ANNONS

Vill du leva såhär??

/
gris

En bortsprungen gris passerade oss här hemma på gården en tidig vårkväll 2008. Grisen har nu dock hittat hem igen! 😀 Ett grisliv som man kanske trots allt VILL leva!?

Det debatteras just nu vilt runt om i landet om avslöjande av grisarnas vanvård på svenska gårdar! Det är reaktioner i mångfald, tårar, bitterhet, besvikelse och förbannelse! Det finns inget slut på alla dessa känslor som fullkomligt svämmar över oss just nu! Dessa stackars små grisar som visas upp i TV-rutan!

Frågor ställs!
Swedish Meats ordförande Lars Hultström har fått sitt svinhus filmat av djurrättsaktivitser, och vad fick vi se? Grisarna är smutsiga och skitiga!!
En kommentar jag först reagerade starkt på! Grisar ÄR skitiga, dom bökar och smutsar ner för det är deras leverne, deras helt naturliga beteende! Att dom sen lever i trånga bås, utan halm är ju skandallöst om det stämmer. Båsens storlek inom all djurhållning styrs av lagar och regler. Har man kollat upp detta och jämfört? Båsen ska ha vissa mått i area och även strömedel som underlag.Jag kan tycka att man på något sätt utnyttjar svenska folkets empati på fel sätt när man som aktivist går ut med personliga omdömen utan att ha tillräckligt på fötterna.

Man vill se svenska folket gråta, ilsket byta kanal, stänga av TV:n, bli arga… Men sen då?? Vad är det man vill visa egentligen?? Reaktioner på missförhållanden, men vad kommer sen? Vad ska vi yttra oss om vad gäller förbättring? Vad är det vi svenska folken ska VILJA för våra grisars rätt? Egentligen? Är det relevant i dessa inlägg?

Missförstå mig rätt nu! Jag har själv gått 3-årig lantbruksskola och arbetat med både nötkreatur och svin. Man BÖR ha en god inblick innan man som ”utomstående” kommer med kritik!

Kunskap är A & O!
Vet aktivisterna hur grisar TRIVS att leva? Vet aktivisterna hur grisar beteer sig som kultingar, som medsyskon, som suggor, som galtar, eller som hungriga, eller nyfikna, eller oroade!?? Har man verkligen tillräckligt på fötterna för att yttra sig om grisarnas bästa? Aktivisterna vet ju ABSOLUT vad som INTE är okej. Dom vet en himla massa, men vad grundar dom det på? Vet svenska folket det? Eller litar vi blint på vad dom säger? Bara för att dom lockar oss till tårar? Är det här vi blir knäsvaga och VÄLJER vår åsikt, eller har svenska folket bättre förnuft att ta reda på fakta?Självklart är det absolut ren vanvård av djuren om de får stå & växa i sin egen skit, trampa runt bland kadaver med svansbitningar och kroppsliga märken. Men hur sjutton kan man veta att djurägaren, ”bonden” i detta fallet inte uppmärksammat detta redan. Grisen som blivit svansäten kanske redan står på antibiotikakur?! Hur får man reda på såna fakta mitt i natten?? En gris som blivit riven av annan kanske även den redan fått veterinärvård och behandling därefter. En kulting eller sugga kanske avlidit av en eller annan anledning, det är ju sånt bonden upptäcker först vid morgonfodringen. Har en aktivist såpass stor kunskap så vederbörande kan yttra sig om att en gris ÄTER på en annan, eller bara nosar??

Syns det i mörkret?? Vad är det som säger att en nattlig filmning i en svinladugård ger en rättvis beskrivning och varför vill dom inte anläda DAGTID då själva djurskötseln pågår?

Varför ska det ENBART visas bilder/filmer på de utsatta djuren!? Varför inte visa hur en fin ”svinstia” ser ut, hur en god djurhållning bedrivs och där bonden själv får träda fram och berätta om sin vision? Varför inte?

Jag kan också tänka med ”lilltån”! Självklart för att skapa debatt OCH få opinion så det ”händer något”! Men VAD är det egentligen som ska hända! Kommer dom med några förbättringsförslag??

