Pulled Pork, recept på en dragen gris!


Ni känner säkert igen namnet, Pulled Pork. Väldigt svårt att översätta så att det låter bra, men enligt google så ska det visst heta ”Dragen gris”på svenska! Vad namnet än säger dig så tveka aldrig nånsin att göra detta om du inte gjort det tidigare. Ett köttstycke som gnids in med massa goda kryddor med BBQ-touch. En gryta och skjuts in i ugnen. Det krävs alltså minimal arbetsinsats, sköter sig så gott som helt själv och du behöver varken stektermometer eller hålla koll på nån temperatur.

Resultatet, ja det är nästan för bra för att vara sant. Men något saftigare, godare och mörare kött det får man verkligen leta efter. Så alla ni fläskfilé-älskare, släng er i väggen för detta är lite av ett himmelrike att uppleva. 😉

Ovan är köttet serverat i pitabröd med het salsasås, gräddfil, sallat, rå lök & paprika.

Det här behöver du :
1,5 kilo karré, bog el. skinkstek av gris

½ dl olivolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinvinäger
2 msk råsocker
1 msk harissapasta
2 vitlök solo
1 tsk spiskummin
1 msk nymalen svartpeppar
1 msk Tony´s krydda
Salt

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock som tål ugn. Gärna emalj eller lergryta men gjutjärn funkar också! Stek i ugnen ca 5-6timmar, (jag hade det i ugnen i 7 timmar). Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pyttsar du i lite vatten bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka!

När du tagit ut grytan kan du låta den svalna något innan du börjar dela köttet. Enklast är absolut med händerna. Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att ”pilla” lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet i grytan, blir det för mycket vätska är det bara att hälla bort lite. Smaka av med vad som nu kan tänkas behövas. Mer chili, tony´s, peppar, spiskummin en skvätt ketchup etc etc… Servera sen precis hur som helst! 😉  Tacos, burritos, kebab, till ris, bröd, pasta, pita etc etc… Låt fantasin bestämma!


Kryddblandningen ska gnidas in ordentligt i köttet. Lägg sedan över i en gryta med lock som tål ugn. Sen är det bara att låta timmarna gå!


När 5-6 timmar har gått kan du kolla köttet.


Pilla försiktigt på det så känner du om köttet lätt faller isär. Om det inte gör det kan du dela köttstycket i grövre bitar och så in i ugnen igen en timme.


Nu är jag nöjd med mitt kött, (7 timmar).

  1. Jag tror jag svimmar så läckert det här ser ut!!! Har sett det på Rachel Ray ett flertal gånger, men efter att ha sett det här så måste jag bara prova!!! Smaskens! 😀

  2. Det här låter spännande och lite annorlunda. Blir definitivt sugen på att testa. Har aldrig hört om nått liknande. Ditt serveringsförslag slår det mesta!

    1. Fru Matglad!
      Njae, inte riktigt som gyros, kanske aningen, men gyros är mer ”hårdsmält” i konsistensen och inte alls lika mört!

      Ninni!
      Harissa är en chilipasta gjord på bla chili & vitlök, här ser du en bild på hur den lilla burken ser ut, den finns dock i tre storlekar och hittas i de flesta välsorterade mataffärer.
      http://kryddburken.files.wordpress.com/2008/11/kryddburken0000539.jpg

      Tony´s krydda är denna :
      http://kryddburken.se/2010/01/09/grillade-kycklingklubbor-godaste-kryddningen/
      /Linda

  3. Tack för svar!
    Tonys grillkrydda ska jag absolut försöka få tag på.
    Utan glutamat – bara det är värt att leta sig halvt fördärvad!

    😉

  4. Tror du man kan laga köttet i en ugnsform med folie över? Har ingen gryta som tål ugnsvärme.

    Maria!
    Javisst kan du det!
    /Linda

  5. Nu har det äntligen gått 7 timmar och världens läckraste kött”rasp” ligger och väntar på att världens läckraste gubbe ska komma hem så vi får äta. Jag har tjuvsmakat och det blev verkligen gott.
    Harissa kunde jag inte hitta på någon av stormarknaderna i Gbg men gjorde själv efter ett recept från Santa Marias hemsida och det fungerade bra.

  6. ÄNTLIGEN ett recept på dethär!!! Var i USA ett år som utbytesstudent och vi åt det här nästan en gång i veckan 🙂 Har aldrig hittat nåt recept för jag visste inte vad det hette! TACK

  7. Jag har faktiskt aldrig hört talas om detta! Äter man det alltid pillat i pyttebitar? Vad äter man det till i USA? Spännande!

