Kroppkakebröd


Här kommer recept på brödet som jag brukar baka när det har ätits kroppkakor här hemma! Sist vi köpte kroppkakor så fick jag med mig lite gott spad hem så det blev ett par goda limpor av de igårkväll!

Av kokspadet som blir när kroppkakorna är färdigkokta så sparar jag det grumliga spadet på botten i grytan, en halv liter blir perfekt att baka ut två limpor utav. Du kan spara mer spad och frysa in i pet-flaskor också!

Recept på kroppkakor hittar du här >>

2 limpor
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50g)
½ liter kroppkakspad
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
½ påse rågsikt (1påse = 2kg)

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunken. Ljumma spadet till 37 grader! Slå på över jästen och lös ut den. Tillsätt övriga ingredienser, men spara ca 2dl av mjölet till utbakning. Arbeta degen i maskin tills degen blivit smidig men ändå liiite klibbig! Pudra över lite mjöl och låt jäsa övertäckt med bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och forma degen till två limpor. Smörj formarna med lite smör och låt sedan limporna jäsa 20 min i formarna före gräddning. Grädda limporna i 175 grader (varmluft) ca 45min. Låt svalna på galler under bakduk.


Hej å hå!


Färdiga för ugnen.


Efter 45 minuter är dom klara!


En liten skyddande ängel i vitt porslin vaktar mina ringar… Jag har en speciell plats på kökshyllan där jag lägger mina ringar när jag bakar annars glömmer jag bara vart jag lagt dom! Visst är den söt? 😉

 1. Som barn brukade min norrländska mormor göra kroppkaksbröd åt oss. sedan dess har jag inte kunnat göra det. Nu har jag just gjort kroppkakor så i morgon blir det kroppkaksbröd.

  1. Härligt! Hoppas det ska smaka.
   /Linda

 2. Therese skriver:

  Jättesöta va dom..
  Blir lite irri att jag inte tänkte på att spara spadet sist jag gjorde kroppkakor, då hade jag ju kunnat pröva..
  Ja ja det får bli nästa gång..
  Trevlig kväll

 3. men va fin bakmaskin du har. Vars har du köpt den? naturligt vis vill jag ha en Kitchen aid men ica maxi har en liknande som du har med den är röd. Jag vill hitta en ljus.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..