Fetaost Cheesecake med Soltorkade tomater


Jag har klurat bra länge på ett nytt recept med just fetaost och för ett tag sen så slog snilleblixten ner och jag kom på att de måste ju va himla gott med en cheesecake på fetaost! Denna cheesecake är en matig variant som med fördel serveras i buffé sammanhang bland andra små plockrätter. Eller som här med en ruccolasallad, oliver och en god citronvinegrette. Bottnen är gjord på kavring och tillsammans med fetaosten samsas färskost, créme fraiche och massa soltorkade tomater! Jag lovar er att detta är ruskigt gott! Vad säger ni, visst låter de väl inte så tokigt?? 😉

Det här behöver du :
200 gram kavring
100 gram smör
2½ gelatinblad
2 förp. fontana äkta grekisk fetaost (2st a´ 150 gram)
100 gram naturell färskost
100 gram créme fraiche
100 gram fontana soltorkade tomater med kapris i marinad (avrunna)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt stå tills de mjuknat. Ca 15-20 min. Smula sönder kavringen i en bunke. Smält smöret och häll över smulorna. Tryck ut i en rund form med löstagbar kant ca 25 cm i diameter. Täck med plastfolié och ställt in i kylen. Förbered fetaoströran genom att väga upp ingredienserna i en bunke. Låt de soltorkade tomaterna rinna av något och hacka sedan grovt. Blanda ner i fetaoströran. Smält gelatinbladen som nu mjuknat försiktigt i en kastrull och blanda sedan ner i fetaoströran. Smaka av med salt & peppar. Bred ut röran på kavringbotten och platta till ordentligt. Täck igen med plastfolie och låt vila i kylskåp över natten. Skär upp i små tårtbitar, servera med en god ruccolasallad, oliver och en god vinegrette. Denna cheesecake passar utmärkt att serveras på en buffé bland andra små plockrätter.


Använd äkta grekiskt fetaost.


Soltorkade tomater i marinad är himla gott. Denna sort med kapris är min favorit. Den använder jag gärna i pastasåser men passar också ypperligt in i denna cheesecake.


Kavringsbottnen på plats i en rund springform.


Fetaoströran. Fetaost, färskost, créme fraiche, soltorkade tomater, salt & peppar och gelatin.


Bred ut röran över kavringsbottnen.


Täck med plastfolié och låt vila över natten i kylskåpet.


Servera som bufférätt, eller som här med en ruccolasallad, oliver och citronvinegrette.

 1. malin skriver:

  Låter super god:) ska ha middag nästa helg behöver tips om förrätt tycker du/ni att de här är en för mastig förrätt. ska servera oxfile till varmrätt:)?

 2. Linda W skriver:

  Hej,

  Älskar fetaostcheesecake och har gjort den många många gånger, antingen som förrätt på t ex nyår eller på buffebordet.

  Jag dekorererar med massor av delade cocktailtomater och en basilikablad på ovansidan.

  Mitt recept är lite annolunda eftersom jag gör botten på Degistivekex och smör. Fyllningen gör jag på Buko färskost ”Soltorkad tomat” (alt Philadelfiaost) + extra hackade soltorkade tomater som jag vispar ihop med ägg (håller ju också samman istället för Gelatin). Fetaosten smular jag ner innan och breder sedan färskostcremen ovanpå.

  Prova gärna 🙂

 3. jenny skriver:

  Tusen tack för receptet! Gillar både cheesecake & fetaost så detta kommer att älskas:-)

 4. Hanna skriver:

  Åh vilket smarrigt recept! Älskar både cheesecake och fetaost!

  jätte bra blogg! (:

 5. Lina skriver:

  Det såg otroligt gott ut – hoppas jag får anledning att prova att göra den nån gång 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..