Fläsklägg & Rotmos – de e redig mat de!!


Vi gör en djupdykning i husmanskostens underbara värld igen! Fläsklägg & rotmos till kvällsmat, kan de bli bättre? Inte alls så krångligt som många tror. Köper man dessutom färdigrimmad lägg så går de som en dans ju! 😉 Och inget slår heller hemmagjort rotmos med både kålrot, potatis och morötter. Till moset använder man spadet från koket istället för mjölk att späda med. Det blir det tusen gånger godare!! Vad säger ni? Gillar ni sån här mat, eller inte!? 😉

4 port
Det här behöver du :
1 – 1,5 kilo rimmad lägg (utan ben)
3 små gula lökar
1 morot
2 lagerblad
6 kryddpepparkorn

GÖR SÅHÄR :
Skölj av lägget i kallt vatten lite snabbt. Låt nätet sitta kvar. Lägg ner i en stor gryta med lock. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Skala lök och kylfta. Skär moroten i slantar och lägg ner i grytan. Fyll på med vatten på det precis täcker. I med lagerblad och kryddpeppar. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme med locks till termometern visar 72-75 grader. Ta upp lägget och slå in i folié en stund före severing. Ta bort nätet & svålen och skär upp i tunna skivor. Servera med rotmos och senap! 🙂


Fläsklägget ska sjuda i grytan tills innertemp visar ca 72-75 grader.


Uppskivat fläsklägg, färdigt att serveras!

4 port
Rotmos :
1 kålrot (ca 800g)
4 medelstora potatisar
2 normalstora morötter
Spad från grytan du kokat lägget i.
Smör
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala kålrot, potatis och morötter. Skär allt i mindre bitar ca 4*4 cm. Koka upp med saltat vatten och låt allt koka mjukt. Ta av kastrullen från plattan och använd en rotmos-stöt och mosa allt grovt. Tillsätt spadet till lagom konsistens. En klick smör och smaka av med salt & vitpeppar.


Kålroten är en ljuvlig rotfrukt som passar bra att ugnssteka med andra rotfrukter, i soppa och som här till rotmos!


kålroten har ganska hårt skal så potatisskalaren och osthyveln funkar inte så bra här. Använd en vass kniv istället och skala kålroten.


Kålrot, potatis och morötter ger ett riktigt gott rotmos som passar bra till fläsklägg.

  1. mums med rotmos !! fullkomligt ääälskade det när jag var liten ;D

  2. Anki skriver:

    Husmanskost är vi väldigt glada i, båda två. Gör både ärtsoppa och bruna bönor själv, jättelätt att göra. Rotmos är bara så gott, lite sött och salt på samma gång, och till det en god och stark senap.

  3. Anna skriver:

    Jag fullkomligt älskar rotmos, men jag föredrar nog kött- eller fläskkorv till 🙂

  4. Min sambo skulle kunna äta rotmos varje dag så hos oss blir det lagat minst en gång varannan vecka. Annars är ju kålrot dundergott att ugnssteka med lök, potatis och morötter. Eller tillags i en äkta finsk kålrotslåda. Mumma!

  5. rotmos är iallafall en favorit för mig 🙂 det är så hiimla gott.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..