Världens godaste Morotsfrallor minsann!!


Idag har jag bakad de absolut godaste bröd, frallor någonsin om jag får skryta! Detta kommer bli ett stående helg-bak-recept! Fy bubblan va gott!!

Morotsfrallor med massa gott i, hur enkelt som helst att baka på en halvliter om man har maskin för degen ska knådas lääänge. Jag använde mig av mjölet Manitoba cream! Snacka om jäskraft, hade jag vetat att de skulle va sån fart på de mjölet så hade jag gjort 20st frallor istället för dessa 10 små ”limpor” 😉

Jag blev lite förälskad i mjölet måste jag säga, de va riktigt kul att baka med! Har inte sett detta mjöl i våra lokala affärer här på ön men jag hoppas de kommer snart annars blir det till att bunkra (Citygross) för de här gillade jag! Dessa goa mackor blev eftermiddagens kvällsmat på en mättande picnic-fika tidigare ikväll, riktigt goda tyckte hela la familia! …Och faktiskt väldigt likt mina favoritfrallor från condis! 😉 Nu ska jag sluta skryta och så tycker ni ska prova dessa och återkom gärna med resultat och smakbetyg!!

Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
5 dl mjölk
½ dl sirap
1 dl rapsolja
3 stor morötter (200 gram rivna)
1 tsk salt
1 dl ekologiska aprikoser (75 gram finhackade)
1 dl krossade linfrön
1 dl skalade sesamfrön
15-17 dl manitoba cream

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en stor bunke. Jag använde köksmaskinen med degblandaren. Degen ska arbetas ganska länge så en maskin är att föredra eller rejält med handkraft! Ljumma mjölken till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och så pass mycket mjöl (lite i taget) så att degen blir klibbfri men ändå ganska lös. Spara mjöl till utbakning. Degen ska arbetas ordentligt 10-15 minuter. Pudra sen degen med lite mjöl och täck med bakduk, låt jäsa 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidigt. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i 10 lika stora delar och forma till avlånga frallor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäs med bakduk 30 min. Strö över ost om du vill! (jag rev en bit cheddarost och strösslade över frallorna)  😉 Grädda i 200 grader ca 20-25 min. (varmluftsugn)


Tummen upp!! 😉


De tog inte mer än 20 min innan degen hade jäst från halva bunken till detta!


Under tiden jag la upp frallorna på plåten så jäste dom i farten, dom va faktiskt mindre när jag la dit dom direkt!


Och efter 30 min på plåt så blev det 10st limpor istället för frallor! Så vill du inte ha såhär stora frallor så använd två plåtar och gör 20st istället.


Woooilaa!


Gott, gott, gott, gott!!!


Ostfrallor är en favorit så jag gjorde ett himla bra val när jag strösslade över lite ost på dessa superfrallor tycker jag!


Matiga mackor till picknick, utflykt, lunch, mellis mm. mm… Här är dom fyllda med isberg, en skivad, rökt sommarskinka, ost och massa krispig gurka!

 1. Wow, jag har följt din blogg i några veckor nu efter ett mycket hett tips från Petter Hegevalls blogg på Gamereactor, och jag måste säga att jag blir bara mer och mer imponerad. Så mycket inspiration här finns!

  Jag älskar bröd, så dessa ska absolut bakas för de ser gudomligt goda ut, och sedan måste jag och mina kompisar testa på Nougat-kladdkakan, den såg riktigt farlig ut!

  Så, det är inte bara kvinnor på 30+ som besöker din blogg. Utan även 17åriga killar.

  Tack för inspirerande mat!

  1. Calle!
   Tusen tack, ja de är fart på er därinne på gamereactor och det är himla kul att ni kikar in här då andan faller på! 😉 Oavsett ålder & kön, ni är sååå välkomna hela bunten! 😉 Superkul!!
   /Linda

 2. Jaha nu blev jag ju riktigt hungrig ju 😉
  Och väldigt sugen på bröd, jag som ska vara utan bröd nu hm
  hur ska detta gå?! 😉
  Dom såg helt underbara ut!
  Jag har bakat med detta mjöl och jag håller med dig….
  skitkul att baka med det!
  Kramar från Sussi

 3. Håller just nu på att prova igenom samtliga mjölsorter på CityGross (en ny varje fredag) och nu vet jag vilket mjöl jag MÅSTE prova nästa fredag.
  Ps. Vilken trevlig blogg du har!!
  /Sanne

 4. Ser jättegott ut!

  Jag tycker det är ett lite konstigt mjöl dock. Det har ju egentligen ingenting alls att göra med riktigt Manitoba Cream-mjöl. Det är ju inte så att det faktiskt kommer från Kanada, än mindre från Manitoba, så jag ser liksom inte hur de fick till namnet där.

