Surströmming, älska eller hata?!


I lördags kväll slog vi på stort!! Efter jag slutat jobbet blev det ”turbo-vila” för att ladda upp inför en grillkväll som hette duga! Vi hade min mamma o familj här och vi grillade massor med gott kött och åt en krämig pastasallad till. Gitarr & allsång, barnen busade tills dom stöp i säng och sen… Öppnades en burk surströmming! 😉 Fy ända in i bängen så det luktar… Jag är ju norrlänning och uppväxt med denna odör till delikatess under min barndoms somrar, men ränderna går inte ur mig! Jag kan inte med surströmming. Jag har smakat, men aldrig mer! Så är det bara… Nicke däremot brukar inte vaså kinkig när det gäller att prova nya grejer så jag gjorde en macka åt honom med extra allt! 😉 Hehe… Om man nu aldrig har provat surströmming så är det ju inte bara att dra upp en fisk ur burken och stoppa i munnen för då spyr man rakt ut det lovar jag! Man måste äta det på ”riktigt vis” med Gene Tunnbröd, skivad eller mosad potatis (helst mandelpotatis) rödlök, gräddfil, gräslök! Så är det!

Vad tror ni?? Tyckte han om det?!
Finns ett par bilder längst ner…


Tillbehör till en burk surströmming! Och allt skall intas utomhus. Öppna gärna burken i en hink med vatten långt ifrån veranda, matbord, tvättlinor etc. etc… 😉


när en norrländsk delikatess ska provas så måste ju även Lapponia, hjortronbrännvinet vara med! Det är riktigt gott! Men här är flaskan slut! Dags att prova surströmming nu då!

 1. Min sambo älskar surströmming! Och han vill bara ha potatis till!
  Själv har jag verkligen försökt, men det är verkligen fruktansvärt.
  Så min sambo brukar äta det tillsammans med tanterna utanför ICA, som bjuder på surströmming en gång om året!

 2. Älskar!! Men bor man (numera) i ett flerfamiljshus mitt i Norrköping får man smyga med delikatessen. Jag stänger in mig, njuter i fulla drag, låtsas undra varifrån lukten kommer när jag stöter på grannar i trapphuset :))

 3. Hej, det var intressant det där med surströmming. Här i Finland är den en helt okänd ”delikatess”. Förstås har jag läst om den i svenska mattidningar men jag har aldrig smakat. Jag tror *inte* att din man gillade den, av bilden att döma!

  Vad finns det för finska godbitar som ni inte har i Sverige? Karelska piroger, så gott med äggsmör, har ni sådana i affären? Köttpiroger? Ajaj så goda köttpiroger man får i kaffekiosken mitt på Åbo torg! Länkkorv (som vi finlandssvenskar säger)? Ni har mycket mera så kallad etnisk mat i Sverige än vad vi har här, men hm… visst är finsk mat också etnisk? Till exempel nåt som heter ”laukkamakkara”, på svenska lökkorv. Säljs i ett enda stånd i hallen i Åbo, lagas i ugn och är väldigt gott (tycker jag). Har du nånsin ätit hästkorv, förresten? Fås också i saluhallen, ibland.
  Ha en bra sommar önskar Mormor

 4. Det är GUDOMLIGT gott! Jag tyckte inte heller om det första gångerna i tonåren. Numera kan jag inte vara utan. Det är så fantastiskt gudagott som det bara kan bli. Nu har jag fastat i tre dagar, men när det upphör är surströmming inte långt borta.

  Det finns några tillbehör som är nödvändiga å några som är goda och som man skall ta om man tycker om de.

  Nödvändigt är: Färsk kokt mandelpotatis, finhackad lök och smör (helst rumstempererat vanligt smör).

  Ganska viktigt: Tunnbröd bakat med kornmjöl (undrar om Trundöns tunnbrödsbageri finns kvar; någon som startade ett nytt utanför Piteå för några år sedan), jag föredrar hårt. Smuligt men gott. En del gillar mjukt tunnbröd. Hur det bakas vet jag inte.

  Om man vill: Öl, snaps.

  Själv rensar jag först min strömming, smörar tunnbrödet och lägger upp bitar av surströmmingen på det med rikligt med rå lök. När det är klart så skalar jag en varm mandelpotatis, skivar den och lägger på brödet. Då smälter smöret lite. Tar första tuggan … … … å så e man i himmelriket!

 5. ÄLSKAR !! Jag äter mina klämmor i mjukt tunnbröd med creme fraiche, lök, potatis (EJ mandel) och såklart strömmingen. Sen rullar jag ihop.. Mums, Det vattnas redan i munnen på mig ! 😀

 6. Älska!

  Det smakar ju mest salt 😉
  När det gäller tunnbröd till surströmming är jag inte så kräsen, det mesta funkar så länge det inte är grovt eller massa frön och sådant. Hehe, inga fibrer här inte 😉

  Men godaste tunnbrödet att bara äta som det är, är helt klart Släppträsk!
  När man köper det är det mjukt, seeegt, och alldeles underbart. När det legat i förpackningen 1-2 dar blir det dock hårt och som alla andra tunnbröd. Men just i början, när man sätter tänderna i det och liksom måste dra med både huvudet och händerna för att få lös en tugga då det är så segt, det går inte förklara i ord hur gott det är!

 7. Åh fy helsike, surströmming är nog bland det läskigaste jag vet faktiskt. Jag har verkligen försökt, men jag kan bara inte äta det. Det går inte.

