Laxgratäng med mjukost

 


Ikväll blev det lax… Eller först blev det fisk, det var liksom grundtanken! Sen blev fisken lax, och efter det blev laxen gratäng och sist men inte minst blev laxgratängen med mjukost & duchess, sen hade jag tänkt klart! Men de tog hela förmiddan…. 😉

Hur brukar ni själva tänka när ni te x. är sugen på just FISK?? Eller KÖTT?? Eller PASTA??

Mina tankegångar går liksom så att först bestämmer jag mig för själva huvudtemat, som här då FISK! Å sen börjar jag klura… Vilken fisk?, fisk i ugn?, kokt fisk? eller stekt fisk?… Och sen… Vad ska man ha till?? Ris?, kokt mandelpotatis?, mos? eller gratinerad duchess?… Å sen själva smaken… Såsen! Vad ska jag smaksätta såsen med? Citron är skrivet! Men så hade jag en halv burk mjukost i kylen kvar från smörgåstårtebygget i helgen och då kommer ”kylskåps-rensnings-tankarna” till ro när jag dessutom fick med en liten slatt av ditt o datt! Och sen va de liksom klart!

Fisk och sugarsnaps är också en grymt god kombination så där var de gröna valet också avgjort! Japp, det blev gott! Gott som tusan. Krämigt, lent, citronigt och kryddigt gott! 😉

Räcker gott o väl till 4 port + en matlåda!
Det här behöver du :
500 gram färsk lax eller 4 laxfiléer (a´ 125 g)

Duchesspotatis :
6-8 potatisar av mjölig sort.
Koka och stött potatisen, tillsätt en skvätt grädde och några äggulor. Här använde jag två äggulor och ca ½ dl vispgrädde. En klick smör, salt & peppar, sen pressade jag i lite, lite citron i moset också innan jag spritsade ut det i formen.

Gratängsås :
2 msk fiskfond eller 2 fiskbuljongtärningar 
4 dl creme fraiche
2 dl mjukost (Fjällbrynt hushåll, extra smak)
½ dl mjölk
1 pressad citron

GÖR SÅHÄR :
Gör potatismoset först av allt och låt det svalna något. Vispa ihop ingredienserna till såsen. Skär laxen i kuber och lägg ut i mitten på en smord gratängform. Krydda med citronpeppar. Spritsa ut moset runtom. Häll såsen i mitten över laxen. Gratinera i ugn 200 grader ca 25-30 min. Dekorera med citronklyftor och dill och servera med sugarsnaps! 😛 GOTT GOTT!!!


Laxen med citronpeppar.


Fick hem lite nya kryddor av Kockens för en tid sedan. Bl a. denna ekologiska citronpeppar med gurkmeja i! Blir fin gyllene färg och inga smakförstärkare!! Tummen upp till Kockens! 😉


Moset är enklast att spritsa när det fått svalna något. Och ingen risk att spritspåsen spricker då heller!


Såsen är riktigt krämig! Häll i mitten över laxen.


Å så på med lite mer citronpeppar, sen skjuts in i ugnen!


Smaklig måltid! Detta var riktigt gott och gick hem hos både vuxna och barn här hemma!

 1. ser urgott ut!!!! vad använder du för spritspåse/munstycke för att få så fint mos?? tycker det är svårt att spritsa mos, ofta klumpar i vägen som fastnar men jag kanske har får små munstycken..

  kram!!

 2. Den här gratängen kanske fungerar med torsk också?!
  Och i min ögon så borde det falla mina tyvärr kräsmagade barn i smaken också – måste provas.
  Tack för alla vardagsrecept som känns mer som festrecept:-)

 3. Här skulle jag också gärna satt en länk till mitt forum för fiskare… men nu bor jag på Fehmarn och de andra medlemmarna bor också här i Tyskland… det är bara jag som förstår hur gott detta recept låter – men om jag länkade, skulle alla direkt vilja ha en översättning, för att korten säger ju allt 😉

  Kommer att testa det, helt säkert, för det både låter och ser underbart gott ut!


 4. Tack va gulliga ni är!
  Vore jättekul om ni också provade så får jag höra vad ni tyckte sen! 😛

  Vickan!
  Jag var in på bagaren o kocken för ett par år sen å köpte en svindyr spritspåse i tyg, väldigt välsydd och en tyll (också svindyr) en jätterstor i metall med djupa ”taggar” och stort hål om du förstår hur jag menar! Den tyllen förvaras väldigt oåtkomligt för barn, för den är sylvass och jag lyckas alltid skära mig på den när jag diskar! Men BRA är den! Spritspåsen från tupperware är också kanon, men då passar inte metalltyllen, å tupperware har inte så stora tyllar till spritspåsens munstycke. Svamligt blev de, men hoppas du förstår! 😉

  Jessica!
  Självklart, ta den fisk du gillar bäst!

  Style Crush!
  Det är helt okej!

  Kajomida!
  Funkar inte googles translate/översättning till tyska?

  Tack söta Malin!

