoppa med klimp. Det är ju bara så vansinnigt gott så det bara vattnas i munnen av bara tanken på en riktigt, hemkokt, mustig puttrande köttsoppa! Jag blir verkligen påmind om att jag kokar det alldeles för sällan!! Däremot åt jag soppan väldigt ofta som liten och då var det farmor som stod vid spisen. Jag minns fortfarande hur gott köttet var, inte segt eller senigt, utan mört, trådigt kött som bara smälte i munnen. Den lite salta buljongen, den kokta potatisen i små bitar och mjuka söta morötter… Och klimpen. Herregud klimpen!! Vad är en köttsoppa utan klimp?? Jag älskar det. Ostfralla och fruktcocktail till efterrätt hör också till, bara så ni vet! 😉

Det här behöver du :
2 stora kastruller med lock

2 kg nötkött (jag använde nötbog, högrev och fransyska)
1 msk salt
Vatten så det precis täcker köttet

2 stora morötter
3 potatisar
300 gram rotselleri
300 gram kålrot
300 gram palsternackor (ca 2 st)
1 purjolök
1 gul lök
Buljong, hemkokt fr frysen
alt. Vatten +
4-6 msk oxfond, eller köttbuljongtärning
2 lagerblad
½ tsk hela svartpepparkorn
½ tsk hela vitpepparkorn
Salt
Persilja

GÖR SÅHÄR :


Skär köttet i tärningar. Koka upp vatten och salt i en stor gryta.

Lägg i köttet och låt koka upp igen. Skumma av noga så du får en klar buljong. Sänk värmen något och låt köttet koka ca 2 timmar med lock. Skala, skölj och skär under tiden rotfrukterna i mindre bitar. Förvara i en annan större kastrull och häll på vatten så det precis täcker. När köttet kokat i 2 timmar lyfter du över det från sin gryta ner till rotfrukterna. Fyll på med mer vatten. Koka upp och tillsätt fond eller buljongtärningar, lagerblad och pepparkorn. Låt soppa sjuda på svag värme med lock ca 1 timme till. Förbered under tiden för klimpen. När soppan är klar, klippt över lite persilja och servera med klimp!

Klimp :
2 ägg
1 dl mjölk
4-5 dl vetemjöl
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop ägg & mjölk. Rör ner mjölet lite i taget så du får en slät smet, salta. Klicka ner små bollar med hjälp av två skedar i kokande vatten eller direkt i soppan, låt koka ca 5 min.


Underbararotfrukter! Billigt och sååå gott! Både i soppa, gratäng, puré eller ugnsrostade!


Skala, skär, hacka…


Låt rotfrukterna och löken vila i en större kastrull med vatten tills köttet kokat 2 timmar.


Kokar du köttet i 2 timmar i en separat kastrull innan du ”monterar” ihop soppan får du ett garanterat mört, trådigt och fint kött som bara smälter i munnen!


Efter ett par timmar av ljuvliga dofter i köket fick vi äntligen avnjuta köttsoppa med klimp! Vansinnigt gott!! 😛


Och naturligtvis, precis som när jag var liten, en klassisk 80-tals dessert! Fruktcocktail och lättvispad grädde… Nu blir det inte bättre än såhär!

Tycker ni om köttsoppa förresten??? 😉