Pulled Pork, recept på en dragen gris!


Ni känner säkert igen namnet, Pulled Pork. Väldigt svårt att översätta så att det låter bra, men enligt google så ska det visst heta ”Dragen gris”på svenska! Vad namnet än säger dig så tveka aldrig nånsin att göra detta om du inte gjort det tidigare. Ett köttstycke som gnids in med massa goda kryddor med BBQ-touch. En gryta och skjuts in i ugnen. Det krävs alltså minimal arbetsinsats, sköter sig så gott som helt själv och du behöver varken stektermometer eller hålla koll på nån temperatur.

Resultatet, ja det är nästan för bra för att vara sant. Men något saftigare, godare och mörare kött det får man verkligen leta efter. Så alla ni fläskfilé-älskare, släng er i väggen för detta är lite av ett himmelrike att uppleva. 😉

Ovan är köttet serverat i pitabröd med het salsasås, gräddfil, sallat, rå lök & paprika.

Det här behöver du :
1,5 kilo karré, bog el. skinkstek av gris

½ dl olivolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinvinäger
2 msk råsocker
1 msk harissapasta
2 vitlök solo
1 tsk spiskummin
1 msk nymalen svartpeppar
1 msk Tony´s krydda
Salt

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock som tål ugn. Gärna emalj eller lergryta men gjutjärn funkar också! Stek i ugnen ca 5-6timmar, (jag hade det i ugnen i 7 timmar). Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pyttsar du i lite vatten bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka!

När du tagit ut grytan kan du låta den svalna något innan du börjar dela köttet. Enklast är absolut med händerna. Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att ”pilla” lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet i grytan, blir det för mycket vätska är det bara att hälla bort lite. Smaka av med vad som nu kan tänkas behövas. Mer chili, tony´s, peppar, spiskummin en skvätt ketchup etc etc… Servera sen precis hur som helst! 😉  Tacos, burritos, kebab, till ris, bröd, pasta, pita etc etc… Låt fantasin bestämma!


Kryddblandningen ska gnidas in ordentligt i köttet. Lägg sedan över i en gryta med lock som tål ugn. Sen är det bara att låta timmarna gå!


När 5-6 timmar har gått kan du kolla köttet.


Pilla försiktigt på det så känner du om köttet lätt faller isär. Om det inte gör det kan du dela köttstycket i grövre bitar och så in i ugnen igen en timme.


Nu är jag nöjd med mitt kött, (7 timmar).

 1. Sari skriver:

  ska jag göra imorgon när son och svärdotter kommer på middag 🙂

 2. Ska bara tillägga att dom gånger jag smakat det ute på festivaler och annat så är det oftast aldeles för sött, men i detta receptet verkar det mer rimligt, och man kan dra ner på det.

 3. Att pulla en gris tar tid, men det är gott så det sprutar om det!
  ”Tony´s krydda” syftar på ”Tonys Original Creole Seasoning” som till största del innehåller salt, cayenne peppar och vitlök, sen troligen lökpulver, svartpeppar, malen mexikansk oregano och en nypa finmalen timjan.
  Galet att köpa kryddblandningar om man har kryddorna hemma tycker jag, men har man inte det så kan det bli dyrt att köpa hem allt.

 4. Pether skriver:

  Låter gott!
  Men översättningen måste väl bli ”Draget fläsk”, eller hur!

 5. Jag lyckades hålla mig ifrån ”dragen gris”-träsket länge, men så hade Hemköp danska grisbitar runt kilot för 25-30 spänn, och då var det förstås bara att ge upp.

  Själva BBQ-såsen gjorde jag av 50/50 ketchup/chilisås, plus typ 1.5 matskedar hel spiskummin sammanlagt, sådär en tredjedel av det koriander, ett par vanliga små torkade röda chili från kinaaffärn på hörnet och det kanske viktigaste av allt, som jag ser det för just en sån här rätt, två medelstora chipotle. (Kan låta överdrivet med kummin speciellt, men jag maler normalt kryddor i en billig kaffekvarn, och sen tar dom betydligt mindre plats.) Plus lite brunt rörsocker och ett skott med rejält rökig tequila, förstås.

  Jag ska egentligen inte äta det här förrns i morrn, men jag kunde inte hålla mig från att tjuvsmaka lite. Satan vad det var gott, speciellt såsen. Kunde kanske ha tjänat på lite mer chili, speciellt mer chipotle, men det blir damsällskap som inte helt vet att uppskatta dom mer eldfängda variationerna av kryddning…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..