TÄVLING! Vinn en Kaffepress – gör ditt godaste kaffe nånsin!


Gomorgon friends!

Tänkte att vi skulle börja fredagen med en utlottning av en helt ny produkt som jag nu har provat ett tag.

En välkänd kaffepress i USA som nu lanseras här i Sverige! Om jag säger enkelt, roligt och mycket godare än på vanligt vis så har jag nog sammanfattat hela apparaten!

Denna kaffepress från Aeropress är inte lik andra kaffepressar tack vare det lufttryck som pressar kaffet genom filtret. Filtret är dessutom ett microfilter som tar bort den beskhet man inte vill ha i smaken! *tummen upp* Genuin och himla kul pryl som ger himla gott kaffe!! Det blir verkligen stor skillnad på smaken! 😉


Kaffepressen är busenkel att använda. Man sätter i ett filter i ”silen”. Skruvar åt. Placerar pressen över ett glas eller en kopp. Måttar i kaffet, slår på varmt vattnet, rör om – och sen PRESSA! 😉


TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Vill du vinna en egen kaffepress??

Vi lottar ut 2 st kaffepressar och du har fram till och med
söndag kl. 24:00 på dig att lämna din kommentar om varför just DU ska vinna en!


Lufttrycket har nu pressat ner en lagom mängd espressokaffe, perfekt till morgonens första latte!


För en utförligare beskrivning ”live” kan du kolla in

den här kortfilmen

hur du enkelt brygger en god kopp Latte!


Lycka till i utlottningen nu allihopa! Jag presenterar vinnarna på måndag 25:e oktober!

STORT TACK!!
Tävlingen sponsras av
Kaffepress.se
Besök gärna deras sida för mer info och beställ dig egen kaffepress.

143
0

Rotfruktssoppa med baconströssel


Gokväll på er! Hur har ni de ute i landet med snöns ankomst? Här fick vi inte mycket mer än att det syntes lite i gräset i morse, nu är de borta! Jag vill ha MER snö, MASSOR med snö!! 😉 Nu ligger temperaturen på en minus så kanske kommer de lite mer inatt!

Lite värmade och god soppa kanske?
Idag stod Joline för kvällsmiddan och har skalat och hackat, och vispas och kryddat o smakat av och skött de mesta kring torsdags-soppan! Och en riktigt god soppa dessutom, och nyttig och full av höstiga, värmande smaker med potatis, palsternackor, morötter, purjolök, lite chili och buljong! Toppade soppan med lite knaprigt baonconströssel som blev pricken över i:et! Soppan passar perfekt som både lunch och middag, eller som värmande mellanmål eller en kopp till frukost! Va du vill! 😉

Det här behöver du :
1 kg blandande rotfrukter :
6 små potatisar
3 palsternackor
3 morötter
1 hel purjolök, även det gröna
1 liter kraftig köttbuljong
1 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk trocomare örtsalt
några varv med pepparkvarnen

GÖR SÅHÄR :


Skala och skär rotfrukter och purjolök.

Smält lite smör i en stor kastrull och häll i alltihopa. Rör om med en träslev så allt får svettas runt nån minut. Slå på buljongen, chilisåsen, örtsalt & peppar. Sänk värmen och lägg på locket. Låt allt få koka tills rotfrukterna blivit mjuka. Vispa ”sönder” soppan så den blir lite mer krämig. Smaka av med salt & peppar om det behövs. Servera med knaprigt bacon på toppen.


Joline skalar…


Och skär…


Allt är i grytan och får fräsa runt en liten stund innan vi slår på buljongen.


När soppan kokat ca 15 min kan man ta en visp och ”slå sönder” rotfrukterna lite så blir soppan mer krämig. Alternativt kör man med stavmixer om man vill ha en helt slät soppa och tillsätter lite creme fraiche eller grädde. Men vi tycker soppa är allra godast ”klar” och med lite tuggmotstånd.


Såhär blir soppan när den har vispats lite.


Servera med baconströssel.


Smaklig torsdag!

Fler värmande soppor?


Fr. vä; Tomatsoppa med gratinerad ostsmörgås. Jordärtskockssoppa med baconbröd. Potatis & Purjolökssoppa.

(Klicka på bilderna för att komma till recepten, öppnas i nytt fönster)

9
0

Enchiladas med Köttfärs & Avocadosallad


Hej på er go vänner! Ikväll kör vi en favorit i repris. Det var verkligen bra länge sen sist nu måste jag erkänna! Enchiladas med fyllning, gratinerad i ugn med salsasås och riven ost är grymt underskattat. Vet egentligen inte varför jag ”glömt bort” denna rätt?! Den är ju exemplarisk när man har både överbliven köttfärs eller kyckling kvar i kylen. Idag gjorde jag dock allt från ”scratch” efter två dagars jobb o tom kyl och efter en storhandling i mataffären! Nötfärsen var billigare än kycklingen så de fick bli färsfyllda enchiladas! Ett paket nötfärs och lika mycket riven morot fick fräsa ihop med salt & peppar och riven vitlök, på slutet tillsatte jag en burk creme fraiche och lät allt få puttra ihop nån minut på svag värme. Enchiladas går ju utmärkt att fylla med i princip vad som helst man har hemma. En grillad kyckling, eller en vegetarisk variant med massa krispiga grönsaker. Zucchini, gurka, paprika, rivna morötter, lite färskost eller creme fraiche och vips så har man riktigt goda enchiladas till middag! Servera med en sallad efter smak o tycke.

Här blev det med avocado, sockerärtor, gul paprika, gurka, isberg, rädisor och fetaost! Oj, oj, oj så gott! Fräscht & nyttigt! 😉

Det här behöver du :
8 tortilla (jag använde små majstortilla)
400 gram nötfärs
400 gram riven morot
1 gul lök
2 rivna vitlöksklyftor
Salt & peppar
1 burk tacosås, el salsa ca 150 gram
3 tomater
½ dl riven ost
Peppar

GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen i stekpanna i lite olja. Skala och riv morötterna. Skala och hacka löken och riv vitlöken. Tillsätt i stekpannan och låt allt få steka ihop nån minut tills löken blivit mjuk och genomskinlig. Tillsätt creme fraiche, sänk värme och låt puttra nån minut till… Dra av från plattan.

Lägg på färsfyllningen på tortillabröden. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Häll över salsasåsen, skiva tomaterna och lägg över och toppa med riven ost och peppar. Gratinera i ugn ca 15 – 20 min i 220 grader.

Sallad :
100 gram strimlad isbergssallad
2 avocado
1 gul paprika
½ gurka (urkärnad)
6 – 8 rädisor
1 pkt fetaost
Olivolja


Låt barnen få rösta fram sina favoritgrönsaker till salladen! Här låg gurka, rädisor, morot och fetaost högst på listan! Mamman ville dock ha avocado, sockerätrtor & gul paprika så det fick bli en liten kompromiss! 😉


För att dryga ut köttfärsen är morot eller kålrot himla gott att blanda i. Och nyttigt dessutom!


Efter en burk creme fraiche blir det perfekt konsistens att fylla tortillabröden med!


Lägg upp några skedar på mitten av bröden och rulla ihop.


Detta recept blev 8 rullar!


Häll på en burk salsasås, och lite färska, skivade tomater!


Toppa med ½ dl riven ost och några varv med pepparkvarnen! Gratinera i ugn på 220 grader ca 15-20 min.


Servera…


Med en god sallad!


Samklig måltid!

12
2