  Läs gärna mer här:
  http://paindemartin.blogspot.com/2007/10/supermjl-med-dunkelt-ursprung.html
  http://petite-france.blogspot.com/2010/05/vem-ska-man-lita-pa.html

 5. Gud så gott et såg ut! Är det den mjölpåsen du använt då? Undrar bara om vi har något City-gross i GBg kanske..?!

  Ha en bra dag Linda!

  Kramkram

 6. Hejsan!!

  Måste bara börja med att berömma din fantastiska blogg……följer den varje dag. Mat och bak recept som faller mig precis i smaken!!
  Jag jobbar med mat och bak så jag tycker din blogg är en väldigt bra inspirationskälla!!
  En fråga…
  Vad är skalade sesamfrö??
  MVH
  Annika

 7. Jag bakade också morotsbröd igår, men gjorde rutor i långpanna. Var inte riktigt nöjd med det receptet som jag använde… Ska absolut testa att baka dina frallor istället. Verkar jättegoda! Håller med dig om Manitoba cream, det är ett bra mjöl. Jag brukar använda det till lussekatterna. Då blir de extra höga, luftiga och fina. 🙂

 8. De ser jättegoda ut, måste testa.

  Karin: Jag har sett mjölet på ICA Kvantum Luleå, så det kanske finns på någon ICA affär nära dig.

 9. Det manitoba cream som säljs här är nog det närmaste man kommer riktigt bagerivetemjöl och de tillsatser av gluten som ofta används i bagerierna

  Som Magnus skriver har det absolut nada med manitoba att göra men det är ganska trevligt att baka på.

 10. Åh vilket härligt inlägg!

  Först tänkte jag att du är sponsrad av Finax så positivt som du skrev. Jag har aldrig hört talas om mjölet. Sen googlade jag och fann många som gjorde vågen.
  Nyfiken som jag är letade jag efter mjölet. Hemköp hade det!
  Igår kväll bakade jag – och precis som du skrev jäste brödet något otroligt!
  Nu sitter jag här och njuter av brödet och det är fantastiskt gott!
  Jag har aldrig tidigare fått så fina frallor som nu. De är höga och runda och underbart goda.

  Tack för att du delar med dig!

 11. Jag hittar Manitoba Cream på Maxi och Willys där jag bor. Jag rekommenderar er VERKLIGEN att prova receptet på paketet. Citronbröden är våldsamt goda. Tidskrävande men enkla. (Det är ju inte så att man måste stå o titta på degen när den jäser). Hur som helst: verkligen ett helt sagolikt bra mjöl.

 12. Tack för tipsen om vart mer jag hittar mjölet! vårt ICA och Willys här i stan har det inte (för det står väl vid mjöl och sånt?) så jag får åka till närmaste Ica maxi. Och Hemköp får jag försöka med.
  Det låter kanon att baka med!

 13. Jag har bakat morotsfrallorna ikväll…… Och jag håller verkligen med om att dom var vansinigt goda!! Sluta inte med din underbara blogg!!
  Ha en go Kväll!!
  Här på västkusten är det rena höstvädret….så det passar utmärkt att vara inne och baka
  //Annika

  1. Annika!
   Oj, tack va glad jag blir! Kul att du provade receptet, hoppas fler hänger på! Jag misstänker de kommer bli många morotsfrallor i höst, så nu får de regna på för våra är slut! 😉
   /Linda

 14. Åh detta kommer jag definitivt att testa, både receptet 6 mjölet 🙂
  håller med många ovanstående att du har en grym blogg, kikar in på den nästan varje dag!

 15. Hej Linda!! Har du som jag funnit detta suveräna mjöl!
  Används flitigt vid brödbaken här i Gårdby! 🙂

  Jag gör ofta en sk poolish av mjölet till surdegen…
  10 g jäst, 3 dl vatten o 8 dl mjöl. Vispa ihop. täck över m plast och jääääs….min 4 timmar eller i kylen under natten.

  Ha det bra!
  Carina Håkansson

 16. Här är en till som tittar in här dagligen 😉 dessa ska jag verkligen baka..Får väl svänga inom citygross i kalmar i veckan och handla hem detta mjöl..

