Saftig Skinkstek

husmanskost

Nu kära vänner måste jag erkänna att nån godare skinkstek än denna har jag inte gjort tidigare! Stek i ugn blir lätt torr och tråkig och utan sås är det inte heller speciellt gott om man inte lyckas bra! Men nu är jag glad! Detta recept på skinkstek måste ni spara så ni kan impa på svärmor eller nån annan som ”kräver” gammaldags hederlig husmanskost! Oj så gott detta blev! Och smakrikt OCH saftig! Såhär lyder receptet :

6 port
Det här behöver du :

1,2 kilo skinkstek (eller mindre, eller större…) 😉
Marinad/Rub till steken
1 stort vinteräpple
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
4 hela vitlöksklyftor
5 dl köttbuljong (egen el. tärning)

Marinad/Rub till steken :
1 msk tomatpure´
1 msk senap (Edwins)
2 rivna vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt
1 tsk soya

GÖR SÅHÄR :
Lergrytan…
Börja med att lägga lergrytan i blöt. Spola upp vatten i diskhon så det täcker både botten + locket. Lergrytan ”andas” och drar åt sig vätska när den värms i ugnen, därför måste man ”mätta” den på vätska dels för att den inte ska spricka dels för att det du lagar i lergrytan inte ska bli torrt. En timme räcker gott!

Marinaden…
Putsa skinksteken från div. hinnor. Rör ihop marinaden. Skär äpple, morötter och lök i klyftor. Vitlöken kan vara hel. Lägg ner skinksteken i lergrytan. Bred på marinaden ordentligt över hela steken. Fyll på med äpple och lök runtom. Slå försiktigt på buljongen i kanten av lergrytan så inte marinaden på köttet sköljs bort.

Stektid & temperatur…
Stek i ugn på 175 grader ca 2 timmar för denna storlek. Är du osäker, använd en stektermometer och ta ut grytan när temperaturen visar 63 grader. Ta upp steken och slå in den i folié för att vila. Kom ihåg att den fortsätter ”steka” en stund efter du tagit ut den. Vid 63 grader tycker jag steken blir perfekt och på lite mer än 1 kilo blir det ca 2 timmar!

Kallskuret?
Vill du servera steken kallskuren kan du förbereda fram till detta steg nån dag i förväg om du vill.

Hemmagjord buljong & Skysås…
Skyn och grönsakerna i lergrytan ska du absolut inte slänga nu!!! Sila och ta tillvara skyn, det är nämligen en gudomligt hemmagjord god buljong du nyss fått! Frys ner, eller använd till skyssås! Det är förbjudet att slänga! 🙂 Förvara i kylskåp max 3 dagar. Skär upp steken när den vilat ca 15-20 min. Skyn kan du nu reducera i kastrull genom uppkok och låta den småkoka tills halva mängden återstår. Runda av smaken med en skvätt grädde, eller uteslut om du vill ha en genomskinlig skysås. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar!

grönsaker_buljong

Lite smått och gott som får steka tillsammans med skinksteken i lergrytan!

skinkstek

En riktigt fin bit! 1,2 kilo. Skinkstek eller picnicbog, bägge går lika bra att använda! Jag försöker inte på något vis att ironisera ”gris-debatten” som pågår just nu! Det är ditt eget ansvar att köpa griskött som du vet vart det kommer ifrån! Va lite detektiv och en smula nyfiken så kommer du långt och framförallt ställ krav på din handlare, det har du som konsument rätt till!

skinkstek_i_ugn

Marinaden på plats.

marinad_skinkstek

Dax för lite sällskap!

laga_mat_i_lergryta

Slå nu försiktigt på buljongen i kanten så inte marinaden på köttet ”sköljs” bort.

lergryta

Skjuts in i ugnen! 175 grader ca 2 timmar… Eller innertemp på köttet 63 grader.

skinkstek_lergryta

Vilken ljuvlig syn för en gourmet…. 😉

skinkstek_innertemperatur

Slå in steken i aluminiumfolié. Låt vila 15-20 min.

buljong

Skyn ska tas tillvara! Så är det bara! Antingen använder du allt eller delar av den till skysås, eller fryser in, eller förvara i kylen max 3 dagar. Men inte slänga!!! Det här är guldet av skörden liksom! Perfekt att använda som grytbas, såsbas och smaksättare!

saftig_skinkstek

Helt underbart saftig blir denna skinkstek! Det absolut bästa tillagningsättet för en saftig stek helt enkelt! Och inte speciellt svårt heller ju! 🙂

hela_champinjoner

Njut av en fantastisk måltid! Servera med kokt potatis, sallad, skysås, champinjoner (ett måste 😉 ) och svartvinbärsgelé…
skinkstek_recept

Husmanskost! I love…

 1. Härlig tajming för en saftig skinkstek! God jul!

  Fido!
  Som sagt… Jag försöker inte på något vis att ironisera ”gris-debatten” som pågår just nu! Det är ditt eget ansvar att köpa griskött som du vet vart det kommer ifrån! Va lite detektiv och en smula nyfiken så kommer du långt och framförallt ställ krav på din handlare, det har du som konsument rätt till. Men jag förmodar av din sida att du är vegan så du har ju inte dessa bekymmer att ta hänsyn till när/om du handlar kött.

  /Li.

