Om copyright; upphovsrätt! Och att skilja på mitt och ditt!

 


Det har varit en hel del tråkigheter på sistone med kopiering av både recept, personliga texter och bilder. Jag talar för väldigt många då jag säger att det är grymt tråkigt. Jag är inte ensam om att vara drabbad av detta. Det vi publicerar på våra matbloggar är våra egna verk, nånting vi lagt ner både tid, pengar och omsorg på. Att hitta sina bilder, och till och med sina personliga texter kopierade rakt av och publicerade på en annan sida gör en både ledsen och besviken. I de fall jag fått veta att mina bilder & recept är ute på vift så är det ni läsare som varit uppmärksamma och kontaktat mig! Tack snälla för det! I mitt fall så är saken nu utredd, jag är inte omöjlig att diskutera med och jag hoppas vi kan lämna detta bakom oss och gå vidare! Jag hade nämligen för avsikt att lägga in lite recept nu istället!

Väldigt lättförståelig info om detta kommer här :

 • Copyright är det engelska ordet för upphovsrätt.
 • Man är inte skyldig att skriva copyright på sin sida för att den skall skyddas av upphovsrättslagen, men många använder sig av symbolen © för att visa vem bilder, texter o dylikt är skapat av.
 • Att bryta mot upphovsrätten kan leda till att man döms till böter och/eller fängelse i max 2 år. 
 • Du som bryter mot upphovsrätten kan bli fakturerad enligt BLFs rekommenderade prislista.
 • Att googla på bilder och sedan spara ner och publicera på sin egen sida/blogg är självklart också olaglig om du inte varit i kontakt med upphovsmannen och fått ett medgivande. 
 • På många ställen ser man bildhänvisning (bild lånad av google). För de första så är google en sökmotor som letar rätt på bilder du söker på. Bilderna som visas ägs inte av google.

Så, hur ska man då göra om man vill använda/publicera en bild på sin sida?

 • Kontakta upphovsmannen, fråga om det är ok. Om det är okej, hänvisa till upphovsmannens namn under bilden eller vad som är överenskommet.
 • Vill du skriva ut en bild för privat bruk, sätta upp på kylen eller klistra in i en receptpärm så är detta helt okej!Ganska enkelt, inte sant! 😉

Om kryddburkens recept & bilder :

 • Ni som varit i kontakt med mig tidigare vet att det är inga som helst problem att låna bilder för publicering på egen blogg eller sida. Det jag uppskattat är att ni kontaktat mig!
 • Vill du spara ett recept/en bild i din dator, skriva ut eller använda för privat bruk så behöver du inte fråga!
 • För att skriva ut ett recept, klicka på permalänken (inläggets rubrik). I dagsläget har jag inte hittat nån utskriftsversion att ladda upp, men jag jobbar på det.

Länka gärna till detta inlägg på din blogg om du tycker det är relevant information.

Om något verkar otydlig så kan man läsa vidare på BLF Bildleverantörernas förening.

 1. Björn skriver:

  Tänk på att dina bilder är klickbara och öppnas i ett nytt fönster och då kan laddas ner. Jag gissar att du har med en länk till originalbilden när du laddar upp och lägger in bilder i dina inlägg.

 2. Malin skriver:

  Förlåt att jag inte frågade om jag fick låna din bild på chokladfontänen. Det skulle jag så klart ha gjort och inte bara länkat. Lovar att fråga nästa gång!

  1. Ulrika & Malin!
   Det är lugnt på torpet! 😉 Jag känner ju er sen innan så ni behöver inte oroa er! 😉 Och alla är vi ju matbloggar så jag värnar lite extra om er dessutom!
   Kram på er!!
   /Linda

 3. Ulrika skriver:

  Hej! Jag blir sådär smått orolig nu. Anser du att, det som jag länkade till dig igår (lingonfrallorna) var att jag stal receptet från dig? För jag länkade tydligt och ändrade ju även en del i receptet.

  Vill bara vara säker. /Kram

 4. Björn skriver:

  Funkar perfekt. Jag har kört med den ett bra tag utan några problem alls. En riktig hacker kan säkert ta sig förbi men dom läser säkert inte recept 🙂

 5. Mycket bra skrivet!!…..
  Trist att de förekommer särskilt när det är ens personliga texter o bilder som figurerart känns inte precis som en puschning för en iaf…det är ju själ o hjärta i de man förmedlar och oxå är det lite av en signum för en.
  Ha det gott½

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..