Champinjonsås, här kommer receptet på Kryddburkens (champinjonälskarens) absolut bästa sås!!

 


Ni som känner mig vet ju att jag är fullkomligt tokig i burkchampinjoner!! Det är ett livs-cravings för mig för att överhuvudtaget kunna överleva! Jag måste ha min dos av burkchampinjoner minst en gång i månaden! 😉 Färska champinjoner är inte lika gott!! Men om man tillagar dom rätt så är det faktiskt lika gott och likaså livsnödvändigt!

Däremot kan jag inte äta skivade färska champinjoner på pizza, eller i en sallad, dom måste antingen vara konserverade, gärna hela eller tillagade på något sätt! Den här såsen är ett av mina absoluta bästa jag har i gömmorna. Och eftersom den är såååå in i bombens god så jag råder er att prova, sen kanske ni också tillhör champinjonklubben som jag! Det är inte så att jag på något sätt är kräsen om jag blir bortbjuden och serverad champinjonsås på pulverpåse, jag är dock såpass väluppfostrad så jag äter, tackar och ser glad ut! Men en riktig champinjonsås kräver lite mer än pulver… Sooo here we go!! Impa på mig, vispa ihop en god sås!! 😛

Det här behöver du :
500 gram färska champinjoner
2 gul lök
1 hel vitlök solo
1 msk kycklingfond(touch of taste) + 2 dl vatten
2 dl vitt vin(jag använder Ecologica Berlina, men det går lika bra med vanligt vitt matlagningsvin)
2 dl grädde
1 tsk kikkoman soya
1 tsk soya color (colorit)
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Pensla champinjonerna med en bakpensel för att få bort ev. smuts och jord. Dela champinjonerna i tre skivor och de allra minsta på mitten. Smält lite smör i en stekpanna och fräs på champinjonerna på hög värme så vätskan släpper. En nypa salt över champinjonerna gör att det går fortare! När champinjonerna fått lite färg och krympt till halva stekpannan tillsätter du finhackad gul lök + vitlök. Låt allt få fräsa ihop och blandas. Slå på kycklingfond, vatten, vitt vin och grädde. Sänk värmen… Låt såsen få småputtra ca 5 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Tillsätt soya. (Kikkoman för sälta och color för lite färg). Smaka av med salt & peppar.


Detta behövs till denna goda champinjonsås! (Soya color är inte med på bild, den ger ju ingen smak utan bara lite färg för ögat så kör på den om ni vill eller skippa!)


Även om champinjonerna ser rena o fina ut så blir det alltid liiite skräp och jord när man penslar dom! Ett absolut NONO är att skölja champinjoner, det är direkt förbjudet! 😉


Fräs på i het stekpanna med lite smör. Dom krymper snabbt i storlek och vätskan i champinjonerna ångar bort! Hoppar du över detta moment får du en svartliknande bläcksås som inte ser de minsta aptitligt ut!


Nu har champinjonerna släppt vätskan, fått lite fin färg och krympt ihop! Perfekt!


Tillsätt den finhackade gula löken och vitlöken. Vänd runt!


Tillsätt fond, vatten, vitt vin, grädde… Sänk värmen och låt allt få gotta ihop sig några minuter!


Red av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten. En redning ”sammansätter” smakerna och du får en tjockare och mycket godare sås!


Tillsätt soya (kikkoman för sältan) och soya color för lite färg på såsen! Smaka av med salt & peppar! Frys direkt in det ni inte kommer att äta upp! Perfekt att ta fram till köttbullar och potatismos, biffar och klyft, fläskfilé och pommes etc etc… Denna såsen är en riktig guldgruva och skall bevaras med omsorg! 😛


Smaklig sås!! Här serverad med grillad ytterfilé, hasselbackspotatis, sparris & sugarsnaps!

 1. Älskar också champinjonsås men är tyvärr ensam om det här hemma…färska ska det vara enligt mig, kan äta dem råa och till allt…burk inte lika gott!
  kram Susanne

 2. wow den måste jag göra men jag gillar faktiskt både färska och burk lika mcyket … mannen i huset vill ha färska vi andra spelar ingen roll

  Denna sås skall göras…snart som attan.

 3. Hej

  Vad kul med någon som vill säga att de älskar burkchampinjoner. Trodde inte man fick lov att gilla det numera 🙂
  Jag tycker också att det är supergott, men har faktiskt inte använt det på länge.
  Din sås ska jag test snart. Jag är ganska kass på att fixa såser, så recept går åt.
  Gällande svamp så har jag turen att ha frysen fylld av kantareller fortfarande. Min mammas man är en jäkel på att plocka och jag fick en full kylväska nu i höstas.
  Har en del kvar och njuter för fullt av att äta dessa.

  Kram åsa

 4. Ska göras snarast, ser underbart gott ut!

  Men… vad är ”1 hel vitlök solo”?? En särskilt liten sortst vitlök?

  Använde ingen vitlök så länge jag bodde i Sverige och känner bara till uttrycket Knoblauchzehe, alltså ”vitlökstå(klyfta)” här i Tyskland 😉 Tror knappt att jag kan ta en hel vitlök till 500 g champinjoner; det blir ju vitlök med svamp istället 😉

  Tacksam, om någon kunde hjälpa till att reda ut det hela!

