ANNONS
Integritet på Tailsweep

Kummin Knäcke – gott knäcke!!

/

Hemmagjort knäckebröd är verkligen gott och känns extra lyxigt som aptitretare före maten med lite smör och flingsalt på. Nu har jag bakat så mycket knäckebröd att jag är helt knäckt! 😉 Stå å kavla å vända, å kavla å vända, hiva in och ut ur ugnen, fram å tillbaka, samma moment om och om igen. Känns som jag hade en hel knäckebrödsfabrik här hemma i förmiddags! Hade varit bra mycket roligare med en riktig stenugn ute i en bagarstuga! 😉 Men gott är det så det är värt det alla gånger. 

10 plåtar a´6 bitar/plåt = ca 60 bitar knäckebröd

Det här behöver du :
½ pkt jäst (25 gram)
6 dl vatten
en nypa strösocker
50 gram rumsvarmt smör
1 msk olivolja
2 dl krossade linfrön
1 dl vetegroddar
3 msk kumminfrön
3 tsk salt
12-13 dl mjöl. (jag blandade gramham/rågsikt/grovt rågmjöl lika delar)

GÖR SÅHÄR :


Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med vattnet. Strö över sockret. Låt stå en liten stund. Rör ner smör & olja, linfrön, vetegroddar, kumminfrön, salt och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakning. Arbeta degen smidig och forma den rund.

Låt jäsa ca 1 timme i degbunke, övertäckt med bakduk. Ta upp på mjölat bord och ta ut ca 1 tennisbolls storlek per plåt. Kavla tunn med kruskavel. Använd mycket mjöl under för att degen inte ska fastna. Lägg direkt på plåt och grädda i ca 8-10 min i 225 grader eller tills du ser att knäcket börjar få färg i kanterna. Lägg upp på torra bakdukar och låt svalna en och en. Skär gärna snitt efter hur stora portionsbitar du vill ha medans knäcket ännu är varmt, så går det lätt att bryta dom sedan. Lägg inte knäckebröden på varann utan låt alla få lufttorka annars blir dom lätt lite sega istället för krispiga.


Halvvägs…


Knäckebrödsbageriet är nu stängt för säsongen! 😉

Recept på tunt Knäckebröd :


http://kryddburken.se/2009/11/05/knackebrod/


13
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00