ANNONS
Integritet på Tailsweep

Du slänger 100kg mat varje år!

/

Svenska folket slänger 100kg mat per person varje år!
900 000 ton mat åker rakt ner i soporna! Och då räknas inte potatisskal, matens förpackningar, benrester å sånt. Känns ju inte så kul faktiskt… För att inte tala om hur mycket mat vi slänger enbart för att datumet gått ut!

Nu har jag suttit och funderat ett tag på detta med mat, matrester, överbliven middag, och allt svinn från kök och matlagning som går rakt ner i soporna! Hur duktiga är vi egentligen på att ”ta vara” på vår mat! Kanske kan vi bli lite bättre?? 
(Källa; Statistiska Centralbyrån)

Står det alltid NYLAGAD mat hemma hos er varje dag??
Lagar ni mat så det bara räcker till en middag? Hur mycket mat slänger ni i ert hushåll? Skulle ni kunna förbättra er på sikt?
Jag lagar aldrig mat till bara EN middag, det måste jag erkänna. Här finns alltid lagad mat i kylskåpet att värma, ta med som matlåda eller delar av som får fungera till nästkommande middag och jag avskyr att slänga mat. Hellre så försöker jag klura ut nåt fiffigt så det går att tas tillvara på.

Om vi tex. ska äta stekt fisk & potatismos på måndag, ja då blir det ofta fisk över som kan användas till pålägg, potatismoset blir stekta potatisbullar med fläsk o lingon. Överblivet fläsk blir en pasta carbonara…

Okej, vi tar en till!


köttfärssås

Spagetti & köttfärsås på tisdag, då blir det köttfärssås till crepés på onsdag och pannkakor med sylt till soppan på torsdag! Finns det fortfarande köttfärssås kvar så blir det varma mackor till fredagkvällen eller en shepherds pie…

En till?
Helstekt kyckling i ugn med ris o tillbehör, de blir pastasås med kyckling en annan dag. Kycklingsandwish till utflykt. Eller kycklinglasagne, eller pastasallad med kyckling. Eller en god röra till bakpotatis etc etc etc… På söndag lyxar vi till det med en härlig slottsstek… Överblivet kött tärnas till köttsoppa, eller skivas tunnt till pålägg.

sandwish

Dessa kycklingsandwish gör jag av helstekt kyckling som blivit över. Perfekt som utflyktsmat, tex i skolan.

Det blir stor skillnad i plånboken om man tänker såhär! Vi gör nu en matlista för en vecka så ska vi se.

Måndag


Köttgryta från söndagens storkok. Här behöver vi bara koka potatis eller ris och fixa en sallad.


Tisdag


(Kokar några extra ägg till frukosten så det finns till middan)


Det finns kokt potatis över från måndagens middag. Det blir med andra ord stekt potatis, korv, kokta ägg, och spenatsås.


Onsdag


Överbliven stekt korv, funkar fint i en makaronipudding idag. Bara koka pasta. Blanda tillsammans med korv i en form och grönsaker ur kylen. Ta vad som finns. På med en bechamelsås eller äggstanning.


Torsdag


Soppa! Vi gör en vegetarisk potatis och purjolökssoppa.


Fredag


Idag blir det biffar med rostade rotfrukter i ugn och vitlöksyoghurt. Potatis & purjolökssoppan mixas med stavmixer och används i smeten till biffarna.


Lördag


Överblivna biffar används till lunchbaguetter med rödbetssallad idag.


Två hela kycklingar åker in i ugnen. Kyckling fajitas i tortillabröd ikväll! 🙂


Söndag


Kycklingomelett till lunch.


Ugnspannkaka med äpple & fläsk till middag. Det finns säkert lite rotfrukter kvar såsom morötter, eller potatis som du också kan riva ner i ugnspannkakan.

grötbullar

Grötbullar bakar jag på överbliven havregrynsgröt.

ATT HANDLA HEM :
Nu förutsätter jag att mjöl, kryddor, mjölk, smör/olja,
såsredning & buljong finns hemma.

Högrev 75kr
Potatis 10kr
Korv 30kr
Ägg 20kr
Spenat 10kr
Pasta 10kr
Purjolök 5kr
Köttfärs 60kr
Rotfrukter 35kr
Turkisk yoghurt 15kr
2 hela kycklingar 120kr
tortillabröd 20kr
sidfläsk 30kr
Div. sallad 50krTotala summan för denna veckas mat ligger strax under 500kr! Och då har jag räknat med 2 vuxna & 2 barn. Summorna är naturligtvis på ett ungefär och variera såklart beroende på vart man handlar och vilket märke man köper osv.

Men mellan tummen och pekfingret så tycker jag det är otroligt billigt och nånting man absolut borde tänka på om man har det knapert i plånboken! Budgetmat är aldrig fel lite då och då!

banankaka

Nånting som jag tror att många är duktiga på att ta tillvara är bananer.

Banankaka

är väldigt populärt och funkar allra bäst med just övermogna bananer! 😉

Nu vill jag ha era tankar och åsikter om detta!

  • Hur tänker ni om bäst före datum och utgången mat?
  • Vad är DITT bästa spartips vid matlagning?
  • Hur tänker ni när ni handlar?
  • Veckohandling med planering/impulshandling?
37
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00