Färsk ugnsbakad Lax med Avocadokräm & Färskpotatis med Dill!


Idag blev det ingen grillning för det är riktiga höststormar & burrigt ute! Istället lagade vi en färsk laxsida i ugnen med lite gott till! Färskpotatis med dill, grymt gott till just lax! Det smakar verkligen sommar också!! 😀 Sen gjorde jag en avocadokräm med färskost och vitlök  som blev himla god till laxen istället för en kall gräddfilsås eller annat!

4 port
Det här behöver du :
ca 700 gram färsk laxsida
4 tomater
1 citron
1 näven finklippt dill
6 små vårlökar
Flingsalt
Några varv med kvarnen; Roasted Cummin & pepper (Santa Maria)
Olivolja

GÖR SÅHÄR :
Smörj ett ugnsfast fat med lite olivolja. Lägg på laxsidan. Ringla över lite olivolja på laxen och strö sedan över finklippt dill, flingsalt och klappa in i laxen. Toppa med skivor av citron och några varv med pepparkvarnen. Tomater & Vårlök vid sidan om. Ugnsbaka ca 10-12min i 200 grader.

Avocadokräm – Bara att röra ihop! :
2 mogna mosade avocado
½ förp. philadelfiaost (ca 50 gram)
½ riven vitlök solo
Lite flingsalt


Redo att åka in i ugnen. Stek inte laxen för länge, det krävs inte många minuter förrän den faktiskt är färdig om du vill ja den riktigt saftig och fin. Den blir lätt torr & tråkig om du steker för länge.


Färdig!!


Laxen är rejält saftig med fina skivor som delar sig lätt.

  1. Igår gjorde jag den här goda laxrätten. Verkligen supergott! Och avokadokrämen till, pricken över i! Passade fint till laxen. 🙂 Det var tur att jag ökade mängden kräm, för den gick verkligen åt och fick mycket beröm. Som sallad serverade jag Helenas sensommarsallad (http://baraenkakatill.blogspot.com/2010/08/sensommarsallad-med-paron-valnotter-och.html) som passade sååå bra till och var underbart god! Snacka om bloggmiddag! 😉

  2. Avokadokräm är så himla gott. Jag gjorde en variant med mascarpone. Absolut värd att rekommendera 🙂

  3. Emilia skriver:

    Hur kommer det sig att jag helt plötsligt blev väldigt hungrig 😉 Detta såg verkligen supergott ut!

  4. Åh, ser riktigt gott ut. Jag har inte hunnit med årets första färskpotatis men jag riktigt längtar, tänk att potatis kan vara så gott!

  5. Åt oxå lax idag. När jag pressat saften av en hel citron över så kom jag på att jag skulle testat att lägga skivor över istället. Får göra det nästa gång istället. Vi hade smulad fetaost över också. Supergott!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..