Saltbakad entrecôte


Den saltbakade entrecôten ja, den hade jag nästan glömt att ge er recept på ju! Nyårsaftons varmrätt med toppbetyg!! Det var Tinas nyårsmeny från programmet på TV4 som inspirerade men hon använde lite högre temp på ugnen. Jag långstekte på 80 grader i ugnen ca 3½ timmar, och det gav gott resultat. Saftigt, mört, salt kött som bara smälte i munnen! Saltbaka kan du göra med i princip vilket kött som helst bara det är lite storlek på det. Prova gärna med skinkstek också för ett billigare alternativ. Justera dock innertemperaturen beroende på vilket kött du använder. Kan säga att jag blev glatt överraskad då min kära make som egentligen inte tycker om nötkött åt med god aptit och tyckte det var supergott. Han är dessutom väldigt anti mot fettkanter på kött i allmänhet, men kommenterade att ”Till och med fettet smakade gott!!”  😉 Nöjd blev jag då!!

TIPS!


Ett litet tips att tänka på är att inte ha alltför mycket salta tillbehör, som i gratängen eller i såsen eftersom köttet i sig är ganska salt. Dagen efter smakade vi köttet kallt, skuret i små bitar. Då smakade det nästan lite saltrökt, kanongott alltså!!!

Det här behöver du :
Olja + smör till att bryna köttet
ca 1,5 kg entrecôte
2 äggvitor
ca 0,5 kg grovt salt

GÖR SÅHÄR :
Ta fram köttet i god tid så det inte är kylskåpskallt när det ska brynas. Klappa köttet tort med papper. Hetta upp en stekpanna med olja och en klick smör för smakens skull. Bryn köttet på hög värme runt om på alla sidor. Lägg köttet i en form, så liten som möjligt och låt det svalna ca 15 min. Vispa ihop äggvitorna med saltet och klappa det över köttet. Täck alla sidor. Jag hade en sån pass liten form att jag hällde det sista saltet runtom på sidorna i formen så det täckte. Stick in en stektermometer och stek i ugnen på 80 grader tills innertemperaturen visar 63 grader. Då får du en jämnt rosa kött, och absolut inte blodigt. När köttet stekt klart, låt saltet vara kvar och täck hela formen med aluminiumfolie runtom och låt svalna i rumstemperatur. Här kommer köttet att efterstekas några grader av värmen i foliet och köttet blir helt perfekt! Ta bort saltet när köttet svalnat. Hit kan du förbereda om du vill förbereda nån dag i förväg. Slå in det i folie igen och förvara i kylskåp isåfall.


Bryn köttet i het stekpanna med olja och en klick smör. Bryn ordentligt på alla sidor runtom.


Placera köttet i en form, så liten som möjligt och täck med salt + äggvita.


När köttet stekt klart (80 graders ugnsvärme till 63 graders innertemp). Slå in formen i folie och låt svalna.


När köttet svalnat tar du bort saltet.


Skivar upp.


Och serverar. Här gjorde jag en krämig potatisgratäng serverad i Le creuset hjärtan formarna.


Gott som bara den, detta ska ni prova!! Smörstekta champinjoner, lättkokt sparris och rödvinssky.