Korvgryta med Potatis, Grönsaker & en klick Chiliyoghurt

korvgryta_falukorv

Nu kommer den! – Den hatade, älskade falukorven! Inte för att jag har sådär värst många recept på falukorv men det är verkligen en utmaning varje gång man ska tillaga den! Inte för att den är svårt att tillaga, snarare svår att TILLTALA! 🙂 Det är bara det att den är så jädrans underskattad som just middagsmat. Men där tycker jag faktiskt tvärtom! 🙂 Falukorv är gott, barn älskar falukorv (ja, de finns säkert undantag), vuxna älskar också falukorv det är bara det att fantasin ofta tryter och man går slentrian genom mataffären och ner slinker den! Falukorven. Nu ska vi se om jag kan fresta er med detta recept, jag hoppas det iallafall, för det var ruskigt gott, värmande & mustigt. Med lite sting av chiliyoghurten så blev det pricker över i:et för oss vuxna också!

Det här behöver du :
500 gram falukorv med hög kötthalt
1½ liter ganska koncentrerad köttbuljong (egen el. 3 tärningar)
6-8 medelstora potatisar
1 gul lök
½ röd paprika
½ gul paprika
½ grön paprika
1 näven röd steklök
1 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1 tsk trocomare örtsalt
½ tsk cayennepeppar
Maizenamjöl + vatten till redning
1 burk majskorn (Green Giants osötade)

Chiliyoghurt :
1 liten burk matlagningsyoghurt
½ pressad vitlöksklyfta
1½ tsk D´Elidas chilisås
en nypa flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen & morötter och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Strimla paprika och lök. Skär falukorven i halvmånar. Fräs på lätt i en stor gjutjärnsgryta, ca 5 liter. Slå på buljongen. Tillsätt övriga ingredienser utom redning + majskornen som du tillsätter precis på slutet. Låt grytan koka upp och sänk värmen. På med lock och låt småputtra ca 15-20min till potatis & morötter är mjuka. Red av grytan med maizenamjöl utrört i vatten. Tillsätt en liten burk majskorn på slutet som bara får värmas i grytan. Smaka av & servera!

korvgryta

Ner med allt i en stor gryta… Min ”lilla gröna” blev alldeles överfull så jag fick senare byta…

gjutjärnsgrytor

Det här är mina två älsklingar i köket, ”lilla gröna” & ”stora blå” dom har verkligen arbetat ihop till många middagar tillsammans! 🙂 3l resp. 5l.

falukorv_recept_

Över till ”stora blå”, här blev det mer utrymme för att kunna röra om utan att det skvimpar över!

falukorv_gryta

Efter ca 20 min står middagen serverad! Chiliyoghurten rör du ihop på 1 minut! Lätt som en plätt! Smaklig måltid!

Fler recept med falukorv :

recept_falukorv

Ugnsbakad falukorv med purjolök & osttäcke

macaroni_cheese

Macaroni and Cheese

ugnsbakad_falukorv

Ugnsbakad falukorv med grönt

korvstroganoff

Korv stroganoff

hawaii_korv

Hawaii-korv

  1. Jag har väl aldrig tyckt att falukorv är något jättegott men precis som du säger är det många som gillar det, barn tex. Själv har jag nästan bara två olika recept jag varierar med, korv stroganoff och hel falukorv i ugnen. Ditt recept verkar gott, det måste jag testa 🙂 Hittade en falukorv på Ica utan e-nummer och med hög kötthalt (80%), den var faktiskt ok i smaken tycker jag. Gjord av Familjen Olsson kött och chark, testa den!

  2. Ja falukorv är lite knepigt men korv stroganoff funkar :p Fina grytor du har förresten! Vad är det för märke på dem och var har du köpt dem? Är i behov av några riktigt bra grytor! =)

  3. Falukorv har jag väldigt svårt för, vi äter det väldigt sällan och i så fall i form av korv stroganoff. Kanske en gång var tredje månaden. Så det här receptet kommer jag tyvärr inte att testa.

  4. Vi äter falukorv ytterst sällan hemma hos mig eftersom näst intill ingen i min familj tycker om det. Men de gångerna som det väl händer att vi äter det så är det i form av Korv & Stroganoff. Dock saknar jag faktiskt den ostgratinerade falukorven i ugn som min pappa lagade ibland när vi var mindre, det tycker jag nämligen är väldigt gott..!

  5. Bra mission det där, att återupprätta falukorven, jag gör ständiga försök hemma men ingen verkar fatta grejjen.

    Synd att vi inte ses på mässan nu på fredag, det hade ju varit kul! 🙂

  6. Jag är inget större fan av falukorv faktiskt, men visst händer det att man har en i frysen emellanåt och då kan det vara kul att göra något mer än att bara steka den och ha till makaroner. Tack för tipsen 🙂
    Kramar från Linköping

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..