Nigellas Fudge med Pistagenötter

nigella_pistage_fudge

Behöver du ett snabbt recept till julgodis då ska du absolut prova detta! Tycker du dessutom om smaken av kladdkaka, ja då kan de inte bli bättre! 🙂 Detta recept på fudge från Nigella med pistagenötter är så urbota enkelt så det går inte att misslyckas. Och det är väl lite av hennes ”nisch” också så jag är inte så förvånad! Fyra ingredienser som du rör ihop i en kastrull på en sisådär 3 minuter, låter inte det fantastiskt? Härlig krämig smak av kladdkaka & mörk choklad, krispiga pistagenötter och precis perfekt konsistens på fudgen! Betyg 5/5!

Det här behöver du :
300 gram mörk choklad (Lindt)
1 burk kondenserad mjölk
30 gram smör
150 gram skalade pistagenötter (saltade)

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skala pistagenötterna om du nu mot förmodan inte hittat färdigskalade i butiken. *gaahhh* Bryt ner chokladen i bitar i en kastrull, slå på den kondenserade mjölken, slå på plattan och värm upp så allt får smälta ihop. Inte för hög värme bara! När choklad + mjölk smält samman, rör ner smöret och rör om väl. Ta kastrullen från plattan och rör ner pistagenötterna, hela eller hackade! Smaksak! Häll upp fudgen i en bakplåtspappersklädd form ca 15*25 cm. Låt svalna i rumstemperatur, täck sedan med lock el. plastfolié och låt stå i kylskåpet ett par timmar minst innan du skär upp den i fyrkanter! Ca 50 bitar!

kondenserad_mjölk

Kondenserad mjölk är lite kul faktiskt! Det är kolasås i konservburk kan man säga! Eller inte först, men sen, efter att man kokat hela burken i ett vattenbad sisådär 3 timmar! Då blir det kolasås! Riktigt GOD kolasås dessutom! 🙂 Men om den inte kokas så är det som sagt bara kondenserad mjölk. En tjockflytande ljus, creméfärgad söt mjölk. Vilket innebär att vattnet tagits BORT via en vakumprocedur! Fiffigt! Fetthalten ligger på ca 9%, burken har lång hållbarhet; 4 månader! Kondenserad mjölk är också ett alternativ till vanlig färskmjölk om den späs med vatten, och används då främst i de länder där förvaring och hygien av färskmjölk är begränsad. Den används dock flitigt i bakverk och säljs både som sötad (vanligast) och osötad! Smaken är dock inte identinsk, men fullt funktionell. Köp hem en burk vetja, och experimentera lite! Finns i alla välsorterade mataffärer.

pistagenötter

Grönt & rosa, Nigellas favoritfärger! 😉

chokladfudge_nötter

Det tar inte många minuter att röra ihop denna smet!

nigella_pistage_fudge

Fudgen ska vila i kylskåpet över natten, här har jag dock skurit en provbit efter 2 timmar och den har inte riktigt stelnat helt ännu! Tålamod! 😀

 1. loppan skriver:

  Hej, jag gjorde den här för nåt år sen o det blev supersuperbra! Nu testade jag igår igen, dock med 200 mjölkchoklad o 100 mörk, för det var vad jag hade i skåpen. Använde oxå osötad kond.mjölk, en burk på 397gr tror jag det var, och….. fudgen stelnar aldrig 🙁 åååååååååååååååååååååååh va besviken jag blev imorse. Men jag tänkte höra med dig, tror du det beror på mjölken, måste den vara sötad (den är ju mycket tjockare) eller kan det verkligen bero på chokladen?
  Tusen tack för hjälpen, o god god jul till dig o dina nära o kära!

 2. Amy skriver:

  Hej!

  Ska den kondenserade mjölken koka några timmar innan den blandas med det andra för att bli kolasås eller ska man använda den när den är okokt?

  Med vänlig hälsning,
  Amy

 3. Maria skriver:

  Hej Linda, Maria här som ropade in ”frukostmuffinsen med smak av pepparkaka och lingan” =) Väldigt goda!!! Men letade just på google efter ett recept på julkodis som jag gjorde förra året och vem har inte ett recept på just detta om inte du, roligt ju 🙂 Baka lungt

 4. SA skriver:

  Hej,
  Jag blir osäker på vad du menar ang mjölken. Jag har en burk osötad kondenserad mjölk här hemma – menar du att Gudhem blir lika bra med den som om jag använde sötad?
  Tacksam för svar!

 5. Krista skriver:

  Supergoda! Gav bort i julklapp i små skålar, slog in i små rutor av plastfolie och det gick bra.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..