ANNONS
Integritet på Tailsweep

Är korv människoföda??

/

Är korv människoföda??

Så löd rubriken i ett mail jag fick efter jag lagt ut receptet
 ”Korvgryta med potatis & grönsaker

Andra mail innehöll meningarna :

  • ”visst äter vi korv, typ i nödfall”…”ja, korv går väl hem, men helst inte”…”intressant recept men jag föredrar rent kött”… ”korv vet man aldrig vad det innehåller”… osv osv…

Jag kan faktsikt inte låta bli att skriva ännu ett korv-inlägg bara därför! Jag må vara gammaldags i mitt tänk om mat och föda, men låt mig då vara det! Det är jag stolt över, jag tycker om gamla seder & bruk. Jag älskar traditioner och förundras över hur man levde förr! Hav tålamod med mitt sinne men låt dig gärna smittas lite av mina tankar nedan…

Vet ni verkligen inte vad korv innehåller? Har ni aldrig läst innehållsförteckningen på en falukorv, grillkorv, hot dogs etc? Jag blir mäkta förvirrad faktiskt! Den otroliga konsumtion av just KORV som sker sommartid/semestertid och grilltider är förundransvärt hög! Är det så att det köpts hem korv ”bara för att” utan att man VET mer om korven i sig?? Jag trodde dom flesta visste vad korv innehöll, även att man inte begriper de kulinariska termerna inom livsmedelsindustrin! Malda kött & köttbiprodukter, div tillsatser javisst, kryddor etc etc…

Hur ska vi nu kunna reda ut begreppet om
korv är människoföda eller inte??
Hjälp mig med din åsikt nu är du snäll!

Här får ni min åsikt. Utan krussiduller, och utan pekpinnar till höger o vänster! Hoppa gärna på mig och påstå att jag inte vet nånting om vad jag stoppar i mig, om hur mkt äckligt som finns i korv man köper i affären osv osv! Jag tål det, bara ös på nu! 🙂

URGAMMAL MAT…
Att stoppa korv är en urgammal ”metod” att ta tillvara på ALLT från slakten förr i tiden. Inte bara en maträtt, utan också en familjestund i köket, gemenskap, tradition, något man var stolta över att man kunde frambringa ur sitt eget hushåll. Något man åt med anddakt precis som all annan mat man förfogade för själva.

OUPPFOSTRADE & BORTSKÄMDA?


Man tog tillvara på tarmen till korvskinn till att börja med, man använde späcket till utfyllnad, vilket också gör att korven blir saftig, mer smakrik och inte torr. Man använde restdelar såsom senor, hinnor, brosk, ”fulbitar” till att mala ner. Självklart går det att äta dessa ingredienser i mald form, det är bara våra tankar som är ologiskt uppfostrade.

”Köttet” till korven var det som blev ”över” när man valt ut de fina bitarna till grytor, färs, stek, lägg, julkinka osv…

VET DU HUR MAN GÖR EGEN KORV?
Det är absolut inget knasigt med att äta korv om man bortser från alla tillsatser som tillverkarna använder sig av IDAG. Men där har vi ju kommit en bra bit på väg vad gäller just tillsatser! Kanske vi om något år får se tillstatsfri falukorv till och med! 🙂 Prova nån gång att göra din egen korv. Där har du möjlighet att själv välja köttdelar, övriga ingredienser & kryddor. Fjälster till korvskinnet (rengjord djurtarm, kan det bli mer naturligt??) finns fortfarande att köpa i mejeridisken i dom flesta mataffärer, speciellt framåt jul. Rökt den, koka, frys in, salta, vad som helst! Dagens moderna möjligheter borde ju lett till att vi konsumenter oftare tillverkade vår egen korv. Men så är inte fallet! Vi är för bekväma helt enkelt! Vi köper korv från affären full med tillsatser, sen klagar vi på tillsatserna när vi kommer hem!!??

MÅNGA MUNNAR ATT MÄTTA…
Tänk på hur det va att leva förr när man inte KUNDE eller fick kasta något från slakten, allt skulle tas tillvara för att mätta många munnar runt bordet! En fin tradition tycker jag och inget äckligt alls! Blodet från slaken tog man genast tillvara på och blodpalt till middag dagen efter stod ofta på bordet. Även blodkorven. Och för att inte tala om det hembakade platbrödet som höll sig färskt länge som var nåt av det allra nyttigaste och järnberikade man kunde få från egen gård. Som gravid fanns inga tabletter som niferex eller blutsafter att tillgå, däremot paltbröd, blodkorv och blodpalt. 🙂

NYA TIDER- BORTSKÄMDA TIDER!


Vi är duktigt bortskämda med maten idag om man tänker efter! De enda som duger åt oss numera är tydligen fläskfilén, undra om den överhuvudtaget utgör 1% av grisen….

Nä, inte ens det skulle jag tro! Det är lätt att ”dissa” korv, men mest tror jag att vi dissar den för att vi vet inte bättre! Vi vet inte VAD som har malts ner, vi vet inte om det är naturliga produkter, tillsatser eller annat ”skit” som vi ofta uttrycker. Och som den mänskliga faktorn påverkar oss så blir all vår okunskap negativt kritiserad på ett eller annat sätt. Varför inte ta reda på det, eller prova göra egen korv och få ett sundare samvete och kunskap därtill!

Finns det nån därute bland mina läsare som kan tänka sig åta sig utmaningen att tillverka sin egen korv?? 

Hör av dig till mig så ska vi göra ett trevligt inlägg tillsammans!

Jag hoppas på en fortsatt trevlig korv-debatt, slå bara inte ihjäl varandra nu mellan raderna är ni snälla! 😉

Lämna DIN åsikt här och nu :

  • Är korv människoföda?
  • Ingår korv i dina matvanor?
  • Vilken är den godaste korven? mm mm…
  • Vad du än har för åsikt om KORV så lämna ditt bidrag är du snäll!
51
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00