 8. Du är galen människa! Du är inget större fan av skaldjur men jäst fisk kan du äta? Galenskap! 😀 Jag får väl klassa mig själv till hatarna nu då 🙂 Ha en skön kväll! Kram från Linköping

 9. Åhhh, jag älskar surströmming bland det godaste jag vet, men jag vill ha lite tomater och gräddfil+potatis och fisk på mina stutar! Ha en bra kväll!

 10. Älska! Har hört om en studie också som pågår att man ska kunna fixa nåt bra medikament för magen från surströmming 🙂 Undrar hur det går med det.

 11. Älskar surströmming men då ska det var Oscars surströmming från Sundsvall . Den är den bäst. helst filéad Även mina barn smakar gäran på det fast dom ” bara ” är 5 och 8 år. Vi gör klämmor som dom du gör på bilden. Min man tycker det luktar såå illa och vill inte äta eller ens sitta med oss utan vi får sitta ute på altan och äta. Men jag kan förstå honom han är skåning och dom äter ju inte sånt. Min make säger : att det inte ens katten äter vill inte ha äta 🙂

 12. Jag var nog runt 19-20 år när det äntligen ”klickade” i gommen när ”suringen” kom in..Är nu bara 45 och ser fram emot en massa år som gommen får möta denna vän..ÄLSKAR det..ROM i fisken..hallå..jag vill ha..Vill ha rödlök,tomat,potatis..gärna mandel om det finns..samt bredgott..på tunnbröd..äter nog rätt våldsamt..ungefär som..”finns det så det räcker”..Är född och uppvuxen i norrland och det är den mest lovely lukt jag kan känna..Däremot kan jag förundras över Sushi..som jag aldrig ätit..men båda mina systrar ÄLSKAR det..Rå fisk..Hua..vart går gränsen..även i japansk mat finns det en sk suring..samt i andra nationaliteter..både i fisk och kött….Inte roligt om man tänker på kräftan som är as-ätare..och som vi sitter och suger oss i..både saft och smör..tror nog man måste vänja sig! Trevlig Sommar!

 13. Det skulle vara ett tråkigt liv utan surströmming! Vi äter det närhelst andan faller på, gärna till jul, påsk, midsommar och alla andra dagar på året… 😉

 14. Åhh I LOVE IT! Det är lätt en top 5 rätt för mig kanske topp 3 när jag tänker efter. Jag har pratat om surströmming i flera dagar för jag har en stoooor burk i kylen som bara väntar. En bra taktik är att sätta sig bredvid någon som inte gillar romen för då kan man lirka åt sig den också!
  Hoppas allt är bra, ni måste haft mest sol i hela landet tror jag?
  Kram Karin

 15. Älska! Själva surströmmingen smakar egentligen inte så mycket mer än salt, men med alla tillbehören äre ju sjukt gott! Mjukt tunnbröd, smör, färsk potatis, creme fraiche och lök. Ovanpå allt bitar av surströmming. Lukten är inte god men den hör till 🙂

  Jag tror att din karl gillade det!

 16. Förmodligen skulle jag INTE gilla den sk. delikatess… Jag älskar fisk och skaldjur, men sill och strömming klarar jag inte!
  Det skulle inte förvåna mig om din man gillade det!

  Ha det gött!

  Kram Mia

 17. Älskar så klart…… Nu medans min jänta från Malmö är hemma i Norrland (Sollefteå) så äter minst en gång i veckan. Hon älskar det . Förutom strommingen så är tillbehören Gul lök tomater potatis och gräddfil. Gärna lite tunnbröd med en sark ost på.

 18. Nja, trots att jag bor i Jämtland och alla Norrlänningar brukar gilla surströmming, så är jag lite skeptisk till smaken. Föredrar faktiskt sill.
  Men gärna en Lakka Hjortronlikör efter, den är smaskens 🙂

 19. Måste påpeka att det är hjortonlikör och inte brännvin, brännvin är nästan dubbelt så starkt åtminstone vårt finska sisuviina 🙂 Men jag tänkte tipsa om en drink som man gör på hjortronlikör som är så underbart god!

  Lumikenttien kutsu

  (är nästan omöjligt att översätta till svenska, men lumikenttien är ”snöfältens” och kutsu är som en inbjudan eller vad man ska säga. Call of the snowfields kallas den här drinken i alla fall på engelska.

  2 cl hjortronlikör (Lapponia Lakka)
  2 cl Parfait Amour
  2 cl ananasjuice
  2 cl grädde
  riven muskot

  Häll ingredienserna i en shaker,
  skaka och sila i ett cocktailglas.
  Strö lite riven muskot över..

 20. Blev bekant med surströmming när jag började min kockutbildning under en kurs med mat från Sverige. Då blev vi serverade den som ni. Det var dock ingen som öppnade den i en vattenhink utan vårat kök i skolan luktade som om något hade gått och självdött där i flera veckors tid! Så jag kan inte säga att det är en favorit,när andra äter den köper jag en bit rökt lax och lägger i min klämma. Kram

 21. Älskar. Mjau va gött. Här hemma äts den med, tunnbröd(hårt), lök(gul eller röd), creme fraiche, potatis, smör å så den ingrediens som alla missat.MESSMÖR såklart. Blir supergott med de.
  Kom till Hälsingland å besök Sveriges största? surströmmingskiva. Garanterat skoj.
  Gå in på http://surstrommingsskivan.se/

 22. Älskar det! underbart gott!
  Brukar äta det på en tallrik men förra veckan provade jag att äta det på tunnbröd, himelsk nu tycker jag bara mer om det!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..