Smakbetyg av Pitepalt mjölmix


Visst minns ni påsen som fick följa med mig hem från affären häromdan! Påsen med mjölmix till pitepalt! Jag som är från Boden och uppväxt på farmor Eva-Maj´s pitepalt är ganska kräsen och skulle aldrig i världen fuska med mitt paltrecept. Men att matindustrin kunde uppfinna palt på påsen gjorde mig både förvirrad, förvånad och ordentligt skeptisk till hur detta skulle smaka. Varför packa ner ett sånt fint gammalt hantverk som pitepalt i en mixpåse från Kungsörnen?? Jag kände mig tvungen att prova för att motbevisa att det inte är ätbart och smakar inte palt och såhär gör man bara inte…


Påsen ska räcka till 20 st palt. (modell mindre) så jag tog halva påsen och vispade ut med vatten och lät de stå och svälla medans jag skar fläsket. Konsistensen på smeten var lätt att jobba med, men det är ju även en hemmagjord paltsmet bara man får till rätt mjölmängd vilket går på ren känsla. Jag gjorde 8st normalstora palt och lät sjuda ca 40 min. Det första som slår mig är att det luktar inte paltkok som de ska göra när man kokar palt. Då ska de dofta gott av potatis och fläsk i varma ångor! 😉


Palten höll formen fint och var väldigt mjäll i konsistensen. Smaken ”påminner” om palt, mer än kroppkakor men jag saknar den riktigt potatissmaken. Nicke, Joline och hennes kompis fick bli försökskaniner till lunch idag och dom åt med god aptit. Själv tyckte jag det var helt okej, det var gott men de kändes mer som ”köpta pannkakor” än nystekta pannkakor om ni förstår hur jag menar! Jag kan tänka mig att det finns praktiska fördelar med denna mix. Den är behändig att ta med sig till stugan där kanske inte alltid en matberedare finns… Sen kommer jag inte på fler fördelar men jag har iallafall provat nu och om nån frågar så vet jag.

Jag kommer inte att köpa fler påsar, jag tycker det är ”fel” att fuska på de här sättet när man är uppväxt med det riktiga sättet. Jag skulle inte vilja lära Joline koka palt genom att blanda ut en mixpåse med lite vatten och kalla det norrländsk pitepalt! Jag vill att de ska ske och smaka på samma sätt som jag lärt av min farmor! Sådeså! 😉

 1. Emelie skriver:

  Nää fy, som äkta Pitebo är det där inget jag tänker ge mig på. Palten är för helig för att man ska göra en usel mix av det!
  Däremot så ska jag ta och köpa mig en stor gryta så jag kan koka palt för fy bubblans vad sugen jag har varit på det ett tag nu, det ska ske innan bebisen i magen ska ut så jag har lite mer än en månad på mig att få tummen ur röven.
  Lagom tidsrymd för mig 🙂

 2. Karin skriver:

  Som liten åt jag mammas hemlagade pitepalt med förtjusning! Såg den här mjölmixen i affären idag och nån dag ska jag banne mej testa den! även fast den med all säkerhet inte blir som mammas…

 3. Hej,

  kul att det finns så många paltälskare och kul att vissa av er har testat Kungsörnens paltmix.

  Oavsett om man föredrar att göra sin egen smet eller använda paltmixen så är ni varmt välkomna att vara med i vår tävling där vi söker Sveriges bästa pitepaltrecept. Gå in på sajten http://www.ilovepitepalt.se och tävla!!

 4. Sofie skriver:

  Hej! jag jobbar på ica lagret.. och såg den här mixen och tänkte på dig! kan avslöja att det finns flera paltmixer.. dem är nog inte heller några höjdare, men du vågar ju testa så kolla på ica så hittar du några fler..=)

 5. Säkert har du fått en award av någon innan, men du får en av mig också. Tycker att du gör ett så bra arbete med bloggen! Kika in på min sida så får du se. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..