Jordärtskocksoppa med Baconbröd


Jordärtskocka är en rotfrukt som passar utmärkt till just soppa eller som gratäng. Den är så grymt god. Smaken är lite säregen och smakar mycket ”jordnära & natur” skulle jag nog beskriva det som. Även ugnsbakad är den god tillsammans med andra rotfrukter och råriven i en råkostsallad. Här har jag valt det godaste jag vet med denna lilla knöl, nämligen soppan! Med en skvätt vitt vin & lite grädde i, och ett gott bröd till så är nu torsdags-middagen fulländad! Brödet är i grund och botten en pizzadeg som jag bakat in en massa västerbottenost i och sen tvinnat ihop med bacon! (till recept) Behöver jag säga att denna torsdag var den godaste på länge! 😉

4 port
Det här behöver du :
500 gram jordärtskockor
2 msk smör
3 schalottenlök
2 dl vitt vin
2 dl grönsaksfond
3 dl grädde
Salt & peppar

Garnering :
Fint strimlad vårlök + några droppar olivolja

GÖR SÅHÄR :
Skala jordärtskockorna med vanlig potatisskalare, lägg i en skål med kallt vatten och en halv citron, annars blir dom missfärgade och bruna väldigt snabbt. Smält smör i en kastrull och hacka schalottenlöken grovt. Fräs löken och skär jordärtskockorna i mindre bitar/skivor och låt fräsa med nån minut. Slå på vin & buljong och låt koka ihop tills vätskan reducerats till hälften. Tillsätt grädde och koka på svag värme ca 5 min. Mixa soppan med stavmixer, smaka av med salt & peppar. Servera ett gott bröd till soppan!


Jordärtskockan skall läggas i kallt vatten med en halv citron direkt efter att man skalat den annars blir den väldigt snabbt brun & tråkig i färgen. Skalar den gör du enklast med små korta drag ”bort från dig” med en vanlig potatisskalare.


Soppan puttrar och snart ska den mixas & serveras!


Smaklig måltid!

 1. emma skriver:

  Jordärtskock soppa är underbart gott :). Blev väldigt sugen på att prova göra brödet, fast är lite orolig hur mina snurrar kommer gå..
  När jag har lagat soppan så har jag haft halstrad pilgrimsmussla och löjrom till, det var en riktigt smarrig kombination!

  tack för en riktigt inspirerande blogg, med fantastiska recept och bilder.

 2. Baconbröden ser superläckra ut, måste jag absolut testa! Jag är också lite nyfiken på hur du får till dom sådär snyggt skruvade, eller drar dom ihop sig själv när dom bakas? Jordärtskocka har jag faktiskt inte äns provat, man ser det ju vanligtvis på pizza – vilket inte låter alltför frestande när det finns så mycket annat gott att välja på 😛 ..Men soppa är ju enkelt och gott så det här receptet tar jag med mig hem 🙂

 3. Ulla skriver:

  Återigen frestas jag att laga nåt jag aldrig gjort, vet ju vid det här laget att dina recept får MVG+ …har just varit och handlat men det får bli imorgon, saknade visst vitt vin…Dina bilder är så fantastiskt lockande att du skulle säkert få mig att längta efter levergryta om du presenterade det… :-§…

 4. Mia skriver:

  Detta måste jag ju testa! Tycker det är gott med jordärtskockor, men aldrig tänkt på att man kan göra soppa på dem, utan har kokat dem lätt och sen doppat dem i ägg och riven ost och sen stekt på dem lite i stekpannan och serverat med bacon eller liknande till, eller bara som de är.
  men nu får det helt klart bli en soppa någon dag när jag kommer till någon affär som har dessa knölar! Tycker de är svårt att få tag i dem..i vissa butiker så har de typ 5 st halvmurkna som ligger och skräpar.

 5. Anna skriver:

  Jordärtskocksoppa är ju bara så himla gott! O de där bacon-sticksen ser supergoda ut dem också! Trevlig helg! Kram Anna

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..