ANNONS
Integritet på Tailsweep

Kristyr till pepparkakshus!

/

Denna kristyr är lämpligt BÅDE för dekoration av pepparkakshuset OCH till att limma ihop det! Det blir berghårt och håller bättre än smält socker! Jag brukar kunna spara mina pepparkakshus till nästa jul… Spritsa delarna först. Låt torka. Sätt ihop huset utom taket, låt torka. Limma dit taket + ev. skorsten sist. Fyll i knutar och taknock med sprits när huset är helt klart!

Räcker till garnering av 1 hus
Det här behöver du :
1 äggvita
1 kork ättika (Perstorps Ättika)
4-5 dl florsocker ev. mer…

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggvitan riktigt hård med elvisp. Häll i en kork ättika och blanda i florsocker för hand med en sked tills du får en jämn kristyr. Kristyren ska inte vara rinnande utan bilda toppar när man ”drar upp” den med gaffeln!

GÖR EN SPRITSPÅSE :
Vik ett bakplåtspapper dubbelt och forma till en strut. Tejpa noga kring spritsöppningen. Fyll struten med kristyr och klipp ett tunnt hål för spritsning. – Spritsa! Jag har provat alla modeller även med dyra, köpta spritspåsar i tyg och med pyttesmå tyllar! Det resulterar oftast i att påsen spricker… Den bästa spritspåsen är alltså den hemmagjorda!

TIPS ang. kristyren :

  • Kristyr som blir över kan du förvara i kylskåp. Lägg hela spritspåsen i en vanlig plastpåse och knyt igen. Den håller sig ca 1 vecka. Du kan behöva göra en ny spritspåse av bakplåtspapper dock. Om kristyren blivit lite lös, blanda i mer florsocker bara.
  • Denna kristyrsmet är inte så god att äta. Vill du göra ätlig kristyr rekommenderar jag att byta ut ättikan mot pressad citron.
  • TIPS till färdiga byggsatser :
    Kör delarna i ugnen i 225 grader tills de blir nästan brända! Då håller dom sig stadiga och ”säckar” inte ihop och blir mjuka efter nån vecka!
  • Montera huset på ett runt stort knäckebröd!
  • Använd gelatinblad till fönster. Limma fast dom med kristyr före du monterar delarna.

Pepparkaksdeg, recept här >>
Något bra recept på deg till just pepparkakshus har jag inte, men ibland har jag gjort hus efter mitt vanliga pepparkaksdeg-recept och det funkar finfint det också! Jag tycker det är mycket roligare att spritsa än att baka ut mallar så därför köper jag färdiga delar! 😉

27
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00