Plankstek med grillat kött, baconlindad sparris, stekta champinjoner, ostgratinerade bifftomater och hemmagjord bearnaisesås


Igårkväll gjorde jag plankstek. Det är något vi annars bara äter på restaurang, men det är synd för det är ju så otroligt gott och smidigt att tillaga. Jag köpte nya plankor för ett presentkort jag fick i veckan så dessa fick invigas igårkväll. På en planka är det verkligen mycket mat och vi blev mer än mätta trots att ingen av oss orkade äta upp allt! Plankstek är alltså som gjort för en slö TV-kväll i soffan! 😉 Brukar ni göra plankstek hemma?

Plankorna :
Vare sig du har helt nya eller redan avända plankor så bränn av dom i ugnen ca 10 min på 220 grader. Ta ut dom, pensla på matolja och garnera sedan plankorna med moset och tillbehören du vill ha.

4 plankor
Duchesspotatis :
ca 1 kg potatis (Gärna King E)
3 äggulor
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
2 msk rapsolja
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med ett potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, olja och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du fyller en spritspåse och spritsar ut moset på plankorna.

  • Tillbehör :
    Baconlindad sparris som du försteker lite i stekpannan så baconet blir krispigt.
  • Bifftomater, kurna och toppade med riven ost & peppar
  • Stekta champinjoner
  • Hemmagjord kall bearnaisesås
  • Köttet :
    Här har jag marinerat en ytterfilé (eller hel benfri kotlettrad) med olja, soya, tomatpuré, vitlök, salt, peppar och en skvätt rött vin. Denna grillade vi i skivor ute på grillen och la på strax före servering. Du kan också steka fläskfilén i stekpanna så den får fin gyllenbrun färg och sedan låta dem steka med på plankorna i ugnen.

    Tid och temperatur för färdig planka i ugnen :
     Ca 10-15 min 220 grader.


    Plankorna har bränts av ca 10 min 220 grader. Sedan penslats med olja.


    Plankorna förbereds…


    Baconlindad sparris är bland de godaste tillbehör till grillat. Tyvärr så hittade jag endast fryst sparris, det blir bra mycket godare med färska! 😉


    Timing med köttet på grillen!


    Plankorna färdiga för servering!

    1. Emelie skriver:

      Oj! Första gången jag är inne på din sida och möts av detta underbara! Kommer att läsa vidare, räkna med det 🙂

    2. Åh så gott det såg ut..
      Nu är det ett tag sen vi gjorde planka här hemma, men det är ju så himla gott.
      Fisk på är inte heller så dumt osså romsås till..
      Kram

    3. Hanna skriver:

      Men ååååh vad gott det där såg ut!! =)

    4. Vilken klassiker, mums vad länge sen det var som jag åt en plankstek!! Jobbade på en krog för några år sen och där åt vi plankstek så fort chefen inte var där ;-)…
      Kram Malin

    5. Mumma, ser riktigt gott ut. Älskar plankstek men har bara ätit det på restaurang. Dock har jag lagt in en beställning på plankor av gubben eftersom han ändå ska göra en ny skärbräda i ek, så får han göra ett par plankor med =).

      Ha en bra kväll!

    Kommentera inlägget

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    LOADING..