 5. Wojtan!
  Men så himla bra, då kan vi ingå en pakt nu då!! ;))

  Kajomida!
  1 vitlök solo motsvarar ungefär 1-2 vanliga små vitlöksklyftor. Notera också att det är finhackad och inte riven vitlök. Finhackad blir inte lika fränt i smaken som riven. Vitlöken solo ser du på bilden (2:a uppifrån). Jag lovar det blir inte så mkt vitlökssmak som du föreställer dig!
  /Linda

 6. Är en stor svampfantast, både av champinjoner och annan svamp som man kan plocka i skogarna under sommar och höst. Precis som du är jag noga med att borsta svamparna, och absolut inte skölja dem. Men nu när jag läste ditt inlägg började jag fundera på varför man absolut inte ska skölja svamp? Försvinner smaken, tappar de texturen, får det inte bort skräpet, eller vad?

 7. Daon!
  Jag överdrev såklart när jag skrev att det är ”förbjudet att skölja svamp”. Vad som händer är att ytan, framförallt skivorna under hatten tenderar att bli lite mosiga när du ska steka dom, och precis som med kött så vill man ha en torr stekyta för bästa resultat. Annars blir svampen lätt geggig i pannan. Men visst, är svampen rejäl lerig så SKÖLJ men låt rinna av/torka på hushållspapper före du steker!
  /Linda

 8. Ska definitivt prova!!

  Vet du att man kan ”skala” champinjoner för att få dem rena? Så gör man ofta på restauranger.. Ta en liten kniv, dra av ”skalet” underifrån hatten och upp. Svårt att förklara men det går fort att göra och de blir vita och fina! Sen jag började göra så, så kan jag inte längre bara borsta av dem, känns inte lika bra! 😉

  Tack för en jättebra blogg (brukar inte kommentera så bra..)!

 9. He he Å du stor;) denne sås ska jag bevare med omsorg!
  Tänkt på di vor ikke alle i familjen giller svampsås, test at sila lidt av såsen så svampen ikke finns kvar. detta bruker funka, på kidz i alle fall! Mine kidz liker smagen av svamp men ikke konsistensen på själve svampen:) Man kan ju lures lidt;)

  Önsk dig en godt fortsättning/Lou

 10. haha råa burkchampinjoner är nog det VÄRSTA jag vet, hihi. (fast råa färska äter jag absolut inte) I såser har jag alltid färska. Tips för ännu godare sås, en liiiten gnutta socker i. Gör stor skillnad!!!

  kramis

 11. Tack för din fina kommentar på min blogg! Jag jobbar mig uppåt..:)

  Jag ääääälskar champinjoner, helst färska. Tyvärr är inte min sambo lika svampälskande som jag så ofta blir det svamprätter när jag är själv (som tex svampomeletten). Men ibland smyger jag med lite svamp utan att fråga och då äter han det.

  Är inte jättemycket för burkchampinjoner men i svampsås är det inte så dumt. Är ju uppvuxen på det!:)

 12. Gör nästan exakt samma som du – fast jag har rött vin i, har inte tänkt på att testa vitt så det ska göras! tack för tips! Förresten jag har kalvfond i stället för kycklingfond.

 13. Hej!
  Finns champinjonfabriken i Borgholm kvar?
  Förrgjorde dom en falsk svart tryffel av champinjonerna som var kanongod.
  Ett bra tips när man ska skiva champinjoner är att använda äggskäraren. Jätteenkelt och snabbt går det.
  Brukar passa på att köpa nåt kilo när det är extrapris och frysa in.

 14. Då är vi lika. Jag kan äta champinjoner direkt ur burken 🙂
  Såsen påminner om en jag brukar göra men då har jag en gnutta whisky i. Låter kanske konstigt men det ger ett gott sting.

 15. Den dagen jag ser svampen med paraply i skogen, den dagen slutar jag skölja svampen 😉 Jag tycker inte det blir någon skillnad alls om man sköljer den men det är jag det 🙂 Denna såsen ska absolut provas!

 16. Håller med, burkchampinjoner är sååå gott. Jag kan skruva av locket och äta dom rakt av! 🙂
  Jag äter low carb och min godaste stuvnin/sås är steka champinjoner, hälla över grädde och philadelhiaost och låta koka ihop till valfri konsistens. Salta och peppra. mumma!

 17. Mmm den var verkligen kanongod!

  Måste dock få klaga på en sak, när man klickar på den utskriftvänliga versionen så kommer inte hela texten med. Det saknas ungefär 3ord i slutet på varje rad så fick kolla på datorn iallafall. Synd!

 18. Visst blev såsen god men den smakar inte som en klassisk champinjonsås utan vinet tar över för mycket.
  Följde receptet till punkt och pricka men nästa gång hoppar jag vinet. Tack för en helt fantastisk och inspirerande blogg.
  Jag är inne å läser här varje dag :))

 19. Hej kryddburken 🙂 gjorde din sås igår och när jag säger att det va den godaste sås jag någonsin ätit så överdriver jag inte! Helt fantastiskt. Serverade den med helstekt fläskfilé i ugn som jag sen skärde i skivor och la på ett uppläggningsfat och hällde på såsen över, till det blev det hasselbackspotatis och en sallad med massa krispigt i 🙂 TACK Linda för det här underbara receptet <3 kan passa på att säga att jag har lagat massor av dina rätter och såklart har allt varit gott men den här såsen va outstanding. Du är bäst! Kram Mikaela

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..