 17. Jag undrar om man kan skippa linfrön och aprikoser? Jag har en envis pojkvän som inte alls gillar linfrön, och aprikos ska vi inte ens prata om! Jag ska inte ens berätta om när han skulle mata lillan med aprikospuré och han råkade få lite i munnen, haha! Men vore jättetacksam för svar, för jag måste baka bröd imorgon, det riktigt kliar i fingrarna! =) Tack för ännu ett toppenrecept!

  1. Linn!
   Visst kan du de. Eftersom jag använde 1 dl linfrö, kan du ju byta ut de mot knappt en 1 dl havregryn, vetegroddar, havrekross etc etc, eller bara öka på mjölmängden. Aprikoserna kan du plocka bort bara!
   /Linda

 18. Tack för en fin blogg! Har lagt en länk på min nystartade bakblogg, hoppas det är ok.
  Var på Netto idag och blev så lycklig när jag hittade detta mjölet, det blev 4 paket på stört. Tror dessutom det var till rätt bra pris 19:-. Kanske finns på Netto i Kalmar också!

 19. Har just bakat dessa goda frallor! Tack för receptet o tipset på mjölet. Jag har saknat denna kvalitet på mjöl sedan jag slutade jobba på bageri o numera bara bakar hemma.

 20. Bakade morotsfrallorna igår, det var nog det godaste bröd jag någonsin ätit! De blev jättefluffiga och fina, gott med ost också!

 21. Hej Linda 🙂
  Korrigering av poolish…10g jäst 3 dl vatten o 4 dl Manitoba Cream. (Brukar ju göra dubbel sats så därför kom 8 dl mjöl med)

  Grundrecept från Finax och supermjölet Manitoba Cream!
  1.5 L Mjöl
  10 g jäst
  6.5 dl vatten
  0.5 dl salt ( ja du läste rätt!! ½ Deciliter!)
  Baguetter:
  Blanda som vanlig deg utom saltet o tillsätt poolish.
  Knåda 13 min i maskin el 20 för hand.
  Tillsätt nu salt o knåda 7 min till m maskin.
  Jäst i inoljad bunke m lock eller plastfolie i 45 min.
  Lägg upp och stöt samman degen, vik ihop o jäs igen 45 min. Upprepa en gång till o jäs 45 min..
  Väg bitar 350g vik treslag o låt vila 15 min.
  Forma till baguetter.
  Lägg skarven uppåt på en torr, mjölad handduk.
  Dra upp tyget mellan baguteerna så de håller formen
  (jag har en riktig vågig plåt)
  Jäs 75 min.
  Ugn 240 grader el 210 varmluft. Lägg in plåten så den blir varm!
  Vänd upp baguetterna på liten bräda eller linjal som är längre o bredare än baguetten.
  Snitta o lägg på den heta plåten
  Spruta in vatten i ugnen.
  Sänk temp. efter 5 min till 200 grader, 170 varmluft.
  Lufta efter 10 min genom att öppna ugnsluckan.
  Upprepa ytterligare 2 ggr.
  Total baktid 30 min.
  Ta ut o lägg på galler spruta m vatten för att få en bättre krackelering 🙂

  Oftast gör jag dubbel sats och blandar ner min surdeg från kylen och på så sätt får jag en nyare surdeg som jag ställer i kylen igen. Även den sk poolishen är ju i sig själv nästan som en surdeg.

  MANITOBA CREAM <3

  Har fler recept från Finax o Manitoba men detta gillar jag bäst!

  Hälsningar från Öland, Carina Håkansson

  Sen kommer den sk botgörningen…

 22. Hej Linda.
  Korrigering av poolish…10 g jäst, 3 dl vatten o 4 dl mjöl..
  Brukar ju göra dubbel sats när jag gör poolishen…

  Grundrecept:
  1.5 L mjöl
  10 g jäst
  6.5 dl vatten
  0.5 dl havssalt ( ja du läste rätt ½ DL)

  Baguetter:
  Blanda jäst, vatten, mjöl o poolish.
  Knåda 13 min maskin el 20 min för hand.
  Tillsätt salt
  Knåda ytterligare 7 min
  Lägg i inoljad bunke m lock el oplastfolie
  Jäs 45 min.
  Ta upp stöt samman o vik ihop samt ner i bunken igen
  Jäs45min o upprepa detta en gång.
  Låt sedan vila 10 på bordet
  Dela till bitar ca 350 g,vik treslag, vila 15 min
  Forma baguetter
  Lägg på torr, mjölas handduk med ska´rven uppåt.
  Dra upp tyget mellan baguetterna.
  Jäs 75 min.
  Sätt ugnen på 240 grader el 210 varmluft med en plåt i.
  Vänd upp på liten bräda eller linjal längre o bredare än baguetten.
  Snitta o lägg på den heta plåten.
  Sputa in vatten.
  Sänk temp efter 5 min till 200 grader el 170 varmluft
  Lufta var 10:e min genom att öppna ugnsluckan.
  Tot baktid 30 min.
  Ta ut lägg på galler o spruta m vatten för bätter krackelering

