ANNONS

Sommarkaka, sommartårta med färska Jordgubbar & Hallon…

/

Nu kan man verkligen frossa i dom sista litrarna jordgubbar som säljs för 10kr/st och då passar jag på att lägga in ett recept på en urgod sommarkaka med både jordgubbar och hallon. Bottensmeten är busenkel att vispa ihop och kakan blir härligt saftig och precis så somrig som bara en sommarkaka kan bli! Tårta eller kaka, spelar ingen roll, kalla den vad ni vill, den är så förbaskat god så ni måste bara prova den här nån dag! 😉

Det här behöver du :
100 gram smält smör
2½ dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
Kokos till att bröa formen med

1 liter jordgubbar
1 liter hallon

GÖR SÅHÄR :


Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant. Formen bröar jag med koks, det blir saftigt och gott, men det går givetvis bra med ströbröd eller havregryn också. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Tillsätt smöret och vänd sedan i mjölet försiktigt. Häll smeten i formen och fördela jordgubbarna överst. Grädda i 175 grader 50 min. Ta ut kakan och låt den svalna.

Tag sedan loss den ur formen och garnera med lättvispad grädde och hallon. Pudra över florsocker precis före servering.

Grundreceptet på smeten har jag hämtat ur boken ”Annas kakbok” av Anna Bergenström från receptet ”Mjuk kaka med säsongens frukt”. Smeten passar till andra bär och frukter också, men till just jordgubbar fick jag öka på gräddningstiden från 35-45 min till denna kaka som jag körde i 50 min.


Lägg på jordgubbarna på smeten i formen.


Grädda i ca 50 min i 175 grader. (varmluft)


Låt kakan svalna innan du tar bort formen. Dekorera med ett tunt lager lättvispad grädde och sen massor med färska hallon!


Pudra över florsocker precis före den ska serveras.


Öländska hallon!


Mer somrigt än såhär blir det inte!


Sommarkaka, eller tårta…?!


Ta en bit och njuut av sommarens smaker… 😉

13

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00