Banoffee Paj


Banoffee paj är nog den absolut godaste pajen, både knaprig, söt kola, fräscha bananer och len grädde! Det speciella med denna pajen är den kondenserade mjölken i konservburk. Den är lite kul faktiskt! Det är kolasås på burk kan man säga! Eller inte först, men sen, efter att man kokat hela burken i ett vattenbad sisådär 2 timmar! Då blir det kolasås! Riktigt GOD kolasås dessutom! Har du inte provat baka denna paj tidigare så rekommenderar jag att du genast gör ett försök! 😉

Det här behöver du :
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
1 pkt digestivekex (400 gram)
150 gram smör
3 skivade bananer
2 dl vispgrädde
1 dubbeldajm

GÖR SÅHÄR :
Lägg ner burken med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull. Slå på vatten så det täcker. Koka upp och låt småkoka 2 timmar. Fyll på mer vatten allteftersom det ångas bort. Burken ska hela tiden ligger under vattenytan, annars riskerar den att explodera och du får kolasås i hela köket! 😉

Förbered botten. Krossa digestivekexen i mixer eller för hand med kavel & påse! Smält smöret och blanda ihop med digestive. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbara kanter (ca 28 cm diam). Tryck till rejält över hela så den blir riktigt kompakt så smular den inte sönder när man skär i den sen. Täck med folié och ställ i kylen så länge. 

När burken kokat i 2 timmar, spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt.

Nu är det dags att montera ihop pajen. Öppna burken som nu innehåller kolasås och täck digestive-bottnen med detta. Skiva 3 bananer och fördela ovanpå. Täck med ett lager grädde och toppa med ytterligare skivade bananer + krossad daim! Njut av världens godaste paj! 😀


Koka burken i 2 timmar, hela tiden täckt med vatten.


Efter 2 timmar i kokande vatten så har vi nu fått en tjock krämig toffee/kola! Digestivesmulor är blandat med smöret och ska tryckas ner i formen.


Bred ut kolasåsen på digestivbottnen, lägg över skivade bananer och toppa med grädde.


Dekorera med ännu mer bananer och krossad daim!

65
6

Varm smörgåstårta – En favorit i repris!


En klar favorit som säkert var ett år sen vi gjorde nu! Den varma smörgåstårtan. Tycker gott vi kan nämna detta recept igen för det är ju så gott!  Här har ni varianten med bacon, purjolök, vitlök, champinjoner och créme fraiche, toppad med färska tomater och riven ost! Detta är den ultimata ”snabb-tårtan” om man vill göra något riktigt gott som räcker till många. Perfekt att bjuda gäster på en fredagkväll!

Det här behöver du :
1 förp. polarkaka (6st halvmånar) (alt. hönökaka)
1 ask philadelfiaost vitlök/örter (200 gram)
1 stor burk créme fraiche
3 pkt bacon
1 stor purjolök
2 rivna vitlöksklyftor
Salt & nymalen svartpeppar
2 burkar kons. champinjoner
200 gram riven port salut
5 tomater
Oregano

GÖR SÅHÄR :


Bärja med att skära bacon i strimlor och fräs på i stekpannan. Hacka purjolöken och låt steka ihop med baconet. Riv ner vitlöksklyftorna. Krydda med salt & rejält med nymalen svartpeppar. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Förbered brödet. Lägg upp på bakplåtspapper på en stor ugnsplåt. Bred philadelfiaost vitlök/örter på varje brödskiva. Rör ihop bacon & purjoblandningen med créme fraichen. Rör inte för mycket bara, då blir den rinnig i konsistensen utan blanda ihop lite slarvigt istället.

Fördela röran på två lager. Lägg ut skivade champinjoner ovanpå röran. Toppa översta lagret med riven ost & skivade tomater samt oregano! Gratinera i 200 grader ca 20 min.


Två lager med röra!


Glöm för guds skull inte champinjoner på varje lager! 😉


Översta lagret med riven ost & skivade tomater.


Å så lite extra ost och oregano så är den klar för ugnen! Gratinera i ca 20 min på 200 grader.


Trevlig helg!! 😀

36
23

Den utan socker… Hissa eller dissa??


Jag fick förfrågan om jag ville prova deras nya limited edition med smak av granatäpple & jordgubb. Prova kan man ju alltid! Flaskan var fin och med en personlig liten etikett! Jag skulle ju kunna blogga om denna saft och påpeka den goda smaken och även skriva att den är väldigt naturlig och utan socker…  Men jag ville verkligen veta lite mer om detta ”naturliga” fenomen… Fun Light, den utan socker!

Bara naturliga aromer & färgämnen!

Det klingar ju faktiskt inte så tokigt i folkmun, eller…?  

Fun light är för de första sötad med aspartam (E951) som nog dom flesta vet vad det är vid det här laget! Om inte läs här >>Om man ska kalla det saft vette sjutton! Jag blir alltid lika skrämd av färgerna på flaskorna. Dom är så hissnande lysande, nästan neon! Men jag blir samtidigt förvånad att denna dryck smakar som saft (inte som hemmagjord men som saft i allmänhet) när den inte ens innehåller en enda liten beståndsdel som härrör till frukt eller bär. Ingen frukt, inga bär, inget riktigt socker… Den saknar allt som jag anser att en riktig saft ska innehålla!

Tyvärr… 

Naturliga aromer och färgämnen står det på deras sida. Färgämnet heter antocyaner och har e-nummer E163. Det kommer från växtdelar från bl a. druvskal och svarta vinbär. Aromerna är framställda av ämnen som förekommer i naturen. Exempel på dessa kan vara oljor från skal av citrusfrukter eller extrakt av svarta vinbär!

Så vad säger ni, nu vet ni vad den innehåller! Dricker ni Fun Light eller inte??
Om man inte vill dricka den kan man ju iallfall använda den som effektivt myrdödande medel! 😀

71
0