Brownies

brownies

Här kommer receptet som du bara måste prova om du inte redan gjort det! Finns inte så många ord som kan beskriva hur goda, sega & kladdiga dessa brownies är så bilden får tala sitt eget språk! Amerikas version av vår svenska kladdkaka! 🙂

Det här behöver du :
200 gram smör
250 gram choklad
(jag använde 100 gram Lindt choklad med havssalt
+ 150 gram toblerone, brun + vit)
4 dl farinsocker
100 gram nötter (hälften var av valnötter + pinjenötter)
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 ägg

GÖR SÅHÄR :
Förbered en ugnfast form med lite högre kanter. Ca 25*35 cm. Klipp till lagom stora bitar i bakplåtspapper och lägg omlott i formen så det går lätt att lyfta ur kakan sen. Pensla pappret med lite smör. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt även farinsockret & nötterna. När chokladen är helt smält och smeten är jämn sikta ner vetemjölet blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Rör om. Tillsätt äggen ett i taget och rör om så allt blandas väl. Häll smeten i formen och grädda i 45min på 175 grader. När det gått 30min ta ut kakan ur ugnen och släpp ner formen på en tjock skärbräda så hela kakan ”faller” ner. Du kan gott banka ner den ett par gången med bottnen mot skärbrädan. Detta knep fick jag lära mig för länge sen och det gör att kakan blir mer kompakt i konsistensen och ”tyngre” utan luftbubblor! Funkar faktiskt! 🙂 Låt sedan kakan gräddas färdigt. Den tid jag angivit ger en kladdig men inte rinnig brownies! Låt den svalna något i rumstemperatur, men ställ sedan in den i kylen för att svalna helt! Skär upp i fyrkanter. Kakan går även bra att frysas.

recept_brownies

Ett bra knep för att lätt kunna lyfta upp kakan ur formen är att lägga bakplåtspapper omlott!

nötter_choklad

Nötter & choklad ska det vara i brownies. Det spelar egentligen ingen roll vilka nötter eller vilken sorts choklad du använder. Men eftersom jag valde Lindts choklad med havssalt så uteslöt jag 1 tsk salt ur receptet, kom ihåg det om du väljer annan choklad att lite salt i smeten förhöjer smakerna i kakan.

brownie_recipe

När äggen ska i är det viktigt att du rör ner ett i taget och låter det blanda sig ordentligt.

brownie

Häll upp smeten i den förberedda formen.

brownies_recept

Grädda i 45 min i 175 grader. Ta ut kakan efter 30 mig och ”banka ner” den med bottnen mot en tjock skärbräda så ”stabbar” den till sig och blir mer kompakt i konsistensen.

brownies1

Kakan lossnar lätt från pappret.

brownies

Förvara kakorna i kylen, servera kalla tillsammans med en klick grädde eller helt naturella! 🙂 Oj så gott!

 1. Jennie skriver:

  Dessa ska jag å mina flickor baka till fredagsmyset idag, håll tummarna att det blir lika fina och goda som dina ser ut att vara =)

 2. Hedvig skriver:

  Har du något tips på vad man kan byta ut nötterna mot om det finns nötallergiker? Hackad mörk eller ljus choklad tex? 🙂

 3. Krista skriver:

  Men suck vad puckad jag är. Bakade dem i lördags och det blev inte alls bra (hårda och smuliga)… Tydligen blir det så om man av nån anledning får för sig att det ska vara 4 gulor i smeten och inte 4 hela ägg… Får göra ett nytt försök och ha läsglasögonen på då… 🙂

 4. man riktigt ser hur kladdiga och goda de är! mums! jag skulle nog inte kunna hålla mig ifrån att tjuvsmaka av den där smeten heller, 🙂

 5. Johanna skriver:

  Ojojoj, det där ser farligt gott ut..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..