Gott fredagsfika till flyttgubbarna!


Ni som följt min blogg vet ju att min kära make arbetar som lastbilschaufför/flyttgubbe. Han o kollegorna springer upp & ner i trappor med kartonger och boklådor på ryggen dagarna i ända. Flyttar tunga piano, flyglar, kassaskåp mm. Lägg till 4 trappor upp, utan hiss och en lägenhet på 3 rum o kök som ska tömmas så börjar vi närma oss deras vardag på jobbet… Jag får nästan mjölksyra i benen bara av att höra när han berätta ibland…

Därmed sagt så tycker jag hela ”flytt-gubbar-gänget” är värda en god fredags-fika på jobbet innan helgen tar vid så igårkväll bakade jag lite goa semlor till dom!

16 st
Det här behöver du :
50 gram jäst för söta degar
100 gram smör
½ tsk malen kardemumma
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 liter manitoba cream eller vanligt vetemjöl

GÖR SÅHÄR :


Smält smöret tillsammans med mjölk och kardemumma i en kastrull. Smula ner jästen i en degbunke. Använd med fördel en köksassistent då degen behöver knådas läääänge med manitoba-mjölet. Slå på smör/mjölk och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och låt maskinen knåda degen minst 10 min, gärna 15 min!

Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Slå ner degen med knytnäven så luften går ur. Stjälp upp den på bakbord och låt bli att knåda degen nu. Den är himla smidig att jobba med ju längre den blivit knådad. Ta ut små ”degklumpar” i storlek med en clemetin. Forma den mellan kupade händer (vrid/snurra och spänn ytan) så du får en slät bulle. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk ca 15 min. Grädda i 220 grader ca 10-12 min. Låt svalna innan du skär av locket och fyller semlorna.

Semlefyllning :
Inkråm från hälften av bullarna (ca 1 msk/bulle)
2-3 dl ovispad grädde (beror på hur fast/lös fyllning du vill ha)
250 gram riven odense marsipan (köp, på rulle. Går bra att frysa in om det blir över.)
½ tsk vaniljsocker
4-5 dl grädde (vispas)

GÖR SÅHÄR :
Ta ur inkråmet ur bullarna. Använd hälften till fyllning. Resten kan använd som fyllning i tex. arraksbollar. Frys in, eller torka till kaksmulor. Mosa inkråmet med grädde och riv ner marsipanen på grova sidan av rivjärnet. Jag föredrar marsipan före mandelmassa, det blir mycket godare! Å så en liten gnutta (½tsk vaniljsocker). Blanda väl och fyll bullarna. (Glöm inte uppepå kanten också så den inte blir torr) Vispa grädde och spritsa. Tryck ut hjärtan av locken med pepparkaksform eller skär i  trianglar. Pudra över florsocker som sista garnityr före servering.


En manitoba cream-deg! Det är ingen stor deg egentligen på 3 dl degvätska, men mjölet gör susen!


Det blir 16 normalstora semlebullar av detta recept!


Locken

 (hjärtan)

 har jag tagit ut med en pepparkaksform. Kanske skulle jag valt stjärnor istället till ett fikabord med enbart gubbar… Hehe… Men dom kan behöva lite romantik också å andra sidan! 😉


Trevlig helg!!