Bräserade Fläskkotletter i Porter med Stekt Lök


Vi åt inte bara kladdkaka igår till söndagsmiddag! Vi åt även dessa supergoda och möra fläskkotletter med en härlig skysås på porter och stekt lök till… Det är bland de bästa som finns när jag får säga att det blir ”kött och potatis” till middag! Haha! Men håll med om att det är gott med rejäl husman.

Det här behöver du :
6 fläskkotletter med ben
Smör till stekning
Salt & peppar
2 flaskor porter (a 33cl)
1 liter köttbuljong (ganska stark buljong)
Spadet av 1 burk ärtor & morötter
Maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :


Bryn fläskotletterna i en större gryta så dom får fin färg. När alla är fint brynta slå på porter och köttbuljong. Lägg på locket och sänk värmen. Låt kotletter småkoka i ca 1-1½ timme tills dom är riktigt möra. Vätskan har nu också kokat in, så vill ha mer sås än vad som finns kvar av vätskan tillsätt mer buljong isåfall. Ta upp kotletterna och sila skyn. Häll tillbaka skyn i grytan och tillsätt spadet från burken med ärtor och morötter. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten.

Smaka av med salt & peppar. Låt såsen koka upp nån minut, lägg sedan tillbaka kotletterna och häll över den stekta löken. Servera!

Stekt lök :
4 gula lök
Smör till stekning
Salt & finmalen vitpeppar
En liten gnutta socker…
ev. lite vatten

GÖR SÅHÄR :
Smält smör i en stekpanna. Skala och skär lök i ca 0,5 cm tjocka ringar. Lägg ner i stekpanna och sänk värmen. Löken vill stekas lång tid utan att bli bränd för att bli precis så där perfekt krämig som stekt lök ska vara. Salta och peppra försiktigt. Strö över en liten pyttegnutta socker, en knivsudd räcker gott. Om löken skulle antyda tills att brännas slå på lite vatten. När löken fått en fin gyllenbrun färg och blivit lite krämig i konsistensen är den klar.


Fina kotletter med ben, nystyckade från charken på Hemköp. Glöm att att snitta i fettranden så inte kotletterna ”kupar” sig när du steker.


2 flaskor porter gör sig gott till dessa kotletter, för att inte tala om såsen… 😉


Carnegie Porter 2009 (nr 1497)


Låt kotletterna bräsera 1-1½ timme så blir dom härligt möra och fina.


Servera en klassisk söndagsmiddag med kokt potatis, ärtor och morötter och svartvinbärsgelé. Enda gången jag köper ärtor & morötter på glasburk är när jag ska göra skysås till just kotletter. Med spadet från burken blir såsen ruskigt god!! 😉