Bräserade Fläskkotletter i Porter med Stekt Lök


Vi åt inte bara kladdkaka igår till söndagsmiddag! Vi åt även dessa supergoda och möra fläskkotletter med en härlig skysås på porter och stekt lök till… Det är bland de bästa som finns när jag får säga att det blir ”kött och potatis” till middag! Haha! Men håll med om att det är gott med rejäl husman.

Det här behöver du :
6 fläskkotletter med ben
Smör till stekning
Salt & peppar
2 flaskor porter (a 33cl)
1 liter köttbuljong (ganska stark buljong)
Spadet av 1 burk ärtor & morötter
Maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :


Bryn fläskotletterna i en större gryta så dom får fin färg. När alla är fint brynta slå på porter och köttbuljong. Lägg på locket och sänk värmen. Låt kotletter småkoka i ca 1-1½ timme tills dom är riktigt möra. Vätskan har nu också kokat in, så vill ha mer sås än vad som finns kvar av vätskan tillsätt mer buljong isåfall. Ta upp kotletterna och sila skyn. Häll tillbaka skyn i grytan och tillsätt spadet från burken med ärtor och morötter. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten.

Smaka av med salt & peppar. Låt såsen koka upp nån minut, lägg sedan tillbaka kotletterna och häll över den stekta löken. Servera!

Stekt lök :
4 gula lök
Smör till stekning
Salt & finmalen vitpeppar
En liten gnutta socker…
ev. lite vatten

GÖR SÅHÄR :
Smält smör i en stekpanna. Skala och skär lök i ca 0,5 cm tjocka ringar. Lägg ner i stekpanna och sänk värmen. Löken vill stekas lång tid utan att bli bränd för att bli precis så där perfekt krämig som stekt lök ska vara. Salta och peppra försiktigt. Strö över en liten pyttegnutta socker, en knivsudd räcker gott. Om löken skulle antyda tills att brännas slå på lite vatten. När löken fått en fin gyllenbrun färg och blivit lite krämig i konsistensen är den klar.


Fina kotletter med ben, nystyckade från charken på Hemköp. Glöm att att snitta i fettranden så inte kotletterna ”kupar” sig när du steker.


2 flaskor porter gör sig gott till dessa kotletter, för att inte tala om såsen… 😉


Carnegie Porter 2009 (nr 1497)


Låt kotletterna bräsera 1-1½ timme så blir dom härligt möra och fina.


Servera en klassisk söndagsmiddag med kokt potatis, ärtor och morötter och svartvinbärsgelé. Enda gången jag köper ärtor & morötter på glasburk är när jag ska göra skysås till just kotletter. Med spadet från burken blir såsen ruskigt god!! 😉

14
0

Kladdkaka med Nougat


Idag gjorde jag en himla god kladdkaka med ett täcke av dubbelnougat. Receptet har jag gjort många gånger innan, men aldrig med nougat överst. Ni kan ju bara gissa hur gott det blev?! För att bryta av allt mastigt sött så tyckte jag det passade alldeles utmärkt med mintsmak på den mörka chokladen i kakan, men det är naturligtvis en smaksak! Skynda å prova, detta får inte missas bara!! 😉

Det här behöver du :
100 gram smält smör
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
50 gram valfri choklad (jag använde mörk 70% med mint)
Kokos el. ströbröd till formen
2 dubbelnougat

GÖR SÅHÄR :


Smörj en rund springform, gärna med löstagbar kant. Bröa formen antingen med ströbröd eller kokos. Det blir saftigt och gott med kosos. Smält smöret och ställ åt sidan medans du vispar upp ägg och socker med vanlig handvisp. Du behöver bara vispa ihop så det blandar sig. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och rör ner i äggsmeten. Tillsätt smöret och hacka choklad och rör ner sist av allt. Grädda i 175 grader ca 20 min, inte mer!

Ta ut kakan och hyvla över dubbelnougaten med en osthyvel. Det går enklast om nougat har legat i kylen nån timme innan. Låt nougaten smälta och bred ut den över hela kakan. Täck med plastfolié och ställ in i kylen så får du en perfekt kladdig kladdkaka! 😉 Serveras med fördel dagen efter.  


Chokladen och nougaten till denna kladdkaka! Du kan naturligtvis välja en annan smak på den mörka chokladen eller helt naturell. Nougat kan också bytas ut mot t ex.  odense nougat.


Jag bröar formen med kokos, det blir saftigt och gott!


Dubbelnougaten hyvlas med osthylven över kakan medans den är varm.


Gott, gott!! Och allra godast efter nån dag i kylskåpet.


MMmmm…. 😉

50
0

Kroppkaks Brunch


Igår när jag befann mig i tillståndet

”sovande febrig förkylnings-zombie”

åkte  Nicke o Joline och hämtade nykokta kroppkakor på

Eva´s

 till kvällsmiddag. Det är dom allra bästa på hela ön tycker jag! Såå in i bombens goda!! Nu på sommarens är dom lite gula i färgen och de är dom allra godaste. På vinterpotatisen är dom mer grå och blir lätt lite segare i konsistensen, men dessa gjorda på sommarpotatis är de allra bästa! Idag åt vi dom uppstekta med lingon och grädde och ett stort glas iskall mjölk!

Tycker ni om kroppkakor? Vita? Eller Öländska? Eller palt kanske?, som även de är en favorit här hemma! Palt kommer faktiskt på första plats enligt hela familjen, men de finns inte att köpa nykokta här nere i söder. Kokar själva gör vi däremot ibland!

25
0