Lingon & Blåbärskaka


Gokväll på er! Nu var de bra länge sen jag bakade något. Och för att förgylla mina lååånga dagar här hemma med gipset så rotade jag fram både blåbär & lingon ur frysen idag och tänkte att det blir nog gott i en mjuk kaka! Den här kakan är både söt & syrlig på samma gång och väldigt saftig! Grundreceptet till kakan kommer från min farmor Eva-Maj och hennes

blåbärsrutor

! 🙂

Det här behöver du :
1½ dl blåbär
1½ dl lingon
3 ägg
3 dl strösocker
150 gram smält smör el. margarin
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Rör hastigt ihop ägg, socker och det smälta smöret. Tillsätt vaniljsockret + mjölet. (det ska inte vara något bakpulver). Smörj en ugnsfast form ca 25*30cm och häll i smeten. Strössla över blåbären & lingon och grädda ca 40 min i 175 grader.


Jag använde frusna lingon och blåbär och lät dom bara tina en liten stund med lite strösocker ovanpå.


Strössla bären över smeten! Grädda ca 40 min i 175 grader.


Servera till ett stort glas kall mjölk! 😀

15
2

Apelsinbomber


Dessa läckra apelsinbomber gjorde vi till nyårsaftons dessert. Receptet är busenkelt och kan lätt förberedas i förväg. Apelsinbomber med apelsinglass, kan det bli godare! 😀

Det här behöver du :
1 liter gammaldags vaniljglass
1 dl koncentrerad apelsinjuice
1 msk smör
4 msk strösocker
1 dl vispgrädde

GÖR SÅHÄR :
Vispa grädden. Smält smör, socker och apelsinjuice i en kastrull och låt koka upp. Koka ca 3-4 minuter tills såsen blir lite mörkare och lite tjockare i konsistensen. Rör med en visp. Häll upp och låt svalna. Förvara i kylskåp om den ska förberedas långt innan. Vänd ner 1 liter glass i en större bunke, fördela glassen i mindre bitar och låt den tina något. Blanda glassen med vispad grädde och apelsinsåsen. Täck med plastfolié och frys glassen minst 4 timmar. Ta ut glassen ca 20 min före servering. Servera glassen i urgröpta apelsiner.


Skär ett tunt snitt i botten på varje apelsin så dom står stadigt. Skär sedan av ett ”lock”. Gröp ur apelsinerna med vass kniv.


Koka ihop apelsinjuice, smör och strösocker till en lite tjockare sås. Ca 3-4 min.


Låt apelsinsåsen svalna ordentligt innan du blandar med glass och grädde.


Blanda vaniljglassen med vispad grädde och apelsinsås. Du behöver inte blanda jättenoga. Det är bara gott om det blir lite marmorerad apelsinsås i glassen.


Frys glassen minst 4 timmar. Ta ut ca 20 min före servering och lägg upp glassen i apelsinskalen. Servera!

15
5

Grön dröm med Ravioli toppad med Nötter & Parmesan


Idag fick de bli ett litet experiment i köket igen. En grön sås till pasta! Oj så gott det blev alltså! Jag använde mig av färsk ravioli (ostfyllning). Pastasåsen har jag kokat ihop med bladspenat, basilika, kycklingbuljong & cremé fraiche. Som tillbehör ger nötterna det där lilla extra ”krunschet”, jag skulle velat ha pinjenötter, men nu hade jag inte de hemma så jag rostade lite cashewnötter istället och körde i mixern nån sekund. Och självklart till en god pasta så är parmesan ett måste!! Detta blev både färgglatt & himla gott tyckte hela familjen! 😛

4 port
Det här behöver du :
2 förp färsk ravioli (4port)
100 gram bladspenat
½ kruka basilika
1 gul lök
2 msk kycklingfond (veg; gönsaksfond)
2 dl vatten
1 burk cremé fraiche
salt & peppar
1 näve cashewnötter
Riven parmesanost

GÖR SÅHÄR :


Smält en klick smör i en kastrull. Hacka löken och fräs på. Tillsätt bladspenaten & basilikan. Slå på kycklingfond och vattnet. Låt allt få koka ihop ca 2-3 min. Ta kastrullen från plattan och kör med stavmixer till en slät sås. Tillsätt en burk cremé fraiche och koka upp såsen igen. Smaka av med salt & peppar. Servera såsen till nykokt pasta. Toppa med nötter, riven parmesan & grovmalen svartpeppar.


Bladspenat, basilika, gul lök och kycklingbuljong får koka ihop.


Mixa såsen och tillsätt en burk cremé fraiche. Smaka av med salt & peppar.


Rosta cashewnötterna hastigt i het stekpanna. Mixa dom sedan grovt i matberedare eller med stavmix-tillbehöret.


Servera raviolin rikligt med sås, nötter och riven parmesan! Smaklig Måltid!

14
1