Makaronilåda

pastagratäng

Oj, jag har verkligen längtat efter att kunna matblogga igen! Det är mycket jobb bakom kulisserna med en överflyttning och det blir många sena timmar om kvällarna, men det är det absolut värt! Jag hoppas ni har överseende med att allt inte fungerar som det brukar till 100%, men snart så! 🙂

Här har vi ett smarrigt recept på en krämig makaroilåda som i eftermiddag blev till av div kylskåpsrester! Perfekt med såna här middagar! Du kan nog använda i princip vad som helst till en sån här pastagratäng. Så följ inte mitt recept slaviskt, utan improvisera lite med vad som finns hemma i din kyl! En  Byt ut ingredienserna och mixtra lite och använd te x. bacon, skinka, korv. Och zucchini, majs, broccoli, tomater etc etc. Barnen älskade denna makaronilåda!

6 port
Det här behöver du :
Makaroner till ca 6 port
500 gram kassler
2 morötter
1 gul lök
½ röd paprika
1 vitlöksklyfta
1½ msk vetemjöl
7 dl gräddmjölk (hälften mjölk, hälften grädde av valfri fetthalt)
Salt & peppar
1 näve persilja

GÖR SÅHÄR :
Koka makaronerna al dente. Skölj i durkslag under kallt vatten häll upp makaronerna i en smord ugnsfast form. Tärna kasslern. Skala morötterna och riv grovt. Finhacka lök & paprika och riv vitlöken. Fräs ihop alla ingredienserna till såsen i stekpanna. Stek på medelvärme ca 5 min så både lök & morötter mjuknar något. Gör en toppredning genom att pudra över vetemjölet och rör om. Slå sedan på gräddmjölken och sänk värmen. Låt såsen puttra ca 5 min. Tillsätt finhackad persilja precis på slutet & smaka av såsen med salt och peppar. Häll såsen över makaronerna i formen. Gratinera i ugn på 200 grader ca 20-25 min tills makaronilådan fått fin färg. Servera med en god sallad!

makaronilåda_med_kassler

Fräs ingredienserna till såsen i stekpanna.

kassler_recept

Låt allt få fräsa ihop några minuter så lök & morötter blir mjuka.

pastasås_kassler

Pudra över vetemjöl och rör om. Slå på grädmjölken och låt såsen få koka ihop ca 5 min.

pastasås

Nu har såsen fått puttra en stund och är lagom tjock i konsistensen.

krämig_pastasås

Tillsätt persiljan mot slutet.

pasta_recept

Makaroner i ugnsfast form.

krämig_gratäng

Det kommer bli en härligt krämig makaronilåda!

makaronilåda_recept

Gratinera i ugn på 200 grader ca 20-25 min.

makaronilåda

Färdig!

makaronigratäng

Smaklig måltid!

 1. Ellen skriver:

  Nu har även jag prövat detta recept och måste säga att jag är lite besviken. Den blev väldigt lös i konsistensen och mer som en stuvning. Dessutom allt för tam i smaken. Nästa gång går jag tillbaka till mitt gamla recept på makaronilåda med äggstanning och lagrad ost.

  I övrigt tack för en bra blogg!

  Ellen!
  Personligen avskyr jag äggstanning så därför tycker jag denna är så mkt godare! Men smaken är som baken! 😉 /Linda

 2. Så,
  Nu har jag testat ditt recept på makaronilåda, la till squash och piffade till med italiensk salladskrydda och en grönsaksbuljongtärning. Inga barn här i hushållet, dvs lite mer kryddor tillåts till oss vuxna. Uppskattades!
  Hur gott det blev kan enklast förklaras i länkat videoklipp. Glädjeskutten kommer 1min 18sek in i låten;-)
  http://www.youtube.com/watch?v=1UxU8s7Au0A

 3. Katrin skriver:

  Det ser jättegott ut, har fått en beställning av käre maken på en sådan här:)

 4. Emma skriver:

  Testade en version av den här idag, (andra grönsaker) verkligen supergott!

 5. Mumsigt värre!!!
  Perfekt inspiration för alla oss småbarnsföräldrar!
  Makaroner i alla varianter slinker ner hur lätt som helst…

  Ha en underbar helg!! /Åsa.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..