ANNONS

Myrstackar

/

recept_myrstack

När jag var liten… När jag var sisådär 7-8 år nånting då bodde jag i Boden! Jag gick 1:a och 2:a klass där innan vi flyttade söderut! Och när man går i första, andra klass så tycker man det är väldigt speciellt att gå på konditori och så är man så väl uppfostrad så man vet hur man för sig också utan att ens föräldrar ens tvekar att ta in på närmsta fik  när snöyran blåser en lördag förmiddag på shoppingturen…

I Boden när jag var liten fanns bara ett konditori! Konditori Opalen. Det har funnits sedan 60-talet nånting! Opalen minns jag som ett murrigt, mysigt fik där man klev in på en lång mjuk matta i entrén, möttes av doften av nybakade kanelbullar och starkt kaffe! När man bestämt sig fick man sin kaka upplagd på fint porslinsfat med en blänkande gaffeltång! Oj va lycklig jag var när jag fick stå där framför glasdisken och peka med mina lovikavantar! Jag valde alltid en myrstack! Ända tills för något år sen så trodde jag att myrstackar var nånting som bara fanns på ”mitt” konditori Opalen. Ända tills jag började googla och fann hur många myrstackar som helst! Wow! Och även om dom inte smakar som dom gjorde när jag satt där med halva overallen nerhalad och med droppande snöblask från moon-bootsen i det fina konditoriet så är dom här myrstackarna ruskigt goda!! Min barndoms-bakelse är återfunnen! 🙂

8- 10st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna ”gårdagens”)
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
150 gram smält smör
2 tsk arraksarom el. punsch

ev. 1-2 msk potatismjöl

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedare. Finhacka till smulor, det gör inget om det finns några grövre bitar kvar. blanda med socker, kakao och vaniljssocker. Droppa i arraksarom i det smälta smöret och rör om kraftigt så allt blandar sig. Häll över kakdegen. Forma med matsked stora bollar med kupade händer och vänd runt i chokladströssel. Lägg i små formar eller direkt på en bricka/fat. Låt stå kallt minst en timme före de serveras. Om du tycker att degen blir alldeles för svår att forma och den lätt faller isär kan du röra ner en eller två matskedar potatismjöl i degen då går det lättare, men behövs inte alltid! Beror mkt på hur färsk sockerkaka du änvänder.

myrstackar

Slå på det smälta smöret över kakblandningen.

myrstackar_recept

Forma bollar, lite större än pingisbollar med kupade händer. Det går inte att rulla dom, det är degen för skör för, men forma & tryck ihop lätt och du får en fin boll!

arraksboll

Lägg upp i bakformar och ställ kallt. Helst ska formarna också vara mörkt brun/svarta med gulddekor…. 😉 Men några såna har jag inte hittat!

jolines_myrstackar

Såhär ser Jolines fina myrstackar ut!

16
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00