    1. Anette!
      Att det är ”pillat” är väl just att det är ”pulled” pork! Det är gott så in i bombens! 😉
      I USA äts det ofta med bröd, ungefär som en hamburgare!
      /Linda

  8. HJÄLP, vad gott!!!! Skickar länken direkt till maken så han får skriva ut den för det här ska provas, snart!! Älskar när köttet blir så där mört… Som i dina rullader, dom lagar vi titt som tätt här hemma…

  9. Slog till på en bit fläskkarré idag när det fanns billigt på Coop och tänkte försöka mig på detta recept… Min köttbit är på 2,5kg och tänkte göra pulled pork på hela, är det då bara att öka på ingredienserna till kryddblandningen lite och sen köra på i ca 7 timmar i ugenen?

  10. Vill tacka dig för detta underbara recept, har testat och jisses vad gott det blev. Kommer definitivt att göras fler gånger.

    Hoppas det är ok om jag lånar receptet till bloggen.

    Ha det bra!

  11. Detta är mycket gott, MEN jag kan ännu mer rekommendera att göra ”pulled pork” på grillen! Ännu godare! Lite meck o grilla länge men väl värt det!

  12. Oroa er inte om ni inte får tag på Tony’s krydda eller Harrissapasta, de går att ersätta. Sök på internet så hittar ni tusentals olika recept på denna fantastiska rätt.

    Jag varierar mig, just nu har jag en fläskbit insmord i en blandning av spiskummin, vitlök, lökpulver, brunt socker, olika sorters chilipulver, salt, lite rökt salt, paprikapulver, senapspulver och så tillräckligt med ketchup för att binda ihop det till en pasta. Många förespråkar en sk. dry rub men jag förespråkar en ”wet”. Den kommer helt enkelt in i alla skrymslen av köttet. Hade tänkt ta chilisås, men den var slut märkte jag för sent. Det är inte så noga! Kolla runt på lite olika recept och hämta inspiration att kombinera en egen kryddblandning.

  13. I lördags var dragen carré ett av tävlingsbidragen i kocktävlingen under Kokbokens dag. Det smakade såå härligt serverad på ett lite mörkare bröd.

  14. Chipotlepasta kan man använda istället för Harrissapasta, finns bland Texmex-prylarna från Santa Maria, ger en rökig smak som ren bonus.

  15. Någon sa i ett annat forum att om man använder lergryta så skall man öka temperaturen från 125 till 175 grader. Är det någon som vet varför och om jag verkligen behöver höja?

  16. Harissapastan har jag hittat i 3 olika Willys butiker, precis det märket som används i detta recept. Tony´s krydda hittade jag på ICA Maxi, bland kryddorna. Så kolla i de butikerna ifall ni vill hitta något av det =)

  17. Jag lyckades hålla mig ifrån ”dragen gris”-träsket länge, men så hade Hemköp danska grisbitar runt kilot för 25-30 spänn, och då var det förstås bara att ge upp.

    Själva BBQ-såsen gjorde jag av 50/50 ketchup/chilisås, plus typ 1.5 matskedar hel spiskummin sammanlagt, sådär en tredjedel av det koriander, ett par vanliga små torkade röda chili från kinaaffärn på hörnet och det kanske viktigaste av allt, som jag ser det för just en sån här rätt, två medelstora chipotle. (Kan låta överdrivet med kummin speciellt, men jag maler normalt kryddor i en billig kaffekvarn, och sen tar dom betydligt mindre plats.) Plus lite brunt rörsocker och ett skott med rejält rökig tequila, förstås.

    Jag ska egentligen inte äta det här förrns i morrn, men jag kunde inte hålla mig från att tjuvsmaka lite. Satan vad det var gott, speciellt såsen. Kunde kanske ha tjänat på lite mer chili, speciellt mer chipotle, men det blir damsällskap som inte helt vet att uppskatta dom mer eldfängda variationerna av kryddning…

  18. Att pulla en gris tar tid, men det är gott så det sprutar om det!
    ”Tony´s krydda” syftar på ”Tonys Original Creole Seasoning” som till största del innehåller salt, cayenne peppar och vitlök, sen troligen lökpulver, svartpeppar, malen mexikansk oregano och en nypa finmalen timjan.
    Galet att köpa kryddblandningar om man har kryddorna hemma tycker jag, men har man inte det så kan det bli dyrt att köpa hem allt.

  19. Ska bara tillägga att dom gånger jag smakat det ute på festivaler och annat så är det oftast aldeles för sött, men i detta receptet verkar det mer rimligt, och man kan dra ner på det.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..