Nigellas Fudge med Pistagenötter


Behöver du ett snabbt recept till julgodis då ska du absolut prova detta! Tycker du dessutom om smaken av kladdkaka, ja då kan de inte bli bättre! 🙂 Detta recept på fudge från Nigella med pistagenötter är så urbota enkelt så det går inte att misslyckas. Och det är väl lite av hennes ”nisch” också så jag är inte så förvånad! Fyra ingredienser som du rör ihop i en kastrull på en sisådär 3 minuter, låter inte det fantastiskt? Härlig krämig smak av kladdkaka & mörk choklad, krispiga pistagenötter och precis perfekt konsistens på fudgen! Betyg 5/5!

Det här behöver du :
300 gram mörk choklad (Lindt)
1 burk kondenserad mjölk
30 gram smör
150 gram skalade pistagenötter (saltade)

GÖR SÅHÄR :


Börja med att skala pistagenötterna om du nu mot förmodan inte hittat färdigskalade i butiken. *gaahhh* Bryt ner chokladen i bitar i en kastrull, slå på den kondenserade mjölken, slå på plattan och värm upp så allt får smälta ihop. Inte för hög värme bara! När choklad + mjölk smält samman, rör ner smöret och rör om väl.

Ta kastrullen från plattan och rör ner pistagenötterna, hela eller hackade! Smaksak! Häll upp fudgen i en bakplåtspappersklädd form ca 15*25 cm. Låt svalna i rumstemperatur, täck sedan med lock el. plastfolié och låt stå i kylskåpet ett par timmar minst innan du skär upp den i fyrkanter! Ca 50 bitar!


Kondenserad mjölk är lite kul faktiskt! Det är kolasås i konservburk kan man säga! Eller inte först, men sen, efter att man kokat hela burken i ett vattenbad sisådär 3 timmar! Då blir det kolasås! Riktigt GOD kolasås dessutom! 🙂 Men om den inte kokas så är det som sagt bara kondenserad mjölk. En tjockflytande ljus, creméfärgad söt mjölk. Vilket innebär att vattnet tagits BORT via en vakumprocedur! Fiffigt! Fetthalten ligger på ca 9%, burken har lång hållbarhet; 4 månader! Kondenserad mjölk är också ett alternativ till vanlig färskmjölk om den späs med vatten, och används då främst i de länder där förvaring och hygien av färskmjölk är begränsad. Den används dock flitigt i bakverk och säljs både som sötad (vanligast) och osötad! Smaken är dock inte identinsk, men fullt funktionell. Köp hem en burk vetja, och experimentera lite! Finns i alla välsorterade mataffärer.


Grönt & rosa, Nigellas favoritfärger! 😉


Det tar inte många minuter att röra ihop denna smet!


Fudgen ska vila i kylskåpet över natten, här har jag dock skurit en provbit efter 2 timmar och den har inte riktigt stelnat helt ännu! Tålamod! 😀

35
1

Julbord


En vecka till 1:a advent och vi har faktiskt tjuvstartat med ett litet mini-julbord här hemma bara lilla familjen! 🙂 En liten aptitretare som kommer räcka ända till julafton! Det var riktigt gott och faktiskt alldeles perfekt söndagsmat också med lite goda plockrätter.

Här har jag samlat lite julrecept för den som behöver!


Janssons Frestelse

1 liten form lagom till 4 pers
Det här behöver du :
4-6 normalstora potatisar
1 gul lök
1 liten burk anjovis
2,5 dl grädde
vitpeppar
Ströbröd

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen och skär i tunna stavar, ca 0,5 * 0,5cm tjocka. Torka potatisen väl i en kökshandduk så den inte är blöt. Hacka löken och fräs på i stekpanna så den blir genomskinlig. Blanda löken med potatisen i en ugnsfast form. Slå på grädden och anjovisspadet och lägg ut anjovisfiléerna. Dra några varv med vitpepparkvarnen. Strö över ströbröd. Grädda i 200 grader ca 40 min eller tills potatisen är helt färdig.


Julköttbullar! Ska man göra många köttbullar så är det ett ypperligt sätt att steka samtliga i en långpanna i ugnen.

Läs mer här >>


En provbulle! 😉


Julskinkan är tidig i år. Denna har jag fått som varuprov från

Ridderheims. Skinkan är e-nummer fri och helt utan andra tillsatser!

Tummen upp för de! Och den är verkligen riktigt god, precis så där lagom salt, torr men ändå saftig! Precis som hemkokt! Bra betyg med andra ord! Skinkan jag fick var på 2,1 kilo. Och med kilopris på mellan 150-200kr blir det ca 400kr för en skinka på julbordet!


Ägghalvor är ett måste!


Hembakat

knäckebröd

,

hemkärnat smör

med havssalt & gräddost!


Söta servettringar i form av snöflingor!


Lite julpynt med polkakäppar & skumtomtar.


Nu blir det inte en enda liten julmatsbit förrän på självaste julafton vill jag lova!


* Dekoration; servettringar, glasunderlägg, smörkniv, ljuslyktor, burkdekoration kommer från nätbutiken

www.praktfull.se

18
0

Maraboufudge


Julgodistillverkningen fortsätter! Detta är Maraboufudge med kolasmak! Oj oj, farligt gott alltså! Inget krånglig recept här heller och den är inte lika söta som skumttomte-fudgen. Dessa är riktiga läckerbitar! Använd dig av vilken choklad du vill. Jag provade nu med vanlig ljus marabou mjölkchoklad! Blev otroligt gott! 🙂 Trevlig helg på er!

Det här behöver du :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk flytande honung
100 gram marabou mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR :


Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen. När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en form ca 15*25 cm om du vill ha en högre fudge. Klä formen med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan formen och låt stå i kylskåp över natten. Skär upp i bitar.


Koka kola med termometer är bra mycket lättare än det sk. kulprovet!


Härlig färg och luvlig doft!


Marabouchokladen åker i. Låt smälta ner under omrörning. Använd den choklad du gillar bäst!


Nu är fudgen klar att hällas upp. För lite högre bitar häll upp smeten i en mindre form. Jag har använt en form som är ca 15*25cm

45
7