ANNONS
Integritet på Tailsweep

Jordärtskocksoppa med Baconbröd

/

Jordärtskocka är en rotfrukt som passar utmärkt till just soppa eller som gratäng. Den är så grymt god. Smaken är lite säregen och smakar mycket ”jordnära & natur” skulle jag nog beskriva det som. Även ugnsbakad är den god tillsammans med andra rotfrukter och råriven i en råkostsallad. Här har jag valt det godaste jag vet med denna lilla knöl, nämligen soppan! Med en skvätt vitt vin & lite grädde i, och ett gott bröd till så är nu torsdags-middagen fulländad! Brödet är i grund och botten en pizzadeg som jag bakat in en massa västerbottenost i och sen tvinnat ihop med bacon!

(till recept)

Behöver jag säga att denna torsdag var den godaste på länge! 😉

4 port
Det här behöver du :
500 gram jordärtskockor
2 msk smör
3 schalottenlök
2 dl vitt vin
2 dl grönsaksfond
3 dl grädde
Salt & peppar

Garnering :
Fint strimlad vårlök + några droppar olivolja

GÖR SÅHÄR :


Skala jordärtskockorna med vanlig potatisskalare, lägg i en skål med kallt vatten och en halv citron, annars blir dom missfärgade och bruna väldigt snabbt. Smält smör i en kastrull och hacka schalottenlöken grovt.

Fräs löken och skär jordärtskockorna i mindre bitar/skivor och låt fräsa med nån minut. Slå på vin & buljong och låt koka ihop tills vätskan reducerats till hälften. Tillsätt grädde och koka på svag värme ca 5 min. Mixa soppan med stavmixer, smaka av med salt & peppar. Servera ett gott bröd till soppan!


Jordärtskockan skall läggas i kallt vatten med en halv citron direkt efter att man skalat den annars blir den väldigt snabbt brun & tråkig i färgen. Skalar den gör du enklast med små korta drag ”bort från dig” med en vanlig potatisskalare.


Soppan puttrar och snart ska den mixas & serveras!


Smaklig måltid!

15
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00