Korvgryta med Potatis, Grönsaker & en klick Chiliyoghurt

korvgryta_falukorv

Nu kommer den! – Den hatade, älskade falukorven! Inte för att jag har sådär värst många recept på falukorv men det är verkligen en utmaning varje gång man ska tillaga den! Inte för att den är svårt att tillaga, snarare svår att TILLTALA! 🙂 Det är bara det att den är så jädrans underskattad som just middagsmat. Men där tycker jag faktiskt tvärtom! 🙂 Falukorv är gott, barn älskar falukorv (ja, de finns säkert undantag), vuxna älskar också falukorv det är bara det att fantasin ofta tryter och man går slentrian genom mataffären och ner slinker den! Falukorven. Nu ska vi se om jag kan fresta er med detta recept, jag hoppas det iallafall, för det var ruskigt gott, värmande & mustigt. Med lite sting av chiliyoghurten så blev det pricker över i:et för oss vuxna också!

Det här behöver du :
500 gram falukorv med hög kötthalt
1½ liter ganska koncentrerad köttbuljong (egen el. 3 tärningar)
6-8 medelstora potatisar
1 gul lök
½ röd paprika
½ gul paprika
½ grön paprika
1 näven röd steklök
1 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1 tsk trocomare örtsalt
½ tsk cayennepeppar
Maizenamjöl + vatten till redning
1 burk majskorn (Green Giants osötade)

Chiliyoghurt :
1 liten burk matlagningsyoghurt
½ pressad vitlöksklyfta
1½ tsk D´Elidas chilisås
en nypa flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen & morötter och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Strimla paprika och lök. Skär falukorven i halvmånar. Fräs på lätt i en stor gjutjärnsgryta, ca 5 liter. Slå på buljongen. Tillsätt övriga ingredienser utom redning + majskornen som du tillsätter precis på slutet. Låt grytan koka upp och sänk värmen. På med lock och låt småputtra ca 15-20min till potatis & morötter är mjuka. Red av grytan med maizenamjöl utrört i vatten. Tillsätt en liten burk majskorn på slutet som bara får värmas i grytan. Smaka av & servera!

korvgryta

Ner med allt i en stor gryta… Min ”lilla gröna” blev alldeles överfull så jag fick senare byta…

gjutjärnsgrytor

Det här är mina två älsklingar i köket, ”lilla gröna” & ”stora blå” dom har verkligen arbetat ihop till många middagar tillsammans! 🙂 3l resp. 5l.

falukorv_recept_

Över till ”stora blå”, här blev det mer utrymme för att kunna röra om utan att det skvimpar över!

falukorv_gryta

Efter ca 20 min står middagen serverad! Chiliyoghurten rör du ihop på 1 minut! Lätt som en plätt! Smaklig måltid!

Fler recept med falukorv :

recept_falukorv

Ugnsbakad falukorv med purjolök & osttäcke

macaroni_cheese

Macaroni and Cheese

ugnsbakad_falukorv

Ugnsbakad falukorv med grönt

korvstroganoff

Korv stroganoff

hawaii_korv

Hawaii-korv

  1. Tess skriver:

    Hos oss är falukorven en vardagsräddare och barnen älskar den!Ugnsstekt är nog favoriten…

  2. Det här verkade s-tgott!!!!
    Måste provas…
    Håller helt med att korven är underskattad.
    Jag tror att det beror på att man lagar samma grejor hela tiden och därför tröttnar.

  3. Karin skriver:

    Jag är inget större fan av falukorv faktiskt, men visst händer det att man har en i frysen emellanåt och då kan det vara kul att göra något mer än att bara steka den och ha till makaroner. Tack för tipsen 🙂
    Kramar från Linköping

  4. Marie skriver:

    Tack för falukorvstipset! Vi älskar falukorv men är så trött på de få recept vi har. /Den Moderna Familjen

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..