Vilka är dom? Vilka tjänstefolk är det som ska sätta sig ner vid sina välpolerade konferensbord och besluta i dessa frågor, vilken jälva inblick i djurhållningen har dom?? Dom vill såklart bara få tyst på aktivisterna! Va de, de hela gick ut på? Genomtänkt?

När dessa flitiga aktivister visar upp sig genom stormning av djurhållningens baksida, så borde dom för sjutton kunna visa upp hur det SKA se ut också! Föregå med gott omdöme får vi ju ofta höra!

 Hur ett välfungerat bondesamhälle verkar med goda medel, god djurhållning och fagert djuröga! Det här med ”djuröga” det var faktiskt nånting jag fick lära mig under 3år på lantbruksskolan. Man fick arbeta med både ungdjur, mjölkkor, i svinhuset med suggor och kultingar, med slaktdjuren och all omvårdnad därtill. Vi elver fick omdömden efter vår praktiska förmåga, däribland ”djuröga” som ETT betyg.

Djuröga


Förmågan att SE! Se på djuret. Lära känna djuret, se förändringar i beteende, uppfatta djurets signaler, såsom aptit, leverne, behov och ha förmågan att SE när nånting inte står rätt till. Som ex. kan jag nämna att man fick hålla koll på brunst, ögoninfektioner, juverinlflammation, försämrad aptit, lågmäldhet och allmän status. Det var otroligt viktigt att ha ett ”djuröga” fick vi lära oss.

Kanske det viktigaste av allt. Förutom praktiskt arbete i djurstallarna fick vi även teoretisk kunskap i djurens beteeende, etologi, botanik, flora, kretslopp och djurhållning. Det ser jag som en GOD lärdom även om jag nu inte uttövar min kunskap i arbetet idag.

Hur kan man då som LEKMAN ge sig ut i pressen och påstå att man VET hur te x. grisar SKA leva!? Vad är ett missförhållande för en gris? Vad är ett normalt beteende för en gris, för en nyförlöst sugga etc etc… Finns alla dessa svar i ett mörkt djurstall nattetid?? Nä, jag tror inte de! Och min andra reaktion, HUR kan media, TV, tidningar etc KÖPA allt detta utan att vilja ha ”kött på benen”? Är det seriösa nyheter som presenteras för oss tycker ni? Knappast!

Visst, det som visas med bild, är sant! Det lurar inget öga! Men jag tycker nog att det poleras lite väl mycket på myntets baksida! Är det nödvändigt tro?

 Måste man överdriva för svenska folket? Är vi så skandal-beroende för att överhuvudtaget kunna reagera! Måste man skapa hemska scener för att väcka oss till liv?? Är det så? Hur ska det då inte se ut om 25år?? Måste myntets baksidan poleras desto mer, och djurhållningen försämras ytterliggare?? Jag bara undrar!

Vad sägs om RENA fakta och visar man en baksida,
kan man också visa en framsida!

Djurrättsaktivisterna brinner för djurens rätt, men jag tycker gott dom kan vinkla det hela med att VISA hur dom tycker det ska se ut också, och dessutom skaffa sig bättre kunskap! Vill man LÄRA någon nånting så har iaf. jag fått lära mig att det är positiv förstärkning som gäller! Vill man skapa debatt och upprördhet så plockar man fram det värsta! Så är de! Vad är deras syfte egentligen! Att bidra till en bättre djurhållning egentligen, eller att få folk att må dåligt, fälla en tår eller två och sen stänga av TV:n…


Min personliga åsikt ; Även om djurhållning, såsom bonden med sina grisar är ens levebröd så bör man ha ett gott djuröga, man bör visa respekt och tillgodose djurens behov med god kunskap i botten. När djurhållningen börjar närma sig en industri, då är det dags att varsla personalen…

Tack för mig! / Eder Linda!

Lämna såklart din åsikt!
Bli förbannad, reagera, säg nåt, påpeka, visa vad DU tycker!

Jag är beredd att vidarebefodra samtliga åsikter till berörda parter.

17

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00