  (Franskt lantbröd : 10 dl mjöl, 150 g grovt grahamsmjöl, 150 g rågmjöl, 10 g jäst, 6.75 dl vatten, 0.5 dl salt. Jäs 45-60 min
  250 grader el 220 varmluft, sänk efter 5 min 200 grader el 180 varmluft. Baktid 45-50 minuter 🙂

  Hälsningar från Öland, Carina Håkansson

  MANITOBA CREAM <3

 23. Nu har jag bakat dina morotsfrallor 🙂
  Jag gjorde som dig, jag gjorde 10 avlånga små ”limpor”
  jag har så ont i ryggen så det gick fortare!
  Synd att jag inte kan smaka då jag kör strängt med lchf nu….
  Men jag kan ju säga att det doftar helt underbart här i köket 😉
  Jag bakar till frukost på Torsdag då min ”lilla” son fyller 19 år!
  Ha en fortsatt trevlig vecka. Och tack för din underbara sida jag bara älskar den <3
  Kram Sussi

 24. Hej! Fantastiskt gott recept! Undrar om man kan byta ut Monitoba cream mot vanligt mjöl+jäst om det skulle krisa? 🙂 Vet du isåfall vilka proportioner som skulle passa?
  Maria

 25. Jag bakade dessa häromdagen. Även för mig var det första gången med Manitbota Cream. Super! Jag gjorde idag en ny variant av brödet, eftersom grunddegen var så bra. Blev en lite lite grövre variant med lingon och fikon istället för morötter och aprikoser. Oj f*n va gott det är, rent ut sagt. Så fort jag lagt upp receptet på det nya brödet på min blogg (hoppas det är okej) så ska jag visa länken för dig. Detta vill du inte missa!! TACK för ett världsbra recept

 26. Ska baka detta bröd imorgon när vi får lite mellis-främmande… Om man nu inte vill ha aprikoser i brödet (avskyr varma, mjuka frukter…) ska man ta något annat sött som utbyte? Typ mer sirap eller nå? Sen tänkte jag nog tillsätta lite solroskärnor, för jag gillar när det är lite tuggmotstånd ibland…
  Superfin blogg! Följer den flera gånger varje dag! 🙂

  1. Camilla!
   Du kan helt klart utesluta aprikoserna och behöver inte ersätta med något annat sött.
   Solroskärnor låter gott i, och då justerar du bara mjölmängden när degen knådas så den inte blir för hårt.
   /Linda

 27. Hej!

  Tack för ett fantastiskt recept!! Har bakat dem underbara frallorna två dagar i sträck:-) Min man tyckte att dem kan man äta tills man spricker:-) men jag lyckades ändå frysa in några påsar!

  Tack för det och alla andra fantastiska recept du har lagt ut!

  Dinka

 28. Hejsan. Nu har jag äntligen tagit mig i kragen och bakat detta bröd. De blev mycket goda men jag måste höra mig för om det här med ugnstempen och tiden. Jag använde en vänlig ugn och hade väl på ungefär 230 grader och efter 7 minuter var bröden klara. Hur kan man ha dem inne i 25 minuter i en varmluftsugn?

  1. Hej! Jag har nyss bakat dessa goda bröd men det blev lite brända efter 10 min med 200 varmluft??? Fattar inte. Någon som ka ge mig lite tips

 29. Oj så gott det blev och herregud vad bullarna växte! Jag gjorde 15 st och de var ändå nästan lite väl stora. Jag uteslöt aprikoserna, men det var hur gott som helst i alla fall.

 30. Moa!
  Jag rekommenderar 20-25min i 200 graders varmluft. (plussa 20-25 grader för vanlig ugn) När jag läser att dina blir klara på 7 min i vanlig ugn på 230 grader blir jag lite förvånad, men alla ugnar är verkligen olika! 😉
  /Linda

 31. Pingback: Bröd recept! «
 32. Åh herregud vad gott bröd!!!! Finns inte ord och beskriva hur gott det är,tusen tack för detta fantastiska recept!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..