ANNONS

Laxgratäng med mjukost

/

Ikväll blev det lax… Eller först blev det fisk, det var liksom grundtanken! Sen blev fisken lax, och efter det blev laxen gratäng och sist men inte minst blev laxgratängen med mjukost & duchess, sen hade jag tänkt klart! Men de tog hela förmiddan…. 😉

Hur brukar ni själva tänka när ni te x. är sugen på just FISK?? Eller KÖTT?? Eller PASTA??

Mina tankegångar går liksom så att först bestämmer jag mig för själva huvudtemat, som här då FISK! Å sen börjar jag klura… Vilken fisk?, fisk i ugn?, kokt fisk? eller stekt fisk?… Och sen… Vad ska man ha till?? Ris?, kokt mandelpotatis?, mos? eller gratinerad duchess?… Å sen själva smaken… Såsen! Vad ska jag smaksätta såsen med? Citron är skrivet! Men så hade jag en halv burk mjukost i kylen kvar från smörgåstårtebygget i helgen och då kommer ”kylskåps-rensnings-tankarna” till ro när jag dessutom fick med en liten slatt av ditt o datt! Och sen va de liksom klart!

Fisk och sugarsnaps är också en grymt god kombination så där var de gröna valet också avgjort! Japp, det blev gott! Gott som tusan. Krämigt, lent, citronigt och kryddigt gott! 😉

Räcker gott o väl till 4 port + en matlåda!
Det här behöver du :
500 gram färsk lax eller 4 laxfiléer (a´ 125 g)

Duchesspotatis :
6-8 potatisar av mjölig sort.
Koka och stött potatisen, tillsätt en skvätt grädde och några äggulor. Här använde jag två äggulor och ca ½ dl vispgrädde. En klick smör, salt & peppar, sen pressade jag i lite, lite citron i moset också innan jag spritsade ut det i formen.

Gratängsås :
2 msk fiskfond eller 2 fiskbuljongtärningar 
4 dl creme fraiche
2 dl mjukost (Fjällbrynt hushåll, extra smak)
½ dl mjölk
1 pressad citron

GÖR SÅHÄR :
Gör potatismoset först av allt och låt det svalna något. Vispa ihop ingredienserna till såsen. Skär laxen i kuber och lägg ut i mitten på en smord gratängform. Krydda med citronpeppar. Spritsa ut moset runtom. Häll såsen i mitten över laxen. Gratinera i ugn 200 grader ca 25-30 min. Dekorera med citronklyftor och dill och servera med sugarsnaps! 😛 GOTT GOTT!!!


Laxen med citronpeppar.


Fick hem lite nya kryddor av Kockens för en tid sedan. Bl a. denna ekologiska citronpeppar med gurkmeja i! Blir fin gyllene färg och inga smakförstärkare!! Tummen upp till Kockens! 😉


Moset är enklast att spritsa när det fått svalna något. Och ingen risk att spritspåsen spricker då heller!


Såsen är riktigt krämig! Häll i mitten över laxen.


Å så på med lite mer citronpeppar, sen skjuts in i ugnen!


Smaklig måltid! Detta var riktigt gott och gick hem hos både vuxna och barn här hemma!

36

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00