  Ann!
  Kan tänka mig att de blir gott även med räkost, men det är för stora bitar på räkorna… Även i tuben… 😉 Annars gillar jag SMAKEN av räkor, i soppor, nudlar mm…
  /Linda

 5. Du är alltid så påhittig 🙂 Måste prova detta! Min sambo är inte så förtjust i torsk, så vanlig fiskgratäng kan jag aldrig göra här hemma 🙁 Men nu har du räddat mig och fiskgratängen 😀 Tack!

 6. När det gäller middag tänker jag olika, ibland är man sugen på potatismos så då får man hitta på något som passar till, ibland vill man ha wokat då får man se vad som finns hemma (fläskkött, kyckling eller lövbiff och ska man ha ris eller nudlar), ibland vill man ha soppa då blir det oftast tager-vad-man-haver-i-kylskåpet-soppa (eller färdig ärtsoppa, Soldatens eller hemkokt från frysen) och ibland vill man ha något specifikt typ fläskpannkaka, hemgjord hamburgare med stolpapäror eller gulaschsoppa och ibland vill man faktiskt ha sushi!
  Det är sällan jag tänker proteinråvaran först, endast. Jo, kyckling, det kan jag ta upp ur frysen utan någon tanke, man kan ju göra typ vad som hellst ändå!

 7. Mumsigt…..får bli tisdagens middag…återkommer med vår bedömning här hemma…Tack för en väldigt inspirerande och ”tydlig” blogg

 8. @Linda
  Skickade länken till min sambo (är på sjukhus) igår och fick detta svar:

  ”Gut: Macht potatismoset zunächst, lässt abkühlen leicht. Bringen gemeinsam die Auflistung von Zutaten zu haben. Schneiden Lachs in kubische und hinzufügen, in der Mitte eines Gesalbt gratängform. SPICE mit citronpeppar. Eine verteilt Kuchen um. Pour haben in der Mitte von Lachs. Gratinera in einem Ofen 200 Grad um 25-30 meine. Dekorera mit citronklyftor und Barmherzigkeit und die Ausgabe mit sugarsnaps! ”

  Googles översättning var inte så vidare, men jag fick ett gott skratt 😉

 9. Det här såg ju riktigt gott ut! (okej, allt du gör ser gott ut, haha). Men jag har gått och funderat på vad för roligt man kunde göra med lax, vanligtvis tillagar vi den bara i ugnen med salt/citronpeppar/citron på och smör på ett papper ovanpå som får droppa ner på fisken 🙂

 10. Ser mycket gott ut!
  Jag brukar nästan alltid planera middagarna i förväg, alltså innan vi handlar. Inte så att jag skriver upp måndag: köttfärssås, tisdag: laxsoppa osv, utan jag har en lista i köket där jag skriver upp maträtter som jag vill testa (antagligen kommer din fiskgratäng upp där inom 5 minuter :)) och när det är dags att handla utgår jag från den. Försöker se till att det är fisk 2 dagar och kyckling 2 dagar per vecka, och gärna vegetartiskt en dag. På kvällarna brukar jag och sambon bestämma vilken av maträtterna vi vill äta nästa dag och plocka upp ev. frysvaror. Välplanerat alltså, men jag gillar det! Ibland blir vi såklart sugna på något som inte står på listan och då äter vi naturligtvis det 🙂

 11. Så fantastisk god din fiskgratäng ser ut. Så roligt med mjukost i också. Dina bilder är underbara. Kikar in mest varje dag hos dig. Din blogg förmedlar verkligen kärleken till mat och en otroligt mysig atmosfär.

 12. Ser så vansinnigt gott ut, man vill ju nästan slicka på skärmen lite:) (Fast nej, det gör vi inte)
  Här tänker vi oftast som du oxå gör, i samma ordning, börjar oftast med fisk, kött eller fågel, sen hur, sen vad till osv. Citron är nästan självskrivet till firre och faktiskt oftast oxå till kyckling.

 13. Tack för ett bra och användbart recept.
  En varning bara: Akta dig för Google Translate! Den funkar när man vill ha ett hum om vad texten gäller, men ger absolut inga vettiga översättningar. Om man vill ha sig ett gott skratt är den dock oslagbar.

 14. Kajomida!
  Underbart ju!! Haha… 😉 Ja, google translate är kanske inte alltid att lita på då!

  Susanna!
  Jag använder äggulorna som bindemedel, äggvitorna har en tendens att ”fluffa” till och göra så att de ”jäser” lite och de vill jag inte! 😛

  Kamila!
  Se mitt tidigare svar längre upp.
  /Linda

 15. Det såg verkligen trevligt ut! Mums! Spritspåse skulle jag behöva en! Jag klickar på med en sked och det blir inte lika snyggt. Plus att jag missar de där ränderna som ger lite extra krisp.

  Ha det riktigt fint Linda!
  Kram 🙂

 16. Hej, vad tror du om att byta ut mjukosten mot lite Phildalphiaost, då maken inte äter ”ost som smakar ost”… 🙂 Tänkte mest för krämigheten… 🙂 Borde väl funka, eller?

 17. Gjorde denna ikväll. Fantastiskt god och mild i smaken! Mums!! Att den är vacker med spritsat mos gör det hela ännu bättre 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..