Champinjonsås, här kommer receptet på Kryddburkens (champinjonälskarens) absolut bästa sås!!

 


Ni som känner mig vet ju att jag är fullkomligt tokig i burkchampinjoner!! Det är ett livs-cravings för mig för att överhuvudtaget kunna överleva! Jag måste ha min dos av burkchampinjoner minst en gång i månaden! 😉 Färska champinjoner är inte lika gott!! Men om man tillagar dom rätt så är det faktiskt lika gott och likaså livsnödvändigt!

Däremot kan jag inte äta skivade färska champinjoner på pizza, eller i en sallad, dom måste antingen vara konserverade, gärna hela eller tillagade på något sätt! Den här såsen är ett av mina absoluta bästa jag har i gömmorna. Och eftersom den är såååå in i bombens god så jag råder er att prova, sen kanske ni också tillhör champinjonklubben som jag! Det är inte så att jag på något sätt är kräsen om jag blir bortbjuden och serverad champinjonsås på pulverpåse, jag är dock såpass väluppfostrad så jag äter, tackar och ser glad ut! Men en riktig champinjonsås kräver lite mer än pulver… Sooo here we go!! Impa på mig, vispa ihop en god sås!! 😛

Det här behöver du :
500 gram färska champinjoner
2 gul lök
1 hel vitlök solo
1 msk kycklingfond(touch of taste) + 2 dl vatten
2 dl vitt vin(jag använder Ecologica Berlina, men det går lika bra med vanligt vitt matlagningsvin)
2 dl grädde
1 tsk kikkoman soya
1 tsk soya color (colorit)
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Pensla champinjonerna med en bakpensel för att få bort ev. smuts och jord. Dela champinjonerna i tre skivor och de allra minsta på mitten. Smält lite smör i en stekpanna och fräs på champinjonerna på hög värme så vätskan släpper. En nypa salt över champinjonerna gör att det går fortare! När champinjonerna fått lite färg och krympt till halva stekpannan tillsätter du finhackad gul lök + vitlök. Låt allt få fräsa ihop och blandas. Slå på kycklingfond, vatten, vitt vin och grädde. Sänk värmen… Låt såsen få småputtra ca 5 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Tillsätt soya. (Kikkoman för sälta och color för lite färg). Smaka av med salt & peppar.


Detta behövs till denna goda champinjonsås! (Soya color är inte med på bild, den ger ju ingen smak utan bara lite färg för ögat så kör på den om ni vill eller skippa!)


Även om champinjonerna ser rena o fina ut så blir det alltid liiite skräp och jord när man penslar dom! Ett absolut NONO är att skölja champinjoner, det är direkt förbjudet! 😉


Fräs på i het stekpanna med lite smör. Dom krymper snabbt i storlek och vätskan i champinjonerna ångar bort! Hoppar du över detta moment får du en svartliknande bläcksås som inte ser de minsta aptitligt ut!


Nu har champinjonerna släppt vätskan, fått lite fin färg och krympt ihop! Perfekt!


Tillsätt den finhackade gula löken och vitlöken. Vänd runt!


Tillsätt fond, vatten, vitt vin, grädde… Sänk värmen och låt allt få gotta ihop sig några minuter!


Red av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten. En redning ”sammansätter” smakerna och du får en tjockare och mycket godare sås!


Tillsätt soya (kikkoman för sältan) och soya color för lite färg på såsen! Smaka av med salt & peppar! Frys direkt in det ni inte kommer att äta upp! Perfekt att ta fram till köttbullar och potatismos, biffar och klyft, fläskfilé och pommes etc etc… Denna såsen är en riktig guldgruva och skall bevaras med omsorg! 😛


Smaklig sås!! Här serverad med grillad ytterfilé, hasselbackspotatis, sparris & sugarsnaps!

 1. Mikaela skriver:

  Hej kryddburken 🙂 gjorde din sås igår och när jag säger att det va den godaste sås jag någonsin ätit så överdriver jag inte! Helt fantastiskt. Serverade den med helstekt fläskfilé i ugn som jag sen skärde i skivor och la på ett uppläggningsfat och hällde på såsen över, till det blev det hasselbackspotatis och en sallad med massa krispigt i 🙂 TACK Linda för det här underbara receptet <3 kan passa på att säga att jag har lagat massor av dina rätter och såklart har allt varit gott men den här såsen va outstanding. Du är bäst! Kram Mikaela

 2. Stina skriver:

  Visst blev såsen god men den smakar inte som en klassisk champinjonsås utan vinet tar över för mycket.
  Följde receptet till punkt och pricka men nästa gång hoppar jag vinet. Tack för en helt fantastisk och inspirerande blogg.
  Jag är inne å läser här varje dag :))

 3. Aisha skriver:

  Mmm den var verkligen kanongod!

  Måste dock få klaga på en sak, när man klickar på den utskriftvänliga versionen så kommer inte hela texten med. Det saknas ungefär 3ord i slutet på varje rad så fick kolla på datorn iallafall. Synd!

 4. Linn skriver:

  åååh, ser helt underbart ut! ska försöka mig på det tillsammans med potatiskroketter och en god köttbit någon dag 🙂

 5. MMMM det lät riktigt gott! Känner igen mig i burkchampinjonälskandet, är likadan 😛

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..