Texas chili


En riktig chili con carne, eller en Texas chili är inte desamma som vår försvenskade version med nötfärs och bönor! Det ska inte vara varken färs eller bönor i en chili. Namnet ”Chili con carne” betyder CHILI MED KÖTT! Och inget annat!

Undra om det var fler än gubben och jag som såg Masterchef USA igår och blev toksugna på just Texas chili?? Det är ju inget krångligt eller tidsödande att göra, trots att det tar några timmar i grytan så är arbetsinsatsen minimal med lite skärande och hackande bara!

Resultatet är väl värt att låta sig vänta på! Men såhär års kan man ju inte direkt skryta med mataffärernas utbud av chilisorter och jag var väl inte toknöjd efter min inhandling men det får duga ändå! Spansk peppar både röd & gul, samt grön jalapeno fick jag tag på. Hade gärna sett habanero, chipotle eller anchopeppar men man ska inte va kräsen! Jag är glad att jag hittade färsk chili överhuvtaget. Jag har goda chilisåser på lager bla. Bushmans smoked jalapeno och en habanerosås fick åka med i grytan!

Sen är det med mitt recept som med många andras, det skiljer sig från mängdens variation precis på samma sätt som en köttfärssås gör i sverige! Så alla ni som gärna kommer med pekpinner hit och dit undanbedes! Det finns tusen recept på Texas chili, och inget är det andra likt! Men jag kan ändå stoltsera med att om ni gillar stark mat, mört kött, massor med chili så är detta inte så dumt faktiskt!! Tro mig…  😉

Det här behöver du :
1 kg högrev
200 gram bacon
0,5 l stark oxbuljong
2 st 33 cl ljust öl
2 burk mutti finkrossade tomater
2 st lime
1 st gul lök
1 st vitlök solo
1 st grön paprika
1 st röd sweet snackpaprika
4 st röd spansk peppar
3 st stora jalapeno (inte jättehet men extra smakrik)
3 st gul spansk peppar (lite hetare än den röda)
1 msk Bushman´s Smoked Jalapeno
1 msk Bushman´s Habanero
1 msk harissa chilipasta
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
En liten gnutta socker…
1 kruka koriander
Salt

GÖR SÅHÄR :
Knaperstek baconet i en het stekpanna. Skär högrevet i mindre bitar. Lägg upp baconet på hushållpapper. Låt fettet vara kvar i stekpannan. Bryn köttbitarna lite åt gången i baconfettet och flytta sedan över till en större gryta. Om det behövs mer stekfett, använd olja! 

När alla köttbitar är brynta och ligger i stora grytan, slå på oxbuljongen, öl, krossade tomater och pressa ner saften från två lime. Finhacka vitlök och skär paprika och lök i mindre bitar och lägg ner i grytan.Nu, dags att hacka chili! På med plasthandskar(annars blir händer som om du smort in dig med tigerbalsam). Hacka chilin i mindre bitar, och några i lite större bitar, tex jalapeno som inte är så jättestark! Ner i grytan och även bushmans chilisås, harissa pastan, oregano och spiskummin. Sänk värme och lägg ett lock på lut. Njut av dofterna och låt det nu får ta sin lilla stund tills köttet är ordentligt mört!

ca 3-4 timmar! Smaka av och rör om i grytan då och då, börjar det bli för lite vätska så pyttsa på mer öl eller buljong. När köttet är riktigt mört och fint, tillsätt det knaperstekta baconet, finhackat & hacka även ner koriander och smaka av med salt & en liten gnutta socker! ÄT & NJUT! Denna chili blir bara godare om den får stå i kylskåpet nån dag! Vi äter den med skivad baguette som man doppar i chilin och gräddfil som bryter av hettan lite! Smaklig måltid!


En riktigt god chili med massa hetta! En ren hälsokur för kroppen och blodomloppet! 😉 Men tusan så gott alltså!! Detta har vi längtat efter!!


MMmmm….


Grytan har puttrat klart! Köttet har smält och trådat sig riktigt mört!


Korianderna ska i precis före servering! Glöm inte de! Eftersom det är en färsk krydda så ska den inte koka med alla timmar, smakerna ska i precis på slutet!


Ja, skulle de nu börja brinna hos oss inatt så skyndar jag mig ut med man, barn, hund, katt & denna gryta!! 😉


Här krävs egentligen en svordom för att berätta hur gott det är men det hoppar jag över! Vitt bröd är ett måste!! 😛


Barnens lite mildare kvällsmat fick bli ”fusk-varianten” på chili con carne.

Nötfärs som fräst ihop med tomat, liiite chili och vita bönor! Grovt bröd att doppa med. Sallad & gräddfil! De tyckte dom va gott!! Min & Nickes version är INTE barnvänlig! 😉