ANNONS

Filégryta med Pepparsås

/

Torsdag till ära och vi rundar av kvällen med en god köttgryta i pepparsås. Jag fullkomligt älskar peppar i alla former, grönpeppar är en favorit men utan svart & vitpeppar hade jag inte kunnat laga många middagar utan att bli rejält frustrerad, det är verkligen livsviktigt med peppar! *haha*

Pepparsås är något extraordinärt i sig, och detta är en riktigt god pepparsås, de kan jag skriva under på! Peppar är smakrik och stark men inte bedövande och ihållande stark som chili. En blandning av olika sorter tillsammans med några stänk tomatpuré, balsamvinäger och soya så får du den absolut godaste pepparsåsen. Creme fraiche och grädde rundar av smaken precis sådär perfekt som man vill ha den! Gott som tusan och kräver stor omsorg vid avsmakning! 😉

TIPS till barnfamiljen :


Denna grytan tycker våra barn om, men dom är vana vid lika starkare smaker och älskar chili och lite hetta, så är du tveksam så halvera dosen av all peppar och mortla den lite mer finmalen så man inte får något pepparkorn i munnen att tuggga på! 😉 Man kan ju alltid krydda lite extra vid middagsbordet!

Det här behöver du :
1 fläskfilé (Jag använde ytterfilé, ca 800 gram)
1,2 liter kraftig köttbuljong
1 tsk hel svartpeppar
1 tsk hel rosépeppar
1 tsk hel vitpeppar
1 tsk hel grönpeppar
1 msk balsamico vinäger
1 msk tomatpuré
2 tsk kikkoman soya
1 burk cremé fraiche
2 dl grädde
1 msk soya color
Maizenamjöl + vatten till redning
Ev salt, mer peppar, lite chili etc, etc…

GÖR SÅHÄR :
Skär ytterfilén i tunna skivor, ca 0,5 cm. Mortla all peppar till grovmalet och krydda köttet under tiden det bryns. Bryn i stekpanna, lite i taget. Flytta över till en större gryta med lock efterhand. Slå på buljongen. Låt köttet koka upp i buljongen.  Slå på balsamvinägern, tomatpurén och soyan. Lägg på locket och låt grytan småputtra på låg värme ca 20 min. Tillsätt sen creme fraiche, grädde och soya color. Red av grytan med maizenamjöl till lagom konsistens på såsen. Låt koka ihop någon minut. Smaka av! Kanske mer peppar, mer salt? En gnutta chili? Servera med kokt potatis och en finhackad fetaostsallad med rödlök, tomat, majs, gurka och fetaost.


Peppar, peppar…


Köttet är kryddat!


Grytan klar att serveras! Garnera med lite gröna kvistar av timjan!


Smaklig spis!

17

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00