ANNONS

Boeuf Bourgignon – Fransk köttgryta

/

kottgryta

Köttgrytor, jag fullkomligt älskar köttgrytor av alla de slag! Hösten är en tid då det puttrar många grytor i mitt kök. Och de ska vara rejäla grytor och gärna långkok. Boeuf bourgignon, eller burgundisk gryta är en av många favoriter! Detta är så otroligt gott så det är verkligen värt sina timmar i grytan! En fransk köttgryta med fantastiska smaker! Till skillnad mot vår svenska klassiska kalops så innehåller denna gryta tomat, antingen man vill ha färska, eller på burk. Personligen tycker jag burktomater ger mer smak, speciellet av märket Mutti. Hmm.. Tomater ja, mer då? Jo, champinjoner samt syltlök/steklök. Vitlök och rökt sidfläsk, men jag föredrar utan! Vitlök tycker övertar det röda vinets smak för mycket och sidfläsk ger visserligen god smak men inte så det märks så pass stor skillnad. Sen tycker jag inte om att bita i en fläskbit samtidigt som jag har en mör, trådig bit nötkött i munnen! 😉

Och rött vin! Där har ni den franska köttgrytan! Vinmängden tycker jag ni ska justera som ni själva känner. Jag har valt 1,5 liter buljong mot 0,5 liter rött vin. Det blir en fin och mild smak och även barnen tycker det är gott utan att det smaka för mycket vin.

bouef_bourgignon

Inför varje gryta jag lagar tycker jag det är grymt roligt att plocka fram och förbereda alla ingredienser. Det blir liksom en fröjd för ögat att se allt framför sig och det börjar klia sådär välbekant i fingrarna! Sen klarar ju sig en gryta själv många timmar på spisen, men jag kan ändå inte låta bli att lyfta på locket, röra lite, smaka av med en tesked då och då och känna på doften som är helt underbar! Lindemanns fairtrademärkta röda vin i bakgrunden fick följa med på denna matresa, och även Muttis burktomater, ett kärt barn. En ny förmåga bland mina kryddor kommer från Santa Maria som skickade hem fem kryddor til mig härom dan, varav tre stycken pepparkvarnar. Denna kvarn med ”Five peppers” tyckte jag passade fint i den här grytan! Vit/svart/grön/Rosé & kryddpeppar!

Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
2,5 kilo grytbitar av nöt

Bryn grytbitarna på hög värme i en stekpanna. Flytta över till en rejäl gjutjärnsgryta efter hand de blir fint gyllenbruna.

Stekskyn :
1,5 liter köttbuljong (egen el. från tärning)
1 msk strösocker
3 msk tomatpuré
4 lagerblad

Slå på lite av buljongen i stekpannan som du brynt köttet i. Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen och vispa ur alla smaker ordentligt. Häll över i köttgrytan.

Tillsätt i grytan :
0,5 liter rött vin
2 stora gula lök (grovt delade)
2 morötter (slantar)

Slå på resten av buljongen i grytan samt vin, lök & morötter. Låt grytan nu småkoka med lock ca 3 timmar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska. Använd då buljong, eller rött vin, vilket du vill!

Sista ner i grytan :
1 burk Mutti hela körsbärstomater
2 rejäla nävar färska champinjoner (hela, halva, eller kvartar)
2 morötter (slantar)
1 näve små röda steklök
1 kruka persilja (finhackad)

Lägg ner dessa ingredienser i grytan och låt koka med ca 15 min. Allt utom persiljan som du rör ner precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den.

santa_maria_five_pepper

Trocomare örtsalt är en stor favorit och även nyheten från Santa Maria kommer det att vevas flitigt med framöver!

mandelpotatis

Mandelpotatis. Oj så länge sen jag åt dessa ljuvliga knölar! Det var nog hemma hos farmor Eva-Maj nån gång när jag var liten. Väldigt lätta att koka sönder, så koka dom med fördel oskalade och på låg värme, och massa salt i vattnet. Sen är det viktigt att dom får ånga av ordentligt när du slagit av vattnet. Smaken av nykokt mandelpotatis med den där säregna torra, salta ytan, det är norrlandsminnen för mig! 🙂

grytbitar

Lite drygt 2,5 kilo fin-fina grytbitar av nöt ska bli en härlig gryta!

recept_burgundisk_gryta

Bryn grytbitarna lite åt gången, annars blir dom lätt kokta om du fyller hela stekpannan på en gång. Värmen sjunker då snabbt och du får ingen färg alls och istället sega köttbitar! Alltså, en näve åt gången i het panna med olja + lite smör och sen lägg ner i en större rejäl gjutjärnsgryta.

langkok

Nu har vi allt på plats och snart ska locket på!

burgundisk-gryta

Såhär ser grytan ut efter 3 timmar. Vätskan har reducerats och nu börjar köttbitarna bli ordentligt möra! På slutet går det snabbt. Både lök & morötter har nästan helt kokat sönder och såsen har tjocknat! Precis så som jag vill ha den!

fransk_kottgryta

Nu tillsätter vi burktomaterna, mer morötter för lite tuggmotstånd, champinjoner och steklök!

gryta

På med locket igen en kvart ungefär!

recept_kottgryta

Sådär! Grytan är nääästan färdig! Köttet har blivit riktigt trådigt och det bara smälter i munnen när jag provsmakar på en sked. Lite mer peppar, lite örtsalt och så strör jag över finhackad persilja. Jag redde även av grytan lite grann med maizenamjöl utrört i vatten.

notkott_gryta

Lovley!! Såhär ska en riktigt köttgryta se ut! Seså, i helgen vill jag höra om många grytor puttra därute! Det är inte svårt, det är avkoppling och njutning på hög nivå! Smaklig spis!

Fler köttgrytor värda att prova!

Kryddburkens Köttgryta – Edwin

fläskkött

En köttgryta med fläskkött och bl a. paprika, tomat & senap

Fläskfilégryta

fläskfilegryta

En gryta med fläskfilé & bl a. svamp, timjan, Citron & Vitlök

Kalops på Norrländskt vis

norrländsk_kalops

En god klassiker! Nötkött

Favoritgryta med rödvin

favoritgryta

Skinkstek, rött vin & grädde…

18
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00