Marinader till sommarens grillningar – samlade på ett ställe!


Marinader, kryddningar, tips och ideér till sommarens alla grillningar kan man aldrig få för mycket av. Jag vet att jag själv sitter där i slutet av juli å tycker jag har slut på ideér och börjar tröttna på allt grillat. Sitter med google i högsta hugg och knappar in ”grillat +tips”… Läste för nån dag sen hos Gitto att den absolut enklaste marinaden också kan bli den godaste! Hon använde ketchup + ostronsås, 50/50, simpelt & bra lätt att komma ihåg! En bra ”grund” för en marinad som sedan kan spetsas till efter tycke och smak.

Jag fick nyligen hem lite nyheter från Johnnys senap. Där i en liten folder fanns också ett tips på grillmarinad till kycklingklubbor. Också detta lika enkelt, och aningens orginellt, hör här :
2dl coca cola
1dl Johnny´s Senap
1dl Johnny´s Ketchup
1 tsk salt.
Koka ihop en kastrull och låt sjuda ca 15 min. Jag får återkomma till detta, men visst låter det spännande! 😉

Marinader :

Jag har fått flera önskemål om tips på marinader så nu buntar jag ihop de bästa jag har på ett ställe.


Till ca 1 kilo kött
Gräddfil marinad till kött/kyckling :
4 dl gräddfil alt. naturell yoghurt
2 msk tigersås
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk citronsaft
1 msk tomatpuré
Cayennepeppar
Salt & Peppar

GÖR SÅHÄR :
Marinera köttet några timmar före grillning, alt. dagen innan.

 

Asiatisk marinad till kyckling!
(marinaden räcker till 4 filéer)

1 burk kokosmjölk
2 lime
50 gram färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 färsk röd chili (urkärnad)
1 msk malen paprika
2 tsk torkad koriander

GÖR SÅHÄR :
Strimla kycklingfileérna och lägg i en stor skål. Häll på koksmjölken. Pressa i saften av två lime. Riv ingefära och pressa ur saften med händer. (Det är bara saften som ska användas) Finhacka vitlöksklyftorna och tillsätt. Kärna ur en chili och finhacka riktigt smått. Tillsätt de torra kryddorna, paprika och koriander. Blanda väl och täck med plastfolié. Förvara i kylskåp över natten eller minst 2-3 timmar. Marinaden kan sedan användas att penslas på under grillning.

 

Marinad till majskolvar eller andra grönsaker på grillen!

till 4 st majskolvar
BBQ-marinad till majskolvar :
1 dl rapsolja
1 msk tomatpuré
2 msk paprikapulver (valfri styrka)
1 msk grillkrydda
½ pressad vitlök
Några varv med pepparkvarnen

GÖR SÅHÄR :
Bara att blanda ihop och och pensla på under tiden majskolvarna grillas!


Marinad till förkokta tjocka revben som ska grillas :

(till ca 1,5 kilo revben)

1 dl rapsolja
1 dl flytande margarin el. riktigt mjukt smör
2 msk chilisås (mild)
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk worscestersås
2 msk vinbärsgelé
1 msk mild paprikapulver
½ tsk nymalen svartpeppar
3 tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Penslas på före och under grillning, ca 10-12min om de är förkokta.


Marinad/kryddning till grillade kycklingklubbor :
Till 8-10 kycklingklubbor
Det här behöver du :
1 dl rapsolja
2 msk soya
1 msk pressad citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk chilisås (mild) 
Tony´s krydda (eller annan grillkrydda)

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden utom kryddan. Pensla kycklingklubborna på bägge sidor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Stek i ugn på 160 grader ca 30-40 min. Vänd på kycklingklubborna ett par gånger och pensla med marinaden. Krydda med Tony´s krydda de sista 10 minuterna och sätt ugnen på grillvärme, eller höj temp till 220 grader. Ta ut, låt svalna. Vira aluminiumfolié runt ändarna och servera!

  1. maria skriver:

    vad är tigersås ?

  2. Kalasbra med massa marinader. Det bara måste grillas till helgen 🙂

  3. Marie skriver:

    Vill bara säga att jag tycker att din matblogg är fantastiskt fin och inspirerande! 🙂 Tack för alla fina tips och goda recept!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..