ANNONS

Parmigiano reggiano scones

/

Vem älskar inte parmesan?? Italiens guld till mänskligheten!! 😉 Har man en bit parmesan i kylskåpet då är man rik! Det finns så ofantligt mycket gott man kan laga med denna ost… Tunna skivor över en nykokt pasta? Finriven över köttfärssåsen? Krämigt inbakad i stekt kyckling? Toppa nygrillad sparris med? Eller till den där absolut perfekta risotton som bara smälter i munnen? …Eller varför inte en ljuvlig färskostdipp med parmesan till att dippa grönsaker i… Nästa vecka kommer ni få ytterligare tips på vad ni kan hitta på med parmesan men nu kör vi mitt första bidrag, nämligen matiga scones fylld med soltorkade tomater & massor av parmesan!!! Låter det gott?? 😛


En del av

Zetas

 sortiment av parmesanostar är dessa två;

Reggiano

och

Padano

. De finns i olika lagringstider, de ”unga” som är lite mildare i smaken och rundare i smaken och de mer vällagrade med härliga saltkristaller som smular lättare.


Idag har jag använt reggiano 14 månaders. Jag brukar välja de ”yngre” förmågorna till rätter som ska tillagas och ”smälta”. Till sallader och riven över pasta eller små bitar till ostbrickan tycker jag helt klart att det ska vara en vällagrad parmesan med rejäl smak!

Är du nybörjare

på parmesan tycker jag dock du ska börja med de som är kortast lagrade, och efterhand jobba upp smaken! 😉

Visste du??

  • Att endast en riktig parmesanost (reggiano) får kallas för parmesan.Både reggiano & padano kan du äta om du är gravid!För bästa hållbarhet & smak, förvara parmesan inlindad i en tygbit eller plastfolie i svalen.Hållbarhet ca 3 veckor.

Det här behöver du :


75 gram smör


4½ dl vetemjöl


2 tsk bakpulver


1 tsk salt


3 soltorkade tomater (från marinad/olja)


2 msk av marinaden


1 hel bit parmesan Zeta Parmigiano Reggiano 14 mån

GÖR SÅHÄR :
Riv parmesanosten grovt. (spara 1 dl till toppingen av sconesen, resten ska ner i degen)Finhacka de soltorkade tomaterna. Fördela smöret, (det skall vara kylskåpskallt) i en bunke. Tillsätt alla övriga ingredienser och nyp ihop med fingertopparna till en smulfri deg. Dela den i 9 bitar. Smörj/pensla en muffinsform med olja och lägger ner degbitarna. Gör en liten fördjupning i mitten på varje och fyll med parmesan. Grädda ca 15 min i 220 grader. Låt svalna i formen något innan du vänder upp dom. Jag använde som vanligt muffinsplåt i silikon, och det räcker gott och väl att smörja med lite olja så lossnar dom jättelätt.


Sconesdeg, dela i 9 bitar och lägg i muffinsplåt.

(silikon)


Den lilla fördjupningen i mitten ger en härligt krämig parmesan!


Färdiggräddade!


Dessa parmesan scones serverades vid sidan om en röd tomat & linssoppa.

Inlägg i samarbete med Zeta parmesanost

11

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00