Nykokt Jordgubbskräm, sommar-lyx…


Kan inte riktigt hålla mig ifrån att blogga om jordgubbar lite till! 😉 Det är ju sååå gott! Och en ren lyx såhär på sommaren är väl nykokt jordgubbskräm med iskall mjölk? Sylta & safta är det på tok för varmt för, de får vi ta lite senare!

Jordgubbskräm på 2 liter jordgubbar :
2 liter sköljda o rensande jordgubbar
Lite, lite vatten
3 dl rörsocker (Fairtrade/Rättvisemärkt)
1½ msk potatismjöl + vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj & rensa jordgubbarna. Lägg ner i en stor kastrull. Slå på lite vatten så det lagom täcker bottnen. Behövs inte alls mycket. Låt jordgubbarna koka upp. Sänk värmen och låt småputtra tills det blivit mjuka. Föredrar du en ”mosad” kräm så mosa jordgubbarna med en träslev mot kastrullens sida. Annars låt dom vara hela! Hela jordgubbar i en kräm tycker jag är godast! När gubbarna är mjuka, skumma av det skum som bildats. Det innehåller mest äggviteämnen och är en fin grogrund för baktierer. Skumma som sagt och tillsätt sedan sockret. Höj värmen, gör ett uppkok och dra kastrullen från plattan. Häll ner redningen (potatismjöl + vatten) i en fin stråle under omrörning. Ställ kastrullen på plattan igen. Invänta första bubblan och ta sedan kastrullen från plattan! Krämen är klar!! Håller sig 3-4 dagar i kylskåp!


Färska jordgubbar till jordgubbskrämen är verkligen lyx!


Rörsocker är ett gott & bra socker. Kolla efter Dansukkers Fairtrade/Rättvisemärkta.


Efter redning med potatismjöl + vatten så blir konsistensen KRÄMIG! Precis som den ska va!


Njut en smula…

 1. En dum fråga kanske men har inte gjort jordgubbskræm på det hær viset førut, rør du inte efter att du hællt i potatismjølet? Blir det inte klumpar i så fall? Då jag ær allergisk mot færska jordgubbar så ær jordgubbskræm helt klart det bæsta alternativet før mig, smakar mums!

  1. Johanna!
   Såklart ingen dum fråga! 😉 Jo, det ska självklart röras i krämen under tiden potatismjölet rörs ner. Det går lite för fort på tangenterna ibland bara!
   /Linda

 2. Kinna skriver:

  Trodde ingen mer än vår familj gjorde jordgubbskräm numera. Tips är att också skiva jordgubbar och lägga i plastförpackningar med lite socker och ta upp till jordgubbskräm under vintern. Det är lika gott då!

 3. Anna J skriver:

  Hemgjord kräm är så gott och särskilt då jordgubbskräm. Perfekt som mellanmål en varm sommardag. Läckra bilder, rena proffsbilderna. Ha en bra dag!

 4. Emmy skriver:

  Jag håller med! Den köpta innehåller knappt ens jordgubbar 🙁

 5. Sandra skriver:

  Mm vad gott det såg ut!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..