Broccolipaj med Ädelost & Bacon

 


Den här pajen är min absoluta favoritpaj bland alla pajer som finns. Jag blev bjuden på den för inte så länge sen och blev såklart påmind om hur himla god den är så igår blev det pajbak av minsann. Jag såg också att jag inte hade lagt ut recept på denna med broccoli/ädelost och bacon, vilket jag var helt säker på att jag hade… Men, men, här kommer det nu, den absolut godaste pajen nånsin!! 😉

Grundrecept pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolié och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolié och kavla den till en tunn platta. Dra bort ena sidan av plasten och lyft den kavlade degen över en pajform, dra av det andra plastfoliét och tryck ut försiktigt i formen & upp mot kanterna, eller stansa ut rundlar till minipajer. Överbliven pajdeg kan förvaras i kylskåp en vecka.

Det här behöver du :
1 sats pajdeg
3 små buketter broccoli
2 pkt bacon
2 pkt kvibille ädelost (120 gram/st)
2 dl riven hushållsost
3 ägg
4 dl gräddmjölk

GÖR SÅHÄR :
Knaperstek baconet och lägg på hushållspapper att svalna och rinna av. Dela broccolin och förväll några minuter i saltat vatten. Förgrädda pajskalet 8-10 min i 200 grader. Fyll sedan med broccoli och toppa med bacon och ädelost. Vispa ihop ägg, gräddmjölk och den rivna osten och slå över pajen. Grädda ca 20-30 mini 200 grader.


Det ska inte snålas med fyllning i denna paj. Var inte rädd att bygga lite på höjden, den sjunker under gräddning ändå.


Ädelosten kan du variera, här har jag använt kvibille, men gorgonzola, st agur, roquefort mm går alldeles utmärkt också!


Slå sist på äggstanningen och grädda pajen ca 20-30 mini 200 grader tills den fått fin färg.


Färdig!!


En smakbit kanske? 😉

 1. moa skriver:

  bacon pajen står u i ugnen! din sida har många härliga tips=)

 2. Annika skriver:

  Sjukt god paj! Sjukt god. Vi hade den på vår kräftskiva, och alla ville ha receptet! Min man gillar inte ädelost, men tyckte inte att det blev så utpräglad smak av den i den här pajen. Till alla som är tveksamma rekommenderar jag att prova i alla fall!

  1. Annika!
   Tusen tack, va roligt att höra!! 😉
   /Linda

 3. Maja skriver:

  Pajen ser god ut. Men är fundersam på det där med ädel ost, det är inte jätte populärt och undrar om man kan byta ut osten mot annan sort.

  1. Maja!
   Det är inga problem att byta ut osten mot någon annan sort.
   /Linda

 4. Den här har jag gjort ett antal gånger nu, och den är lika poppis varje gång! Jag gör den vegetarisk och tar bort baconet, och använder specialvetemjöl med fullkorn i, och ungarna bara älskar den! Nu ska jag surfa runt och se om jag hittar några spenatpajer hos dig… 😉

 5. Gjorde denna idag men med två stora misstag. 1. jag antog att det skulle vara 2 dl vatten. 2. jag förgräddade inte degen. Men den blev ändå ganska bra 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..