Västerbottenpaj

västerbottenpaj

Idag har jag haft jobblunch här hemma och då bjöd jag på denna klassiker – Västerbottenpaj! Jag tror inte det finns nån godare paj egentligen, denna kombination med gräddfil, hackad rödlök och löjrom är oslagbar enligt mig! Det är grymt gott. 🙂 
 
Det här behöver du :

Pajdeg :
1 toppits pajform aluminium 14dl
150 g smör eller margarin
 2 dl mjöl
1 msk vatten

Fyllning :
250 gram riven västerbottenost
2 äggulor
2 hela ägg
2 dl grädde
Salt

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke med fingrarna! Tryck ut pajdegen i formen och nagga med gaffel. Ställ i frysen under tiden du förbereder pajfyllningen. Riv osten och blanda ihop till en smet med resten av ingredienserna. Förgrädda pajdegen ca 10-12 min i 175 grader. Ta ut ur ugnen och lägg i fyllningen och grädda ytterligare ca 20 min.

västerbottenost_recept

Den speciella smaken… Västerbottenost! Ja, den ÄR god! Och inte lik någon annan!

västerbottenost

En vacker syn för en gourmet!

riven_västerbottenost

250 gram blir precis perfekt till denna paj!

pajdeg_västerbottenpaj

Förgräddad.

fyllning_västerbottenpaj

Min fyllning är lite annorlunda tack vare dom två ensamma äggulorna i smeten. Men jag lovar detta är den absolut godaste västerbottenpaj som finns! 😉

västerbottenpaj_recept

Fyllningen i pajskalet. Nu in i ugnen.

paj

Efter 20-25 min så är den klar. När du tar ut den så ”dallrar” det fortfarande lite lite i mitten, men låt pajen ”stå till sig” och servera den med fördel kall. Pajens fyllning blir krämigt läcker på ”spetsen” av pajbiten! 🙂

västerbottenpaj_recept

Wooilaa! Servera med en klick gräddfil el. cremé fraiche, hackad rödlök och löjrom, gärna Kalix-löjrom!

 1. Ingrid skriver:

  Det blir ju nästan 4 ägg och det låter mycket till övrig mängd. Får testa och se ifall den blir kompakt.

 2. Sofie skriver:

  Har ännu inte smakat pajen, men var tvungen att göra om pajskalet. Det blev alldeles för smörigt och den stelnade inte alls.. Gjorde om degen med 3 dl mjöl istället och då blev det mycket bättre!

 3. M-T skriver:

  Jag kommer från västerbotten, växt upp med både osten och pajen, men aldrig har jag ätit en WB-paj som varit godare än denna! Tack för ett fantastiskt recept. Jag tillsätter även en hackad chili i för lite sting.

 4. Sara skriver:

  Hejsan!
  Jag googlade på VB-paj och hittade din sida. Gjorde den och jägarns i min lilla låda så god och krämig den blev. Riktigt fin och uppskattad av gästerna. 🙂

  Hälsningar Sara

 5. Bästa receptet någonsin på Västerbottenpaj, toppklass! Tack!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..