Choklad Fondant med varm Hallonsås


Chokladfondant är ju en riktig dessert klassiker. Ni har nog inte missat att den används flitigt i programmet ”Halv åtta hos mig” och är enligt mig en lyxvariant av kladdkaka i portionformar! Hemligheten med en riktigt god fondant är ett hårt yttre och krämig mitt. Inte flytande rinnig, utan mer krämig rinnig! 😉 Själva receptet är lätt som en plätt och tar inte många minuter och allt rörs ihop i en och samma kastrull. Svårigheten ligger i att få till just rätt konsistens. Recept har önskats av er läsare och detta har jag nu provat tre gånger med samma resultat så jag vågar påstå att det är ett säkert kort jag förmedlar vidare! 😉

Det här behöver du :
100 g mörk choklad (70%)
100 g smör
2 ägg
2 äggulor
1½ dl socker
1 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull, dra bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills den smält. Tillsätt äggen och äggulorna och rör samtidigt till en jämn smet. Tillsätt sen socker och vetemjöl och rör klumpfritt. Smörj & mjöla (vetemjöl) fyra mindre portionsformar. Fyll formarna till lite mer än hälften. Grädda i 16-17 minuter, inte mer i 200 grader. (varmluftsugn). Fondanten är klar när smeten rest sitt och fått en rundning på ytan och det syns att den är något hård, ungefär som en muffins. Då är det dags att ta ut dom, låt dom inte stå inne längre om du vill ha en tjockflytande krämig mitten. Vänd försiktigt formarna upp och ner direkt på fat dom ska serveras på. Här pudrad med florsocker tillsammans med en varm hallonsås. Serveras med fördel genast medans dom är varma!


IKEA har perfekta små ugnsfasta formar till chokladfondant! 19kr/st.


Fyll formarna till lite mer än hälften.


Fondanten är klar när smeten rest sitt och fått en rundning på ytan och det syns att den är något hård, ungefär som en muffins. Då är det dags att ta ut dom, låt dom inte stå inne längre om du vill ha en tjockflytande krämig mitten.


Njuuuuut!!! 😉

 1. Julia skriver:

  Provade detta recept häromdagen och det var första gången jag någonsin gjort chokladfondant. Blev sååååå bra!! Allihop lossnade direkt från formarna och konsistensen blev kanon! Extremt gott 😀 Tack för ett jättebra recept!

 2. Testade att halvera receptet.
  Tog ut den ena ( som reste sig först ) vid 15 minuter och den andra vid 16 minuter.
  Både blev tyvärr mer som muffins.
  Ska prova igen om det är halveringen av receptet som gör det. Eller om min varmluftsugn är lite ”starkare” ..
  Skulle litat på min instinkt och tagit ut dem vid 13-14 när jag tyckte de såg färdiga ut.
  Ska göra ett försök till med att göra en halv sats. ( En till mig och en till min sambo )

 3. Hej!

  Testade ett recept igår men funkade inte ås bra och vill nu testa ditt istället.
  Jag ska ha 12 st till nyår och ville bjuda på detta, kan man multiplicera ditt recept med 3 eller funkar det inte alls? Ibland är det ju lite si och så när man dubblar etc i bakvärlden 🙂

  1. Kathleen!
   Jag har aldrig själv provat att dubbla detta recept så men jag hade absolut provat om jag behövt fler. 🙂
   /Linda

 4. Lisbeth skriver:

  Tack för ett bra recept! Supergott med vaniljglass och färska hallon till.
  Tror jag hade någon minut för länge (17 min) för 3 av 4 var inte så tjockflytande krämiga i mitten. Men annars var smak och konsistens på topp!
  Så de här ska jag bjuda på igen.

 5. Jennica skriver:

  Kan det fungera att göra iodning smeten på dagen och hälla i portionsformarna för att sedan ställa in de i ugnen innan servering på kvällen?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..