 2. Men så himmelskt gott i både text och bild. Och enkelt, jag brukar alltid knöla med stekpåse. Äger ingen lergryta men det lägger jag till på önskelistan nu…min alltså..*L*…gillar även tanken med maizenamjöl som redning, har inte det som vana heller utan skakar vetemjöl med resultat klumpar…
  Kan passa på att ge dig ett tips om buljong, om man som jag inte har förmåga att göra egen, istället för tärning Knorrs nya Fond du Chef, riktigt god för att vara substitut…
  Tack än en gång // Ulla

 3. Åh så gott det låter (och ser ut)!! Måste testa någon dag. Just skinkstek har jag aldrig varit särskilt duktig på att göra, men med det receptet finns det kanske hopp 😉

  Vill också bara påpeka och hålla med dig Linda (även om jag helst inte vill lägga mig i debatten:-)) att det är väl helt ok med ett recept på fläskkött, men man kan ju ta sitt ansvar som konsument och köpa kött man vet varifrån det kommer!

  Vill också tacka dig för en superbra blogg! Du har alltid recept på goda saker, en del matbloggar är lite för ”svåra” och har väldigt komplicerad mat som jag aldrig skulle få mina tre barn att äta!

 4. Jag älskar husmanskost! Det här lät ju riktigt gott. 🙂 Att göra mat i lergryta är klart underskattat, blir ju väldigt saftigt och mört. Jag brukar göra hel kyckling eller sjömansgryta i min lergryta, blir supergott!

 5. Ser fantastiskt gott ut! Mer stek åt folket!!!:) Får nog skaffa mig en lergryta….måste bara ha ett större kök först. Har köpstopp på grytor, pannor, kärl och bunkar av min sambo!!!:(

 6. Låter inte helt fel det där 🙂 Har precis börjat läsa din blogg som jag gillar väldigt mycket, en riktig inspirations källa 🙂

  Tänkte bara fråga om någon vet vart man kan få tag på lergrytor? har varit sugen på en ett tag…

 7. Hej, kul att plocka fram den gamla grytan igen. Undrar, förr när man använde den så skulle man ställa in den i kall ugn, är det lika dant nu?

 8. Det där lär provas här, gubben gillar ju inte husmanskost, men man kan alltid adda lite andra kryddor å mixa lite 😉
  Men hungrig blir man ju här iaf.. mums..

 9. Skönt att se den gamla lergrytan igen som enligt min uppfattning är en otroligt bra grej,tänk nu bar på att densamma egenskapen som den har i att ge saftigt kött kan tex även framkallas vid tex saltinbakning som inte är dummt. Prova ska du se,saltinbaka kan man göra med nästan allt. Googla på saltinbakat.

  http://www.nibble.se/ en bra länk i julklapp till er som bor i landets huvudstad,det växer så det knakar,otroligt häftigt.

  Tackar för underbart saftiga fläskbilder,kan behövas i tider som dessa,annars finns det risk för nasse överlever Julen,in´t bra.

  /rolf

 10. Skjutsade precis in denna rätt i ugnen, om två timmar får man avnjuta resultatet, provsmaka måste man ju, och i sin helhet på jobbet i morron.
  Tack för en underbar sida!!

 11. Angående grisdebatten!
  Jag tänker tillaga min skinkstek som är kravmärkt! Den köpte jag på min Konsumaffär för några veckor sedan. Eftersom vi äter vegetariskt (ärtsoppa är nästan gratis) cirka två gånger i vecka blir det pengar över så att köttet kan få kosta vad det kostar.

  Men (jag lägger mig i debatten), jag tycker faktiskt inte att det ska vara upp till konsumenten att välja vanskötta grisar. Vi ska ha ett djurskydd som garanterar oss en acceptabel miniminivå även för billig bacon.

 12. Jättegott med skinkstek som jag gjort många gånger efter det här receptet. Provade med nötstek idag eftersom jag inte hittade någon skinkstek. Bytte marinaden mot en enkel rub av salt och svartpeppar. Annars samma samma. Verkligen gott det med!

 13. Jag ville ha ekologiskt kött till nyårsmiddagen och hittade en prisvärd pinicbog som tillagades efter ditt recept. Kanske inte det givna valet för en nyårsmiddag, men tillsammans med potatis, den goda, goda såsen en ljummen sallad med vitlöksfrästa haricot verts, körsbärstomater, spenat och rostade solrosfrön så blev det succé! Tack för recept och inspiration!

 14. Ett riktigt bra recept. Tack för det! Vill bara komplettera med ett förslag till korrigering. Häll inte på buljongen efter att steken försetts med ”täcket” av tomat- och senapsröra. Avsluta i stället med att breda på smeten. Då finns ingen risk att röran sköljs bort.

 15. Detta är ju en riktigt härlig gammal Söndagsrätt.
  Addera gärna till kött, sås o potatis med härligt genomkokta morötter, broccoli eller sparris för att få en riktig festrätt.
  En riklig svampstuvning är ju som ett toppen på denna underbara rätt, då t.ex. champinjoner ännu är billig mat.
  Men hursomhelst, Skinkstek, väl och gott kryddad är alltid gott.

 16. Härligt recept, har steken i lergrytan nu. Vattnas i munnen! Och självklart har vi ekologiskt kött från glada djur!
  God Jul och ett gott nytt år och tack!
  Marika

 17. Säkert gott, men personligen skulle jag inte äta fläskkött vid 63 grader. Det ska väl alltid köras helt färdigt ? Alltså till minst 72 men helst 75 grader.

  //Bosse

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..